Αλλάξτε τη ζωή σας αλλάζοντας την αφήγησή σας με αυτά τα βήματα

1
Αλλάξτε τη ζωή σας αλλάζοντας την αφήγησή σας με αυτά τα βήματα

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Το κλειδί είναι να ξαναγράψετε την ιστορία που λέτε μόνοι σας.

Συχνά, λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε καλοί σε κάποια πράγματα και όχι σε άλλα. Αυτό γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Λέτε, «Δεν τα πάω καλά με τα χρήματα», και σίγουρα, η οικονομική ελευθερία σας διαφεύγει.

Μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησής μας προέρχεται από τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας. Αντίθετα, η έλλειψη αυτοπεποίθησης προέρχεται από την εσωτερική μας αυτοομιλία.

Ακολουθούν μερικά βήματα για να αλλάξετε την αφήγησή σας, πολλά από τα οποία μπορεί να σας εκπλήξουν.

1. Αλλάξτε την αφήγησή σας με νοοτροπία ανάπτυξης

Η Carol Dweck, η κορυφαία ερευνήτρια στο θέμα, συγκρίνει την ανάπτυξη και τις σταθερές νοοτροπίες. Λέει ότι μια νοοτροπία ανάπτυξης είναι αυτή στην οποία βλέπουμε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση.

Μια σταθερή νοοτροπία, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να βελτιώσετε. Λέει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν, έχετε κολλήσει με τα ελαττώματά σας και η αποτυχία είναι σημάδι αδυναμίας.

Οι άνθρωποι με σταθερή νοοτροπία θα πουν, «έτσι είμαι», αντί να εκτείνονται έξω από τις ζώνες άνεσής τους για να μάθουν και να αναπτυχθούν.

Η αλλαγή της αφήγησής σας σημαίνει ότι αγκαλιάζετε την πιθανότητα να μάθετε νέα πράγματα. Δεν περιορίζεστε από αυτά που έχετε ήδη κάνει και μπορείτε να αντέξετε την ταλαιπωρία που χρειάζεται για να ανακαλύψετε κάτι νέο.

2. Κατανοήστε την προέλευση της εσωτερικής σας αφήγησης

Μερικές φορές, μια περιοριστική προσωπική αφήγηση πηγάζει από μια δύσκολη παιδική ηλικία. Αν ένιωθες ότι οι γονείς σου δεν ήταν εκεί για σένα, μπήκες στη λειτουργία επιβίωσης.

Αντί να εξερευνήσετε το περιβάλλον σας με περιέργεια και παιχνιδιάρικο, έγινες υπερεπαγρυπνός.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Λαχταρούσατε βεβαιότητα και ξεκάθαρες απαντήσεις για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή. Φοβηθήκατε την αποτυχία ως ένδειξη αναξιότητας. Είπες στον εαυτό σου ότι το να κάνεις λάθη σημαίνει ότι είσαι ανόητος, οπότε απέφυγες να ρισκάρεις.

Αυτό δημιούργησε μια περιοριστική εσωτερική αφήγηση που σε κράτησε μικρό και σε εμπόδισε να φτάσεις για περισσότερα.

Συχνά, η κριτική φωνή μέσα στο κεφάλι σας είναι μια προέκταση αυθεντιών από το παρελθόν σας. Αν σας έλεγαν ότι δεν μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα ή δείτε ότι οι γονείς σας φοβούνται υπερβολικά, μπορεί να λάβετε μια ανήσυχη εσωτερική αφήγηση.

Το να αλλάξετε την αφήγησή σας σημαίνει να αμφισβητήσετε αυτήν τη φωνή και να δημιουργήσετε μια νέα δική σας. Το κάνετε αυτό αποκαλύπτοντας στοιχεία για να υποστηρίξετε τη νέα σας ιστορία.

Κάντε μια λίστα με τα επιτεύγματα για να αποδείξετε ότι είστε ικανοί να κάνετε δύσκολα πράγματα. Κάντε μια άλλη λίστα με τους κινδύνους που πήρατε και απέδωσε. Μπορείς ακόμη και να θυμηθείς αποτυχίες που σε οδήγησαν μπροστά και τι έμαθες από αυτές.

3. Δημιουργήστε μια συνεκτική ιστορία του παρελθόντος σας

Η αλλαγή της αφήγησής σας απαιτεί να κατανοήσετε το παρελθόν σας. Σημαίνει να λέτε την αλήθεια για αυτό που συνέβη και να αρνηθείτε να δικαιολογήσετε τους γονείς ή τους φροντιστές που δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες σας.

Δεν είναι να κατηγορείς τους γονείς σου. Ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να τους καταλάβετε ή να τους συγχωρήσετε επειδή έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Αλλά αυτό είναι εκτός θέματος.

Όταν λέτε στον εαυτό σας μια ιστορία για την παιδική σας ηλικία που δεν είναι αληθινή, εμποδίζετε τη θεραπεία και κάνετε πιο δύσκολη την αλλαγή της αφήγησης σας.

Μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε ασθένεια στο σώμα σας όταν αρνείστε να αναγνωρίσετε τα αυθεντικά σας συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσετε να ζαχαρώνετε το παρελθόν σας.

Είναι σύνηθες για ενήλικα παιδιά με τραυματικές παιδικές ηλικίες να ζωγραφίζουν μια ανακριβή εικόνα μιας ευτυχισμένης οικογένειας για να προστατευτούν από την οδυνηρή αλήθεια. Πιστεύετε ότι οι γονείς σας είναι στοργικοί και προστατευτικοί, ακόμη και όταν σπάνια έδειξαν αγάπη ή προστασία.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Ίσως, να έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο με την απόρριψη, την εγκατάλειψη και τη θέση σας σε τρομακτικές καταστάσεις. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να πείτε την αλήθεια για το παρελθόν σας για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο μέλλον.

4. Αλλάξτε τις προσδοκίες σας

Σε ερευνητικές μελέτες, οι προσδοκίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε μια θεραπεία. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο placebo και αποδεικνύει τη δύναμη του μυαλού μας να ελέγχει τα αποτελέσματά μας.

Εάν περιμένετε να νιώσετε καλύτερα μετά τη λήψη ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, οι πιθανότητες είναι ότι θα το κάνετε. Αν περιμένεις να μην νιώσεις καλύτερα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα νιώσεις.

Η ίδια αρχή ισχύει για την επιρροή της εσωτερικής σας αφήγησης στα αποτελέσματά σας. Παίρνετε αυτό που περιμένετε παρά αυτό που σας αξίζει. Αν αρχίσετε να επεκτείνετε τις δυνατότητές σας και να περιμένετε περισσότερα από τη ζωή, θα το αποκτήσετε.

Αυτό δεν είναι το ίδιο με τη θετική αυτοομιλία. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η θετική αυτοομιλία μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα εάν δεν πιστεύετε πραγματικά αυτό που λέτε.

Το να αλλάξετε την αφήγησή σας δεν σημαίνει να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Σημαίνει να αναρωτιέσαι αν αυτό που λες στον εαυτό σου είναι αλήθεια.

Ακριβώς επειδή κάτι συνέβη στο παρελθόν, για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον.

5. Ο Simon λέει Προσθέστε τη λέξη «ακόμη»

Σε αυτό το βίντεο κλιπ, ο ειδικός μάρκετινγκ Simon Sinek εξηγεί πώς η αλλαγή της αφήγησης σας έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή σας. Από την άλλη πλευρά, η παραμονή στη γνωστή ιστορία που λέτε στον εαυτό σας θα περιορίσει το εύρος του τι είναι δυνατό για εσάς.

Ο Σίνεκ λέει για μια αλληλεπίδραση με μια άστεγη γυναίκα στην οποία βοήθησε να αυξήσει το καθημερινό της εισόδημα αλλάζοντας τη διατύπωση στο σήμα της. Ως αποτέλεσμα, το θέμα του κέρδισε σε δύο μόνο ώρες όσα έβγαζε συνήθως σε μια ολόκληρη μέρα.

Αντί να δουλεύει την υπόλοιπη μέρα με τον νέο της υψηλότερο μισθό, μάζεψε τα υπάρχοντά της μετά από δύο ώρες γιατί πίστευε ότι είχε πληρώσει την ημερήσια ποσόστωσή της.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Για ένα πιο σχετικό παράδειγμα, η αφήγησή σας μπορεί να επιμένει ότι δεν μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα από 75.000 $ ετησίως. Αυτό είναι γνωστό ως μια περιοριστική πεποίθηση που καθιστά δύσκολο να οραματιστείτε ένα μέλλον διαφορετικό από το παρελθόν σας. Θα βάλετε ασυνείδητα εμπόδια στο δρόμο σας για να σας αποτρέψουν από το να ανεβείτε υψηλότερα από τον αναμενόμενο μισθό σας.

Ο Simon Sinek προτείνει να προσθέσουμε το «ακόμα» στο τέλος οποιωνδήποτε τέτοιων περιοριστικών πεποιθήσεων. Στο βίντεό του χρησιμοποιεί το παράδειγμα, «Δεν είμαι διάσημος – ακόμα». Ξαφνικά, οι δυνατότητες για τη ζωή σας γίνονται ατελείωτες.

6. Αποφύγετε το σύνδρομο που λείπει

Εάν το δάπεδο ή η οροφή σας λείπει ένα πλακάκι, θα έχετε την τάση να εστιάσετε στο κενό και όχι στα γύρω πλακάκια σταθερά στη θέση τους. Ως υγιής άνθρωπος, ο εγκέφαλός σας είναι συνδεδεμένος προς αυτήν την αρνητική προκατάληψη (η οποία είναι χρήσιμη ως δεξιότητα επιβίωσης).

Ωστόσο, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να επικεντρώνεται στην αφθονία και όχι στην έλλειψη. Αυτό ονομάζεται ευγνωμοσύνη και είναι ένας τεράστιος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας.

Η ευγνωμοσύνη δεν είναι το ίδιο με το να προσποιείται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά από αυτό που είναι. Απλώς επιλέγεις να εστιάζεις περισσότερο σε αυτά που έχεις παρά σε αυτά που σου λείπουν.

Η αλλαγή της αφήγησης σας σε αφθονία θα φέρει περισσότερα από αυτά που θέλετε. Με τον ίδιο τρόπο, η αύξηση των προσδοκιών σας θα προσελκύσει καλύτερα αποτελέσματα και η ευγνωμοσύνη για τις τρέχουσες περιστάσεις σας θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

7. Αλλάζοντας την αφήγησή σας με αυτοσυμπόνια

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι είστε πιο σκληροί με τον εαυτό σας. Ποτέ δεν θα επικρίνατε κάποιον άλλο επειδή έκανε ένα λάθος με τον τρόπο που κάνετε εσείς οι ίδιοι ή δεν θα τον αποκαλούσατε αποτυχημένο επειδή δεν κατάφερε να πετύχει έναν στόχο.

Αυτοσυμπόνια σημαίνει να προσφέρετε στον εαυτό σας το ίδιο επίπεδο υποστήριξης και κατανόησης με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδιάσατε.

Το να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη θα δημιουργήσει μια αυθεντική αλλαγή στην εσωτερική σας φωνή, αντί να προσπαθείτε να ξεγελαστείτε με θετικά μάντρα.

Είναι σύνηθες να επαναλαμβάνετε την παλιά σας ιστορία ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ όταν αισθάνεστε ότι υπολείπεστε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Όταν αποτυγχάνετε σε κάτι που ήταν σημαντικό για εσάς, θυμηθείτε τη σημασία της νοοτροπίας ανάπτυξης. Η αποτυχία παρέχει στοιχεία της προσπάθειας και του θάρρους σας να τεντωθείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

8. Νιώστε μια σειρά συναισθημάτων

Έχουμε την τάση να αναγνωρίζουμε ορισμένα συναισθήματα ως θετικά και άλλα ως αρνητικά. Όμως όλα μας τα συναισθήματα έχουν κάτι να μας πουν. Είναι απαραίτητο να ασχοληθείτε μαζί τους στο σύνολό τους για μια υγιή, ισορροπημένη ζωή.

Προσεγγίστε τα συναισθήματά σας με πνεύμα περιέργειας και μη κρίσης και θυμηθείτε ότι ισχύουν όλα. Αντί να ξεφύγετε από τα συναισθήματά σας, νιώστε τα.

Όταν αισθανόμαστε «κακά», τείνουμε να εκλογικεύουμε τα συναισθήματά μας ή να ντρεπόμαστε που τα νιώθουμε.

Ο εξορθολογισμός μοιάζει με: „Δεν είναι τόσο κακό“, „Άλλοι άνθρωποι το έχουν χειρότερο“ ή „Θα το ξεπεράσω σύντομα“. Όλα είναι αληθινά μακροπρόθεσμα, αλλά όχι αυθεντικά με το πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή.

Η εξάσκηση του διαλογισμού επίγνωσης θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παρόντες στα συναισθήματά σας χωρίς να τα κρίνετε. Αντί να παλεύετε με τις σκέψεις σας, απλώς τις παρατηρείτε και τις αποδέχεστε.

Η έρευνα δείχνει ότι ο διαλογισμός βοηθά στη μείωση του άγχους, το οποίο, με τη σειρά του, δημιουργεί περισσότερη διαύγεια και αυτοπεποίθηση.

Τελικές σκέψεις

Το να αλλάξετε την αφήγησή σας είναι κάτι περισσότερο από τη σκέψη και τη θετική αυτοδιάθεση της Πολυάννας. Απαιτεί να ρίξετε μια ειλικρινή ματιά στο παρελθόν σας και να δημιουργήσετε μια συνεκτική και αξιόπιστη ιστορία για τη ζωή σας.

Με τα εργαλεία που έχετε μάθει σε αυτό το άρθρο, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να ξαναγράψετε την αφήγησή σας με αυθεντικό τρόπο.

Αντί να παρακάμπτετε τα συναισθήματά σας, θα έρθετε σε επαφή μαζί τους. Ταυτόχρονα, θα αυξήσετε τις δυνατότητές σας για επιτυχία και σύνδεση, τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τους άλλους.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Επιλεγμένη φωτογραφία: Peter Conlan μέσω unsplash.com

Schreibe einen Kommentar