Απόψε, επιλέξτε ένα πρόβλημα για ύπνο

1
Απόψε, επιλέξτε ένα πρόβλημα για ύπνο
Takeaway: Την επόμενη φορά που θα φτάσετε σε ένα ισχυρό αδιέξοδο με ένα πρόβλημα, κοιμηθείτε σε αυτό, γράφοντας το πρόβλημα πριν πάτε για ύπνο. Η επώαση ανεπίλυτων προβλημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας αφήνει το μυαλό σας να περιπλανηθεί, να ξεκουραστεί και να ξεθάψει ιδέες που διαφορετικά δεν θα είχατε.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 13 δευτερόλεπτα.

Διάρκεια Podcast: 18 λεπτά, 34 δευτερόλεπτα (σύνδεσμος για αναπαραγωγή podcast στο κάτω μέρος της ανάρτησης).

Απόψε, επιλέξτε ένα πρόβλημα για ύπνο

Αν είστε κάτι σαν εμένα, περιστασιακά ανακαλύπτετε τον εαυτό σας να κοιτάζει τις ώρες δουλειάς στο τέλος της ημέρας—ίσως παραγκωνισμένος από ένα τεχνικό πρόβλημα ή αναζητώντας έναν τρόπο να συνδέσετε φαινομενικά ανόμοιες ιδέες σε μια παρουσίαση. Ό,τι κι αν είναι, έχετε φτάσει σε ένα αδιέξοδο και μπορεί να μην είστε σίγουροι τι να κάνετε στη συνέχεια.

Το να τραβάς ένα ολονύχτιο είναι μια επιλογή — αλλά μια καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι να κοιμηθείς με το πρόβλημα.

Να πώς λειτουργεί η ιδέα: καθώς αποσυνδέεστε στο τέλος της ημέρας, σημειώστε έναν ανοιχτό βρόχο ή πρόβλημα που θέλετε να λύσετε και σκεφτείτε μέχρι το επόμενο πρωί. Τότε πήγαινε για ύπνο. Καθώς ξεκουράζεστε, ο εγκέφαλός σας θα συνεχίσει να ανακατεύεται από το πρόβλημα, καθιστώντας πιο πιθανό να βιώσετε μια στιγμή εύρηκα το πρωί. Προσπαθήστε πάντα παω σε κρεβάτι με ένα πρόβλημα στο μυαλό που θέλετε να λύσετε.

Ο ύπνος σε ένα πρόβλημα λειτουργεί για δύο περίεργους λόγους.

Πρώτον, λειτουργεί λόγω ενός ψυχολογικού φαινομένου που ονομάζεται «φαινόμενο Zeigarnik». Πήρε το όνομά του από την ψυχολόγο Bluma Zeigarnik, αυτό το φαινόμενο υποδηλώνει ότι αποθηκεύουμε άλυτα προβλήματα στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας. Ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος να συνεχίσει να συνδέει νέες εμπειρίες και σκέψεις με αυτό το πρόβλημα μέχρι να κλείσει ο βρόχος. Αυτό περιλαμβάνει τις νέες ιδέες που προκύπτουν όταν το μυαλό μας περιπλανάται. Καταγράφοντας ένα πρόβλημα πριν τον ύπνο, είναι πιο πιθανό να το αποθηκεύσετε μπροστά στο μυαλό σας για τη νύχτα—όταν το μυαλό σας θα ανατρέψει το πρόβλημα, αναζητώντας μια λύση για αυτό.

Εδώ μπαίνει η δύναμη του ονείρου – ο δεύτερος λόγος που ο ύπνος πάνω σε ένα πρόβλημα λειτουργεί τόσο καλά. Είναι ενδιαφέρον ότι τα δίκτυα του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε για να ονειρευόμαστε καθώς κοιμόμαστε και ημέρατα όνειρα είναι τρομερά παρόμοια – σε νευρολογικό επίπεδο, το όνειρο είναι βασικά ονειροπόληση με στεροειδή. Και, όπως έχω γράψει στο παρελθόν, ένας σίγουρος τρόπος για να γίνεις πιο δημιουργικός είναι να ονειροπολείς πιο συχνά.

Όπως η ονειροπόληση, έτσι και το όνειρο δημιουργεί τον χώρο για να επεξεργαστούμε προβλήματα και να ανακαλύψουμε νέες ιδέες. Όταν ξυπνάμε, διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο είμαστε πιο ανανεωμένοι και ικανοί να εστιάζουμε, αλλά ότι το υποσυνείδητό μας μπορεί να έχει φτιάξει το παζλ από την προηγούμενη μέρα. (Ανακαλώ αυτή την ιδέα περισσότερο Υπερεστίαση. Όλοι, από τον Τόμας Έντισον μέχρι τον Σαλβαδόρ Νταλί, έχουν χρησιμοποιήσει τον ύπνο ως εργαλείο για να βρουν νέες λύσεις.)

Το να πάτε για ύπνο με πρόβλημα ύπνου λειτουργεί καλύτερα για ένα συγκεκριμένο, περίπλοκο πρόβλημα που θα επωφεληθεί από κάποιο επιπλέον χρόνο ή σκέψη. Κάτι απλό για να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα φτάσετε σε αδιέξοδο στη δουλειά σας. Όνειρα γλυκά, παραγωγικά!

Schreibe einen Kommentar