Βάμμα ρίζας Astragalus – Πώς, χρήσεις και οφέλη

9
Βάμμα ρίζας Astragalus – Πώς, χρήσεις και οφέλη

Βάμμα ρίζας Astragalus – Πώς, χρήσεις και οφέλη

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι το όνομα του παιχνιδιού τους τελευταίους μήνες και η ρίζα του astragalus ταιριάζει απόλυτα στο λογαριασμό. Δεν είναι μόνο ένα ήπιο γευστικό βότανο που είναι εύκολο στη χρήση στην καθημερινή μαγειρική, αλλά οι φαινομενικά ήπιες φαρμακευτικές του ιδιότητες θα βοηθήσουν επίσης στην προστασία από τα κυκλοφορούντα μικρόβια και θα σας βοηθήσουν να γροθιάσετε σοβαρά εάν και όταν δεν έχετε όρεξη.

Είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαρμακευτικά βότανα και ένα που πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει σε κάθε ντουλάπι φαρμάκων στο σπίτι.

Τι είναι η ρίζα του Astragalus και πώς ενισχύει την ανοσία;

Το Astragalus είναι μια καταπληκτική ρίζα που προέρχεται από το φυτό κινέζικου μπιζελιού Astragalus membranaceus. Στη βοτανοθεραπεία, οι μακριές, λεπτές ρίζες χρησιμοποιούνται είτε αποξηραμένες είτε φρέσκες.

Είναι ένα γλυκό, τονωτικό βότανο με ελαφρώς θερμαντικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται συχνά σε θρεπτικές σούπες, ζωμούς, τσάγια και άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα όπως βάμματα, γλυκερίτες και σιρόπια.

Το Astragalus έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) για πολλές εκατοντάδες χρόνια και έχει ενσωματωθεί γρήγορα στη δυτική βοτανολογία λόγω της αποτελεσματικότητάς του. Στην πραγματικότητα, ο αστράγαλος είναι στα 20 πιο χρησιμοποιούμενα βότανα μεταξύ των δυτικών βοτανολόγων.

Η ρίζα του Astragalus είναι ένα ισχυρό προσαρμογόνο, που σημαίνει ότι βοηθά στην επιστροφή του σώματος σε μια ισορροπημένη κατάσταση σε περιόδους στρες. Το Astragalus υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού αυξάνοντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην προστασία της καρδιάς και του ήπατος.

Θεωρείται από πολλούς βοτανολόγους και ανοσοδιεγερτικό, που σημαίνει ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε δράση και ανοσοτροποποιητικό, που σημαίνει ότι ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα είτε να αυξήσει την επαγρύπνηση έναντι των παθογόνων είτε μειώνει την ανοσοποιητική δραστηριότητα με βάση τις ανάγκες του σώματος.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη της ρίζας του αστράγαλου είναι η ικανότητά του να ενισχύει και να προστατεύει τους πνεύμονες από αναπνευστικές ασθένειες – κάτι που, αυτή τη στιγμή, είναι καλό να γνωρίζετε!

Επιπλέον, η ρίζα του αστράγαλου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους βιώνουν κόπωση, νωθρότητα (χαμηλή ζωτικότητα) και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται μακροχρόνια σε σταθερή βάση.

Προσωπικά το χρησιμοποιώ ως τρόπο για να βοηθήσω στη δημιουργία φυσικής αντίστασης στο κοινό κρυολόγημα. Η ρίζα του Astragalus το κάνει αυτό αυξάνοντας την παραγωγή ιντερφερόνης από το σώμα, μια ομάδα πρωτεϊνών σηματοδότησης που παράγονται και απελευθερώνονται από τα κύτταρα ξενιστές ως απόκριση στην παρουσία ιών, η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας από εποχιακές ασθένειες. Το Astragalus βοηθά επίσης τα μακροφάγα να γίνουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Υπάρχουν πάνω από 2.000 είδη ρίζας αστράγαλου, μερικά από τα οποία θεωρούνται πολύ τοξικά. Ωστόσο, κανένα άλλο είδος δεν είναι γνωστό ότι διαθέτει τις φαρμακευτικές ιδιότητες που Astragalus membranaceus κάνει.

Προσωπικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη ρίζα του αστράγαλου κατά τους χειμερινούς μήνες (ή ακριβώς όταν κυκλοφορούν γνωστά μικρόβια) για να βοηθήσω στη δημιουργία του ανοσοποιητικού μου συστήματος ενώ υποστηρίζω επίσης την απόκριση του σώματός μου στο στρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ασθένεια.

Σκέψεις για τη χρήση της ρίζας του Astragalus

Η ρίζα του Astragalus χρησιμοποιείται συχνά σε κάψουλες, υγρά εκχυλίσματα (γνωστά και ως βάμματα) ή ως τσάι. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες, ζωμούς και άλλα κυρίως υγρά μαγειρικά παρασκευάσματα για να εμφυσήσει τις φαρμακευτικές του ιδιότητες στο φαγητό σας.

Δοσολογία για Ενήλικες

2-6 γραμμάρια αποξηραμένης ρίζας την ημέρα.

Υγρό εκχύλισμα 4-12 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Ρίζα σε σκόνη σε μορφή κάψουλας (250-500 mg) που λαμβάνεται ως δύο κάψουλες έως και 3 φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική διδάσκει ότι η ρίζα του αστράγαλου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα με γνωστή αυτοάνοση διαταραχή, κατά τη διάρκεια οξείας μόλυνσης ή κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή γρίπης, ειδικά εάν υπάρχει πυρετός. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αστράγαλος μπορεί να ενισχύσει το chi (ενέργεια) ενός ιού. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως προληπτικό.

Επιπλέον, ο αστράγαλος είναι επίσης γνωστό ότι αραιώνει το αίμα και ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εκείνους που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Πώς να φτιάξετε βάμμα ρίζας Astragalus

Η παρασκευή εκχυλίσματος αστράγαλου είναι πολύ εύκολη, το μόνο που χρειάζεστε είναι:

Loving Preparation – Συνταγή βάμματος Astragalus

  1. Γεμίστε το βάζο σας στο ¼ της διαδρομής (εάν χρησιμοποιείτε ρίζα αστράγαλου σε φέτες) ή στο 1/3 της διαδρομής (αν χρησιμοποιείτε κομμένη και κοσκινισμένη ρίζα αστράγαλου)
  2. Στη συνέχεια, γεμίστε το βάζο λίγο από το πάνω μέρος με βότκα 80 proof (παρακολουθήστε προσεκτικά το βάμμα για μερικές ημέρες για να δείτε εάν πρέπει να το γεμίσετε με περισσότερη βότκα καθώς ο αστράγαλος απορροφά υγρό – θέλετε τα πάντα βυθισμένα ανά πάσα στιγμή)
  3. Κλείστε το βάζο και ανακινήστε
  4. Σημειώστε το όνομα του βοτάνου που χρησιμοποιήσατε και την ημερομηνία στην ετικέτα και προσαρτήστε το στο βάζο
  5. Τοποθετήστε το βάζο σε δροσερό σκοτεινό μέρος
  6. Περιμένετε 4-6 εβδομάδες πριν το στράγγισμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φροντίστε να κουνάτε το βάζο κάθε τόσο
  7. Μόλις περάσουν 4-6 εβδομάδες, στραγγίστε το βάμμα μέσω α σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα και χωνί το έτοιμο βάμμα στο δοχείο της επιλογής σας. Συνήθως χρησιμοποιώ σταγονομετρικά μπουκάλια διαφόρων μεγεθών (1/2 ουγκιά ή 1 ουγκιά μεγέθη για μεταφορά στη δουλειά ή στο ταξίδι και ένα μεγαλύτερο 4 ουγκιές μέγεθος για το ντουλάπι φαρμάκων μου στο σπίτι)

Δεν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας; Μπορείτε να πάρετε έτοιμο βάμμα αστράγαλου ΕΔΩ.

Μπορείτε να το πάρετε και σε μορφή κάψουλας ΕΔΩ.

Πώς να φτιάξετε βάμμα αστράγαλου

Πώς να χρησιμοποιήσετε το βάμμα Astragalus

Για ενήλικες, πάρτε 10-20 σταγόνες βάμματος έως και δύο φορές την ημέρα όταν οι άλλοι είναι άρρωστοι γύρω σας για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας.

Κατά τη διάρκεια της ασθένειας, οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν 40-80 σταγόνες βάμματος έως και τρεις φορές την ημέρα όταν είναι άρρωστοι.

Το Astragalus είναι ασφαλές για χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, γι‘ αυτό μου αρέσει να το χρησιμοποιώ όλη την εποχή, όταν τα μικρόβια αφθονούν.

Έχετε φτιάξει ποτέ βάμμα αστράγαλου; Σε τι το χρησιμοποιείτε; Παρακαλώ μοιραστείτε στα σχόλια παρακάτω!

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε την ανάγνωση:

Βάμμα Echinacea για εποχιακή ευεξία
Πώς να φτιάξετε απλό βάμμα σαμπούκου
Usnea Tincture – The Lungs of The Forest

Βάμμα ρίζας Astragalus – Πώς, χρήσεις και οφέλη

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Συνεργατών της Amazon Services LLC, ένα διαφημιστικό πρόγραμμα συνδεδεμένων εταιρειών που έχει σχεδιαστεί για να μας παρέχει ένα μέσο για να κερδίζουμε χρεώσεις μέσω σύνδεσης με το Amazon.com και συνδεδεμένους ιστότοπους. Διαβάστε την πλήρη αποκάλυψη και αποποίηση ευθύνης μου.

Schreibe einen Kommentar