Γιατί ο κανόνας 10-80-10 είναι το κλειδί για την επίτευξη της επιτυχίας

1
Γιατί ο κανόνας 10-80-10 είναι το κλειδί για την επίτευξη της επιτυχίας

Ο κανόνας 10-80-10 είναι μια επέκταση της αρχής Pareto που λέει ότι το 80% της παραγωγικότητας/πλούτου παράγεται/ ανήκει στο 20% του πληθυσμού. Αυτή η αναλογία είναι συχνά παρατηρήσιμη σε διάφορες στατιστικές και μελέτες.

Ο κανόνας 10-80-10 παίρνει αυτήν την αρχή και την εφαρμόζει πιο συγκεκριμένα στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι επίσης εύπλαστο, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μετακινούνται μεταξύ κατηγοριών. Εάν το εφαρμόσουμε σε μια εταιρεία (απλώς ως παράδειγμα), στην ουσία, ο κανόνας 10-80-10 μοιάζει με αυτό:

  • 10% Ελίτ υψηλής παραγωγικότητας – Αυτός είναι ο πυρήνας της επιχείρησής σας. Αυτοί οι άνθρωποι θα εργάζονται όλες τις ώρες που ο Θεός στέλνει για την εταιρεία σας, χωρίς να αφήνουν πέτρα και να παράγουν τη μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα/έσοδο για εσάς που μπορούν.
  • 80% Παραγωγικό – Αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησής σας και θα εργαστούν 9-5, ολοκληρώνοντας τα καθήκοντά τους και χωρίς να κάνουν πολλή φασαρία για αυτό. Είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρουν καινοτομία, αλλά είναι αξιόπιστα, αξιόπιστα και υπάκουα.
  • 10% Αντιπαραγωγικό και Προκλητικό – Αυτοί οι άνθρωποι είναι ακραίοι και ελεημικά χαμηλοί σε αριθμό, αλλά δημιουργούν δουλειά. Είναι δύσκολοι, απρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά και γενικά παίρνουν περισσότερα από την εταιρεία σας από όσα δίνουν.

Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της ζωής. Η ηθική είναι ένα άλλο παράδειγμα, με τη συντριπτική πλειονότητα (80%) από εμάς να είμαστε νομοταγείς πολίτες που μπορεί να κάμπτουν τους κανόνες περιστασιακά, το 10% να είναι αδίστακτα καλοί και το 10% να είναι εγκληματίες.

Ποιος επινόησε τον κανόνα 10-80-10;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο κανόνας 10-80-10 είναι ένα παρακλάδι της Αρχής Pareto, που επινοήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον Ιταλό πολιτικό μηχανικό που έγινε οικονομολόγος Wilfredo Pareto. Παρατήρησε απλώς ότι το 80% της περιουσίας στην Ιταλία, εκείνη την εποχή, ανήκε στο 20% του πληθυσμού. Η κατανομή του πλούτου, σύμφωνα με τον Pareto, κατανεμήθηκε 20/80 σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Η χώρα, η ηλικία, το φύλο ή η βιομηχανία δεν είχαν σημασία. Αυτή η αρχή εξακολουθεί να ισχύει.

Αργότερα, στη δεκαετία του 1940, ο Joseph M. Juran (ο ίδιος μηχανικός και σύμβουλος διαχείρισης) εφάρμοσε την Αρχή Pareto στην ανθρώπινη συμπεριφορά με στόχο τη βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου, θεωρώντας ότι το 80% της επιτυχίας σε οποιοδήποτε έργο θα οφειλόταν στις προσπάθειες του 20% της ομάδας που εργάζεται σε αυτό.

Από τότε, διάφοροι ερευνητές και θεωρητικοί έχουν επεκτείνει την αρχή Pareto στον κανόνα 10-80-10 – παρατηρώντας ότι το 10% είναι αληθινοί ηγέτες, το 80% αναζητά καθοδήγηση από άλλους και το 10% ενεργεί εσκεμμένα με αντιπαραγωγικό τρόπο.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Πώς να εφαρμόσετε τον κανόνα 10-80-10 στη διοίκηση για να είστε πιο επιτυχημένοι

Λοιπόν, ας μείνουμε προς το παρόν με το μοντέλο ομάδας/εργατικού δυναμικού: εάν θέλετε να βελτιώσετε την παραγωγικότητα στην εταιρεία σας, πού πρέπει να επικεντρωθείτε; Πολύ συχνά, «οι τροχοί που τσιρίζουν παίρνουν το γράσο». Δηλαδή, τείνουμε να προσπαθούμε να διορθώσουμε ό,τι είναι πιο σπασμένο στον οργανισμό μας (δηλαδή το κατώτατο 10%) προτού προχωρήσουμε στους λιγότερο κατεστραμμένους.

Όταν συνειδητοποιήσετε, ωστόσο, ότι ρίχνετε πόρους μόνο στο 10% του εργατικού δυναμικού σας, αρχίζει να φαίνεται πολύ αναποτελεσματικό. Επιπλέον, αυτό το 10% αποτελείται από ανθρώπους που είναι πολύ απίθανο να αλλάξουν τη μελωδία τους (ούτως ή άλλως στατιστικά). Πρέπει να εστιάσετε στο 80%. Εκεί θα έχετε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και θα δημιουργήσετε τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγικότητα. Το 80% δεν είναι (φυσικά) εντελώς ίσο. Μερικοί θα κάθονται πιο κοντά σε οποιοδήποτε από το εύρος του 10%, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος του κορυφαίου 10% ώστε να είναι περισσότερο σαν 20 ή 30%.

Πόση διαφορά θα έκανε αυτό;

Τώρα, προτού κλείσετε τον φορητό υπολογιστή σας, αποσύρετε και αρχίσετε να συλλέγετε ιδέες σχετικά με ασκήσεις συγκρότησης ομάδας και εταιρικές ημέρες έξω, είναι πρώτα πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τη μέτρηση με την οποία μετράτε την παραγωγικότητα. Οι αριθμοί σε ένα υπολογιστικό φύλλο ή τα γράμματα δίπλα στο όνομα ενός ατόμου ζωγραφίζουν μόνο μέρος της εικόνας.

Αυτό που εκτιμάτε στην εταιρεία σας είναι μοναδικό για εσάς. Καθώς λέω συνεχώς σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που προπονώ, πρέπει να είστε συγκεκριμένοι με το τι ζητάτε από την ομάδα σας, τους πελάτες σας και το σύμπαν γενικότερα. Κάντε μια ασαφή ερώτηση και θα πάρετε μια αόριστη απάντηση.

Λοιπόν, κάντε τη δουλειά να κατανοήσετε ακριβώς τι λειτουργεί για εσάς και τι όχι. Το να λέτε απλώς ότι θέλετε να αυξηθούν τα έσοδα δεν αρκεί. Με πόσο; Σε ποιους τομείς; Ποιους θα προσθέσουμε αξία για να αυξήσουμε τις δαπάνες τους μαζί μας; Πού και ποιον πρέπει να στοχεύσουμε για νέα ανάπτυξη;

Ποιος σας βοηθά να γίνετε αυτή η επιθυμητή αύξηση της παραγωγικότητας και ποιον εξυπηρετεί;

Οπλισμένοι με αυτό, θα έχετε πολύ περισσότερη σαφήνεια να δώσετε στην ομάδα σας και με την οποία θα ξεκινήσετε να διαμορφώνετε ένα σχέδιο δράσης. Μπορείτε να δείτε τι θα έδινε κίνητρο σε εκείνους στο 80% που χρειάζονται απλώς μια μικρή ώθηση. Εκεί είναι που η ελάχιστη προσπάθεια θα αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα! Ξεκινήστε λοιπόν από εκεί.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Μια δημοσκόπηση του 2014 της Gallup διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ αισθάνονταν χωρίς κίνητρα στις δουλειές τους, με τα υψηλότερα επίπεδα κινήτρων να βρίσκονται μεταξύ των διευθυντών. Αυτό μας λέει δύο πράγματα:

  • Πρώτον, το τρίτο χωρίς κίνητρα αποτελείται εν μέρει από εκείνους στο στρατόπεδο του 80%, αλλά το σύνολο του 10% χωρίς κίνητρα βρίσκεται επίσης εκεί. Αν τους βγάλεις (επειδή είναι αυτοί οι άνθρωποι), οι υπόλοιποι δεν είναι τόσοι πολλοί και είναι σε μια ομάδα που θέλει ακόμα να δουλέψει και να συνεχίσει.
  • Δεύτερον, όσοι βρίσκονται σε θέση διοίκησης (δηλαδή εκείνοι που αισθάνονται ότι μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στην εταιρεία) τείνουν να έχουν τα περισσότερα κίνητρα.

Τώρα, ας μην συγχέουμε το κίνητρο με την παραγωγικότητα. Μπορείτε να έχετε όσο κίνητρο θέλετε, αλλά χωρίς σωστή στρατηγική ή κατεύθυνση, θα είστε απλώς ένα σφυρί στην αναζήτηση ενός καρφιού. Ωστόσο, όσοι στη διοίκηση ένιωθαν τα περισσότερα κίνητρα να είναι παραγωγικοί αξίζουν να ανακριθούν.

Γιατί ένιωσαν περισσότερο κίνητρο;

Θα έλεγα ότι η απάντηση είναι πολύ απλή: ένιωθαν ότι τους άκουσαν και ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αλλαγή. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ψυχολογίας που νιώθουμε σαν να ακούγονται οι ιδέες, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας από τους άλλους. Όταν νιώθουμε ότι μας αγνοούν, νιώθουμε αναξιόπιστοι. Όταν αισθανόμαστε αναξιόπιστοι, είμαστε (φυσικά) χωρίς κίνητρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τους πάντες διαχειριστές στην εταιρεία σας. Η επιχείρησή σας μπορεί να είναι μια νεοσύστατη επιχείρηση ή να εργάζονται μόνο λίγα άτομα από το γκαράζ που έχετε μετατρέψει. Το θέμα είναι, βεβαιωθείτε ότι όλοι νιώθουν ότι ακούγονται. Σας εγγυώμαι ότι —ειδικά μεταξύ των άνω άκρων του 80%— θα δείτε τη μεγαλύτερη άνοδο στην παραγωγικότητα αν απλώς τους ακούσετε. Κάντε τους να αισθάνονται σαν να έχουν κεκτημένο συμφέρον να αναπτύξουν και την επιχείρησή σας.

Εάν μπορούν να δουν ότι ο ρόλος που παίζουν είναι σημαντικός και κατανοητός από εσάς, θα πιέσουν τον εαυτό τους να προχωρήσει περισσότερο, να εργαστεί σκληρότερα και να πετύχει περισσότερα. Πρέπει να μπείτε στη θέση τους, κάτι που μας φέρνει στο επόμενο σημείο. . .

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα 10-80-10 για να βελτιώσετε την επιτυχία

Εντάξει, μέχρι στιγμής μόλις εξετάσαμε τον κανόνα 10-80-10, καθώς σχετίζεται με την επιτυχία των ομάδων. Πώς όμως ισχύει για εμάς ως άτομα; Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό και να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή;

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Μπορεί να είστε ατομικός έμπορος ή ίσως σύμβουλος—κάποιος που δεν έχει ομάδα να συγκεντρώσει και απλώς πουλά τις υπηρεσίες σας σε άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση, πώς λειτουργεί αυτό για εσάς; Χωρίστε τον εαυτό σας στο 10-80-10. Κάντε το με εργασίες: σε τι είστε πιο αποτελεσματικοί/προικισμένοι, σε τι είστε καλοί και τι αναβάλλετε συνεχώς;

Εδώ είναι ένα παράδειγμα. Πες ότι είσαι συγγραφέας (από πού το πήρα αυτό;) και έχεις μεγάλη επιτυχία. Σας ζητείται να γράψετε άρθρα για πολλές σπουδαίες, κορυφαίες εκδόσεις όπως το LifeHack, ή ίσως γράφετε ένα βιβλίο και το σενάριό σας μόλις ενημερώθηκε από την Warner Brothers. Το γράψιμο είναι το 10% της ελίτ σας. Είναι όπου προσφέρεις τη μεγαλύτερη αξία.

Πιθανότατα δεν είναι τόσο η πραγματική γραφή όσο η δημιουργικότητα, οι ιδέες και το ταλέντο που μπορείτε να επιδείξετε στη γραφή σας. Το πραγματικό γράψιμο—κάτσε στον υπολογιστή σου, αγγίζοντας τον, διόρθωση και καταγραφή ορθογραφικών/γραμματικών λαθών—αυτό είναι το 80%. Σίγουρα, είσαι καλός σε αυτό. Είσαι ικανός και τα καταφέρνεις. Αλλά δεν είναι το σημείο που βρίσκεστε στο πιο δυνατό επίπεδο, και συνήθως ξεμείνετε από ατμό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μετά, υπάρχει το χαμηλότερο 10%. Αυτά είναι πιθανώς τα λειτουργικά σας καθήκοντα, όπως η χρονομέτρηση, η τήρηση βιβλίων, η τιμολόγηση, η αλληλογραφία, η φορολογική δήλωση κ.λπ.

Από πού μπορώ να βρω αυτά τα παραδείγματα;

Λοιπόν, πού μπορείτε να είστε πιο αποτελεσματικοί στην ανάληψη δράσης που θα σας υποστηρίξει στην επιτάχυνση της ανάπτυξής σας; Και πάλι, ξεκινήστε με το 80%. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να βελτιώσετε την εμπειρία γραφής για εσάς. Ίσως παρατηρήσετε τον εαυτό σας σε μια τυπική μέρα και σημειώστε πότε κάνετε την καλύτερη δουλειά σας. Μπορεί αμέσως μετά τον δεύτερο καφέ σας να μείνετε στο γραφείο σας για περισσότερη ώρα και να γράψετε με τη μεγαλύτερη σαφήνεια. Ξεκινήστε, λοιπόν, να δομείτε την ημέρα σας γύρω από αυτό.

Τι σου κόστισε αυτό; Τίποτα! Ήταν απλώς μια περίπτωση αναδιοργάνωσης της ημέρας και του μπίνγκο, κάνετε περισσότερες από τις καλύτερες δουλειές σας σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σας πήρε πριν. Πολύ σύντομα, αφού σφίξετε τη μέρα σας ώστε να έχετε τη μέγιστη παραγωγικότητα, θα διαπιστώσετε ότι έχετε περισσότερο χρόνο και πόρους.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Μόλις αποκτήσετε καλύτερους πόρους, έχοντας αποκτήσει όλο και μεγαλύτερες θέσεις εργασίας, θα μπορείτε να φροντίσετε αυτό το ενοχλητικό κάτω 10%. Μπορεί να το εξαλείψετε αναθέτοντας την εργασία σε κάποιον άλλο. Τώρα που κερδίζετε περισσότερα για λιγότερο από τον χρόνο σας, γιατί όχι; Απλώς βγάλτε το εντελώς από την εξίσωση.

Τελικές σκέψεις

Ο κανόνας 10-80-10 δεν αφορά την προσθήκη κατασκευών με ραβδώσεις ή την τήρηση αυστηρών κανόνων από μόνοι τους. Είναι απλώς ένας φακός μέσα από τον οποίο μπορείτε να δείτε την ανθρώπινη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας. Ο λόγος για τον οποίο είναι (ή θα μπορούσε να είναι) το κλειδί της επιτυχίας σας είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσετε εκείνες τις μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και θα επιταχύνουν την ανάπτυξή σας πιο γρήγορα.

Εάν κατηγοριοποιήσετε την εργασία σας και την εργασία των υπαλλήλων σας με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε ευκολότερα πού μπορείτε να έχετε τον μέγιστο αντίκτυπο με ελάχιστη συμβολή. Εάν συνεχίσετε να γυμνάζεστε από εκεί, η επιτυχία σας θα είναι χιονοστιβάδα και θα έχετε την υποστήριξη για να τη διατηρήσετε.

Περισσότερες συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την επιτυχία σας

Επιλεγμένη φωτογραφία: Ο Andreas Klassen μέσω του unsplash.com

Schreibe einen Kommentar