Η κυβέρνηση δεν πρέπει να φοβάται να δώσει στους καταναλωτές το δικαίωμα να επισκευάζουν, ο κόσμος το θέλει πραγματικά – Μέσα στο κομμάτι

20
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να φοβάται να δώσει στους καταναλωτές το δικαίωμα να επισκευάζουν, ο κόσμος το θέλει πραγματικά – Μέσα στο κομμάτι

Αυτή η ανάρτηση είναι της Janet Gunter, επικεφαλής επικοινωνίας και συνιδρυτή του The Restart Project.

Ακούμε πολλά για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, των πτήσεων και άλλων συμπεριφορών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, καθώς η COP26 ξεκινά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά υπάρχει ένα θέμα που εξακολουθεί να τραβάει πολύ λίγη προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ή τα μέσα ενημέρωσης, και αυτό είναι: η αδηφάγα κατανάλωσή μας καταναλωτικών αγαθών.

Όπως αποδεικνύεται, η λήψη μέτρων για να επιτραπεί στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προϊόντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μέτρα πολιτικής για τη μείωση του αντίκτυπου στον άνθρακα. Σε μια πρόσφατη Δημοσκόπηση YouGov ότι το έργο Restart που ανατέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η συντριπτική πλειοψηφία (81 τοις εκατό) υποστήριξε την επέκταση του δικαιώματος για επισκευή ηλεκτρονικών ειδών, όπως smartphone και φορητούς υπολογιστές, σχεδιασμό για επισκευή, πρόσβαση σε ανταλλακτικά και τεκμηρίωση επισκευής. Και αυτοί που ρωτήσαμε διέκριναν τις κομματικές διαφορές και τα δημογραφικά στοιχεία. Αυτό ταιριάζει, και μάλιστα ξεπερνά, τις δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Με απλά λόγια, το δικαίωμα επισκευής είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι από την οικονομία του πετάγματος
Οι άνθρωποι είναι πολύ απογοητευμένοι με το κόστος και τη σπατάλη που ενσωματώνεται στο σύστημα. Πολλοί έχουν σταματήσει να προσπαθούν να επισκευάσουν τα προϊόντα τους, αλλά δεν το έχουν κάνει όλοι. Όσοι προσπαθούν εμποδίζονται από διάφορα εμπόδια. Η δημοσκόπησή μας στο YouGov έδειξε ότι το 30 τοις εκατό των Βρετανών που πέταξαν ή αντικατέστησαν μια σπασμένη ηλεκτρονική συσκευή το έκαναν μόνο αφού δεν μπόρεσαν να την επισκευάσουν μόνοι τους ή επειδή η επαγγελματική επισκευή ήταν είτε πολύ ακριβή είτε αδύνατη. Ακόμη και στις δωρεάν εκδηλώσεις επισκευής της κοινότητας, που ονομάζονται πάρτι επανεκκίνησης, το 47 τοις εκατό των επισκευών δεν ολοκληρώνονται την ημέρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στον κακό σχεδιασμό και την έλλειψη πρόσβασης σε ανταλλακτικά.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εφάρμοσε τα πρώτα μέτρα που απαιτούν σχεδιασμό για επισκευή πλυντηρίων ρούχων, πλυντηρίων πιάτων, ψυγείων και τηλεοράσεων. Αυτά τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη του ΗΒ, απαιτούν επίσης πρόσβαση σε ανταλλακτικά και τεκμηρίωση επισκευής από επαγγελματίες. Δημιουργούν ένα καλό προηγούμενο, αλλά δεν είναι ακόμη το ευρύ δικαίωμα επισκευής που χρειαζόμαστε επειγόντως. Η Ευρώπη προχωρά μπροστά μας, με σχέδια να επεκτείνει αυτούς τους κανόνες σε νέα προϊόντα, όπως φορητούς υπολογιστές, κινητά και tablet. Ενώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Defra και η BEIS προωθούν μια διαβούλευση με πολύ αργούς ρυθμούς για να κάνουν το ίδιο, ενώ η μεγάλη τεχνολογία και η βιομηχανία ρίχνουν εκατομμύρια για να ασκήσουν πίεση ενάντια στο δικαίωμα επισκευής σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν πολλές νέες θέσεις εργασίας στην επισκευή
Τα επισκευάσιμα προϊόντα δεν είναι απλώς καλύτερα για τους καταναλωτές, αλλά δημιουργούν θέσεις εργασίας. ΕΝΑ
πρόσφατη αναφορά από την Green Alliance προτείνει ότι οι εργασίες ανακατασκευής και επισκευής θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εργασία για περισσότερα από 450.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2035. Είμαστε μέρος της εκστρατείας European Right to Repair, η οποία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος της οικονομίας επαναχρησιμοποίησης και επισκευής και είναι έτοιμες να επεκταθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά χρειάζονται περισσότερη κυβερνητική δράση για να διατηρήσουν την επισκευή ανταγωνιστική.

Και δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερα. Η δημοσκόπησή μας δείχνει ευρεία υποστήριξη για επέκταση του δικαιώματος επισκευής σε κοινοτικές ομάδες επισκευής (όπως καφετέριες) και καταναλωτές. Το εβδομήντα οκτώ τοις εκατό των ερωτηθέντων που θα υποστήριζαν τη διεύρυνση του δικαιώματος επισκευής σε περισσότερα προϊόντα λένε ότι οι καταναλωτές και οι κοινοτικές ομάδες επισκευών θα πρέπει να έχουν τα ίδια ή περισσότερα δικαιώματα από τα συνεργεία επισκευής. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο δίνουν μόνο στα συνεργεία επισκευής και στους επαγγελματίες επισκευαστές πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ανταλλακτικών και εγχειριδίων επισκευής, όχι σε καταναλωτές ή κοινοτικούς επισκευαστές, όπως το πρόσφατα λανσαρισμένο Δίκτυο Επισκευής Κοινότητας.

Χιλιάδες έχουν υπογράψει μια αίτηση για αλλαγή
Από τον Ιούλιο, χιλιάδες έχουν υπογράψει το The Restart Project’s αναφορά να «δώσουμε σε όλους το πραγματικό δικαίωμα στην επισκευή», ζητώντας να επεκταθεί σε όλους και σε περισσότερα προϊόντα και να μειωθεί το κόστος του ΦΠΑ για τις επισκευές.

Πέρα από το ανησυχητικό γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος υψηλότερος παραγωγός ηλεκτρονικών απορριμμάτων στον κόσμο κατά κεφαλήν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, η οικονομία της απόρριψης έχει τεράστιες επιπτώσεις στον άνθρακα. Αν λάβουμε υπόψη τις «εκπομπές κατανάλωσης» μας που ενσωματώνονται σε εισαγόμενα αγαθά, τα οποία επί του παρόντος δεν υπολογίζουμε ως δικά μας, οι εκπομπές στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν διπλασιάζονται.

Η επίλυση του προβλήματος της απόρριψης θα μπορούσε να έχει τεράστιες θετικές επιπτώσεις στον άνθρακα. Το 2018, η Green Alliance, το CIEMAP και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ μοντελοποίησαν τις επιπτώσεις του άνθρακα λαϊκά μέτρα να σταματήσει αυτή την κολοσσιαία σπατάλη πόρων. Εάν η κυβέρνηση λάμβανε μέτρα για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων και τη βελτίωση του σχεδιασμού τους, θα μείωνε τις εκπομπές κατά 26,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό είναι περισσότερο από το ένα πέμπτο του Ηνωμένου Βασιλείου ετήσιες εκπομπές μεταφορών.

Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής παρατήρησε ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε νέες, αναδυόμενες τεχνολογίες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση του άνθρακα. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι φοβάται ότι τα μέτρα αλλαγής συμπεριφοράς δεν θα είναι δημοφιλή. Αλλά όταν πρόκειται για την καθημερινή τεχνολογία που βρίσκεται ήδη στις τσέπες, στα σαλόνια και στα γραφεία μας, υπάρχουν ηχηρές ενδείξεις ότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να μπορούμε να την επισκευάζουμε και να τη διατηρούμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας τις εκπομπές ρύπων σε μεγάλη κλίμακα.

Schreibe einen Kommentar