Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επεκτείνονται σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, ορισμένοι αγρότες της Midwest ωθούνται πίσω

23
Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επεκτείνονται σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, ορισμένοι αγρότες της Midwest ωθούνται πίσω

Στα μέσα Μαρτίου, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο ενός τοπικού γυμνασίου στην κομητεία Licking του Οχάιο, μια αγροτική περιοχή περίπου 40 λεπτά έξω από την πρωτεύουσα της πολιτείας. Η δημόσια ακρόαση, που δημιουργήθηκε για να συζητηθεί ένα προτεινόμενο ηλιακό έργο 350 μεγαβάτ, διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Οι υποστηρικτές του έργου είπαν ότι θα αποφέρει φορολογικά έσοδα για τα τοπικά σχολεία και θα προωθήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία σε ένα κράτος που εξαρτάται από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Οι πολέμιοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την απώλεια 1.880 στρεμμάτων εξαιρετικής γεωργικής γης, τον αντίκτυπο στην αξία των ακινήτων και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης.

«Μοιάζει με τους Hatfields και τους McCoys», ένας κάτοικος είπε στο Newark Advocate στη συνάντηση, αναφερόμενος στην περιβόητη κόντρα μεταξύ δύο οικογενειών στην Απαλαχία στα τέλη του 1800. «Αυτό καταστρέφει την κοινότητα. Τα μέλη της οικογένειας έρχονται αντιμέτωπα. Τα μέλη της εκκλησίας αντιπαρατίθενται μεταξύ τους. Και είναι γείτονας εναντίον γείτονα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν έκρηξη σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, καθώς οι τιμές ηλιακής και αιολικής ενέργειας συνεχίζουν να πέφτουν και η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2035. Καθ‘ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι προγραμματιστές αναζητούν τεράστιες εκτάσεις φθηνής γης για εγκαταστάσεις σε κλίμακα κοινής ωφέλειας έχουν αντιμετωπίσει απώθηση από τους όμοιους του Ψαράδες της Μασαχουσέτης, υποστηρικτές εργοστασίων άνθρακακαι περιβαλλοντικές ομάδες που ανησυχούν για χελώνες της ερήμου. Τώρα, οι αγροτικές κοινότητες γύρω από τη Midwest κινητοποιούνται για να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένοι κάτοικοι έχουν επηρεαστεί από την παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλιακής ενέργειας και του ανέμου στην υγεία. Αλλά για τους περισσότερους, το ζήτημα συνδέεται με ανησυχίες σχετικά με την απώλεια γεωργικής γης σε μια περιοχή που καθορίζεται από καιρό από τις αγροτικές της ρίζες.

Τον Μάρτιο, ερευνητές από Νομική Σχολή Κολούμπια διαπίστωσε ότι 121 τοπικές κυβερνήσεις σε 31 πολιτείες έχουν αναπτύξει περιορισμούς σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια αύξηση 17,5 τοις εκατό από μόλις πριν από έξι μήνες. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους τοπικούς νόμους βρίσκονται στα Midwest. Ένας βουλευτής από το Ουισκόνσιν προτείνεται μια εθνική απαγόρευση φορολογικών κινήτρων που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γεωργικές εκτάσεις, ενώ κοινοτικές ομάδες έχουν συγκεντρώσει τοπικές συναντήσεις για να αντιταχθούν στα ηλιακά και αιολικά πάρκα Ιντιάνα, Οχάιοκαι Αϊόβα. Ένας άντρας από το Μίσιγκαν υπέβαλαν αιτήσεις ανάκλησης εναντίον και των πέντε μελών του δημοτικού συμβουλίου του, λέγοντας ότι απέτυχαν να ρυθμίσουν σωστά την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας ή «παρέχουν επαρκή προστασία για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία» των κατοίκων.

Ειδικά η ηλιακή ενέργεια έχει πάρει πολλή θερμότητα, ακόμη και σε πολιτείες που έχουν από καιρό αγκαλιάσει τον άνεμο. Η Αϊόβα ήταν η πρώτη πολιτεία που παρήγαγε περισσότερο από το 30 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανεμογεννήτριες και έχει εγκαταστήσει περισσότερη αιολική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία εκτός από το Τέξας. Όμως, ενώ η γεωργία μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες, τα ηλιακά πάρκα συνήθως αφαιρούν τη γεωργική γη από την παραγωγή μεγάλης κλίμακας. Σε απάντηση, οι νομοθέτες της Αϊόβα εισήγαγε νομοσχέδιο νωρίτερα φέτος, αυτό θα είχε αποτρέψει την κατασκευή ηλιακών πάρκων σε γη που θεωρείται ιδιαίτερα καλή για τη γεωργία – περίπου τα δύο τρίτα των κομητειών της πολιτείας.

Το νομοσχέδιο θα απαιτούσε επίσης τα πεδία ηλιακών πάνελ να βρίσκονται τουλάχιστον 1.250 πόδια μακριά από τον πλησιέστερο γειτονικό ιδιοκτήτη γης. Ο νόμος της Αϊόβα απαιτεί μόνο πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίουαντίθετα, να απέχει 330 πόδια από οποιαδήποτε κοντινή ιδιοκτησία.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου απέχει πολύ από το να είναι ενωμένοι σε αυτήν την αντιπολίτευση, είπε η Lindsay Mouw, συνεργάτης της πολιτικής καθαρής ενέργειας στο μη κερδοσκοπικό Κέντρο Αγροτικών Υποθέσεων με έδρα τη Νεμπράσκα. Πολλοί υποστηρίζουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω του πρόσθετου εισοδήματος που παρέχουν, ειδικά όσο γίνεται η γεωργία λιγότερο οικονομικά βιώσιμο και το έδαφος υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Αλλά ενώ κάθε αγροτικός ιδιοκτήτης γης μπορεί να αποφασίσει μόνος του αν θα πουλήσει ή όχι τη γη του σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτές οι επιλογές μπορούν να επηρεάσουν άλλους κοντινούς που μπορεί να μην αισθάνονται το ίδιο, πρόσθεσε ο Mouw.

Διαβάστε Επόμενο

Σιλουέτα του Μίσιγκαν με φωτογραφία εξόρυξης και επιφάνεια ωκεανού στην κορυφή

Το μεγαλύτερο ορυχείο ποτάσας της χώρας έρχεται στο Μίσιγκαν. Να γιατί οι ντόπιοι ανησυχούν.

«Πιστεύω ότι είναι περισσότερο ενδιαφέρον για τους γειτονικούς ιδιοκτήτες γης που δεν θέλουν να δουν τη γεωργική τους γη να περιβάλλεται από ηλιακούς συλλέκτες και να έχουν αυτό το ειδυλλιακό όραμα της Αϊόβα… να είναι μια πολιτεία που παράγει καλαμπόκι», είπε ο Mouw.

Ορισμένες μεσοδυτικές πολιτείες, όπως η Ιντιάνα, έχουν ενθαρρύνεται ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μόνο για να αντιμετωπίσει την απώθηση από αγρότες και τοπικούς αξιωματούχους που ήθελαν τοπικό έλεγχο στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άλλοι αντίπαλοι δεν είναι στην πραγματικότητα αγρότες, αλλά κάτοικοι προαστιακών κοινοτήτων που επηρεάζονται από την αστική εξάπλωση από κοντινές μητροπολιτικές περιοχές και ανησυχούν για τον αντίκτυπο των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις απόψεις και τις αξίες των ακινήτων τους, δήλωσε η Kerri Johannsen, διευθύντρια ενεργειακού προγράμματος για το Περιβαλλοντικό Συμβούλιο της Αϊόβα. (Αν και ο αντίκτυπος στις αξίες του σπιτιού ποικίλλει – μελέτες από την Ευρώπη διαπίστωσαν ότι οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ μείωσαν τις τιμές των κοντινών κατοικιών κατά 2 έως 5 τοις εκατό, αλλά άλλοι από τη Μασαχουσέτη βρήκαν καμία σημαντική διαφορά.)

Ηλιακό πάρκο του Οχάιο
Ένα ηλιακό αγρόκτημα βρίσκεται μέσα σε γεωργική γη στο Οχάιο. Nicholas Smith / Getty Images

Πίσω από πολλά από αυτήν την αντίθεση κρύβονται καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα σχετικά με τις επιπτώσεις του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας στην υγεία. Φόβοι σχετικά με τον θόρυβο των ανεμογεννητριών που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες ή σκιές από τα πτερύγια των στροβίλων που προκαλούν κρίσεις –κανένα από τα οποία δεν έχει επιστημονική υποστήριξη– διαπερνούν ομάδες στο Facebook όπου οι κάτοικοι οργανώνονται ενάντια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. ρεπορτάζ της Εθνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας βρέθηκαν.

«Είναι μια νέα διαδικασία, και υπάρχουν πολλά άγνωστα», είπε ο Mouw. «Είναι μεγάλη πρόκληση για τους επιτρόπους της κομητείας να γίνουν ειδικοί στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Αν και περιοριστικά νομοσχέδια όπως αυτά που εισήχθησαν στην Αϊόβα ή Κάνσας Δεν έχουμε δει μεγάλη πρόοδο, η αντίθεση σε τοπικό επίπεδο μπορεί ακόμα να αποθαρρύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ορισμένοι προγραμματιστές έχουν ακυρώσει ή μεταφέρει έργα σε πολιτείες όπως η Ιντιάνα, όπου περισσότερες από 30 κομητείες έχουν πολιτικές που περιορίζουν την ηλιακή ή αιολική ανάπτυξη, σύμφωνα με το Indianapolis Star-Tribune. Και με την άνοδο της ώθησης, το επόμενο ερώτημα είναι εάν οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς τοπική αγορά, είπε ο Johannsen.

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι τόσο σημαντική για το μέλλον μας, που ανησυχώ όταν βλέπω να προτείνονται πολιτικές που θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να καταπνίξουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ», είπε ο Johannsen. «Ταυτόχρονα, έχω βυθιστεί σε μερικές από αυτές τις συζητήσεις για αρκετό καιρό ώστε να νιώθω αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προχωράμε».


Schreibe einen Kommentar