Λαχανικά – Είσαι ό,τι τρως!

1
Λαχανικά – Είσαι ό,τι τρως!

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι λαχανικά συμβάλλουν σημαντικά στην υγιεινή διατροφή. Πρόσφατα, ακόμη περισσότερες πληροφορίες ήρθαν στο φως σχετικά με το πώς τα λαχανικά μπορούν να είναι ευεργετικά στην ενεργή προστασία του οργανισμού από ορισμένες ασθένειες.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα οφέλη για την υγεία μας δημοφιλή λαχανικά:

Βιταμίνες και Μέταλλα στα Λαχανικά

Τι κάνουν λοιπόν αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα για εμάς;
Βιταμίνη Α – Βοηθά στη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης και ανάπτυξης των κυττάρων και υγιές δέρμα. Αντιοξειδωτικό που μπορεί να προάγει την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.
Βιταμίνη Β – Απελευθερώνει ενέργεια από πρωτεΐνες βοηθώντας την καρδιά, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσουν. Βοηθά στο σχηματισμό νέων αιμοσφαιρίων.
Βιταμίνη C – Βοηθά στη διατήρηση υγιών ούλων, δοντιών, οστών, χόνδρων και δέρματος. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Βιταμίνη Ε – Αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικό για την αντιγήρανση (ιδιαίτερα το δέρμα).
Φολικό οξύ – Βοηθά την κυτταρική διαίρεση και επίσης τον σχηματισμό DNA, RNA και πρωτεϊνών. Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αντιοξειδωτικό – Αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, δηλαδή των επιβλαβών παραγόντων που υπάρχουν στο σώμα που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και καρκίνους καθώς και εκφυλιστικές ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.
Σίδερο – Απαραίτητο για τη διατήρηση υγιούς αίματος.
Κάλιο – Χρησιμοποιείται στον σχηματισμό πρωτεϊνών και στην πήξη του αίματος. Βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιοφλαβονοειδή – Ενισχύει τη δράση της βιταμίνης C και έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση.
Πρωτεΐνη – Απαιτείται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση και αποκατάσταση των μυών, των μαλλιών και των νυχιών.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες του λαχανικά αρχίζει να φθείρεται μόλις γίνει η συγκομιδή, οπότε όσο πιο γρήγορο είναι το ταξίδι από το «οικόπεδο στο πιάτο», τόσο καλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά!

Schreibe einen Kommentar