Οι ιδέες σου δεν είναι τόσο μοναδικές

1
Οι ιδέες σου δεν είναι τόσο μοναδικές
Πάρε μακριά: Οι ιδέες σας αξίζουν λιγότερο από ό,τι νομίζετε—το όλο θέμα έχει να κάνει με το πώς τις εκτελείτε. Πάρτε το παράδειγμα του λογότυπου S, παρακάτω.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά, 9 δευτ.

Οι ιδέες σου δεν είναι τόσο μοναδικές

Πριν από μια δεκαετία περίπου, καθώς κουρευόμουν, και ο κουρέας μου μου είπε ότι είχε μια λαμπρή ιδέα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ιδέα ήταν για τα McDonald’s και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ιστορίας της εταιρείας – ήταν τόσο υπέροχο. Θα μου έλεγε την ιδέα, αλλά θα έπρεπε να υποσχεθώ ότι δεν θα το πω σε κανέναν. Πάντα.

Συμφωνώ. Και δυστυχώς για εκείνη, πρόκειται να αθετήσω αυτή την υπόσχεση. (Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει παραγραφή σε μια υπόσχεση, αλλά πιστεύω ότι μια δεκαετία είναι περισσότερο από αρκετός χρόνος για μια υπόσχεση όπως αυτή. Θα δείτε σύντομα γιατί.)

Όταν μου το είπε, η ιδέα ήταν στην πραγματικότητα κάπως κουτσή. Ακούγοντας ένιωθα σαν να ανακάλυψα ότι το μυστικό για ένα μυστηριώδες μαγικό κόλπο ήταν κάποιο φτηνό κόλπο των 25 λεπτών. Αυτή ήταν η ιδέα: η εταιρεία έπρεπε να προσθέσει αρωματικό αλάτι στις πατάτες της.

Δεν είναι ένα κακό ιδέα, per se. Αλλά δεν είναι και μοναδικό — είναι κάτι που θα μπορούσε να βρει ο καθένας.

Είτε θέλετε είτε όχι να το παραδεχτείτε, αυτό συμβαίνει με σχεδόν οποιαδήποτε ιδέα που έχετε καταλήξει ποτέ. Ακόμα και τα καλύτερα σου. Οι ιδέες δεν είναι μοναδικές, και ως συνέπεια αυτού, δεν αξίζουν πολλά.

Για να το δείξω αυτό, πριν από μερικά χρόνια, άρχισα να συλλέγω παραδείγματα μιας συγκεκριμένης ιδέας που αισθάνεται μοναδικό, αυτό είναι στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά. Πολλοί σχεδιαστές που δημιουργούν λογότυπα για εταιρείες που ξεκινούν με το γράμμα S δουλεύουν το στροβιλισμό αυτού του γράμματος στο λογότυπο. Πάρτε το λογότυπο της Stantec:

Αυτό το λογότυπο είναι αντικειμενικά πολύ ωραίο – μια φανταχτερή άνθηση χρησιμοποιώντας το γράμμα με το οποίο ξεκινά το όνομα της εταιρείας. Αλλά όταν κρατάτε τα μάτια σας ξεφλουδισμένα για παραδείγματα αυτής της ιδέας, αρχίζετε να βλέπετε ότι λογότυπα όπως αυτό είναι παντού. Δεν είναι μοναδικοί. Μόλις το παρατήρησα αυτό, άρχισα να συλλέγω άλλα λογότυπα που χρησιμοποιούν αυτό ακριβώς το ίδιο σχέδιο.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά τέσσερα εκδοτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτό το σχέδιο—Signet, Solaris, Spark και Smashing Magazine:

Πολλές εφαρμογές και ιστότοποι χρησιμοποιούν αυτό το σχέδιο—το Storyify, το Student.com, το Simplenote, το Statista, το Secureauth και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Amazon Silk είναι μόνο μερικά που έχω τύχει:

Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι έχετε μια μοναδική άποψη για αυτό το λογότυπο S, μάλλον δεν το έχετε. Ίσως θέλετε να διαφοροποιηθείτε με ένα πιο χοντρό S. Genius! Ωστόσο, αυτό είχε γίνει στο παρελθόν, από εταιρείες όπως η Scotiabank, η Soundhound και η Sklavenitis (μια ελληνική αλυσίδα παντοπωλείων από την οποία περπάτησα μια μέρα):

Ίσως η εταιρεία σας να μην ξεκινά με το γράμμα S! Κανένα πρόβλημα. Εταιρείες όπως η Pepsi και η Korean Air μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος στροβιλισμού—στην περίπτωσή τους με παράξενα παρόμοια χρώματα:

(Προτού κατηγορήσετε την Korean Air για την αφαίρεση του αναγνωρίσιμου λογότυπου της Pepsi, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το λογότυπο της Korean Air ήρθε πρώτο.)

Η άποψή μου: οι ιδέες σας δεν αξίζουν πολύ και δεν είναι τόσο μοναδικές.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να έχουν μια ιδέα για μια εταιρεία, ένα βιβλίο ή ένα προϊόν που αλλάζει τον κόσμο, αλλά λίγοι άνθρωποι πραγματικά εκτελούν αυτές τις ιδέες — και εκτελούν καλά.

Όπως έχει γράψει ο συγγραφέας Derek Sivers – ο οποίος, κατά ειρωνικό τρόπο, χρησιμοποιεί ένα λογότυπο „S“ ως λογότυπο του ιστότοπού του – „οι ιδέες είναι απλώς ένας πολλαπλασιαστής της εκτέλεσης“. «Η πιο λαμπρή ιδέα, χωρίς εκτέλεση, αξίζει 20 $. Η πιο λαμπρή ιδέα χρειάζεται μεγάλη εκτέλεση για να αξίζει 20.000.000 $».

Σε περίπτωση που δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι, θα κλείσω αυτήν την ανάρτηση με μερικά ακόμη λογότυπα S που έχω συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια—και αυτά είναι απλώς

τα λογότυπα που ταιριάζουν όμορφα μέσα σε αυτό το άρθρο. Τα ονόματα καθεμιάς από αυτές τις εταιρείες ξεκινούν με το γράμμα S και τα έχω συμπεριλάβει παρακάτω με αλφαβητική σειρά.

Όταν νομίζετε ότι μια από τις ιδέες σας είναι ένα δισεκατομμύριο δολάρια, θυμηθείτε το λογότυπο S. Η ιδέα σας μάλλον δεν είναι τόσο μοναδική όσο νομίζετε ότι είναι. Μετά από μια ιδέα που σας καταδιώκει το παιχνίδι, εστιάστε στο πόσο καλά μπορείτε να εκτελέσετε αυτήν την ιδέα.

Schreibe einen Kommentar