Πολυτούνελ Gardening για αρχάριους ⋆ Big Blog Of Gardening

14
Πολυτούνελ Gardening για αρχάριους ⋆ Big Blog Of Gardening
πολυσήραγγα
Πολυσήραγγα υπό κατασκευή. Χρησιμοποιούνται από αγρότες και οικιακούς καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο, τα πολυτούνελ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παρατείνετε την καλλιεργητική περίοδο για τα αγαπημένα σας λαχανικά και λουλούδια.

Από τον επισκέπτη συγγραφέα Sean Barker.

Τι είναι ένα πολυσήραγγα;

Η πολυσήραγγα είναι μια ημικυκλική κατασκευή που μοιάζει με θερμοκήπιο, κατασκευασμένη από στιβαρό σκελετό από χάλυβα, PVC ή ξύλο. Καλύπτονται με ανθεκτικά πλαστικά φύλλα συνήθως από πολυαιθυλένιο (εξ ου και το «πολυ») και μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορα πλάτη και μήκη. Οι κηπουροί χρησιμοποιούν μικρές πολυσήραγγα για να παρατείνουν τις καλλιεργητικές περιόδους φρούτων, λαχανικών και άλλων φυτών, για να προστατεύσουν τα φυτά από ακραίες καιρικές συνθήκες και για να καλλιεργήσουν φυτά που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο κλίμα τους. Σε φάρμες, χρησιμοποιούνται επίσης για τη στέγαση ζώων και την αποθήκευση εξοπλισμού – οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι τα χρησιμοποιούν ως υπόστεγα αεροπλάνων!

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολυσήραγγα;

Υπάρχουν πολλά οφέλη που προσφέρει ένα πολυτούνελ σε κηπουρούς όλων των επιπέδων δεξιοτήτων.

 • Μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδος – Οι πολυτούνελ μπορούν ενδεχομένως να παρατείνουν την καλλιεργητική περίοδο κατά 6 εβδομάδες σε κάθε άκρο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην εποχή.
 • Μεγαλύτερες καλλιέργειες – Οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε πολυσήραγγα έχουν τη δυνατότητα να είναι μεγαλύτερες από τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε ανοιχτό κήπο.
 • Ιδανικό για την έναρξη των καλλιεργειών – Ακόμα κι αν προτιμάτε να καλλιεργείτε τις καλλιέργειές σας σε ανοιχτό έδαφος, μια πολυσήραγγα μπορεί να είναι ιδανική για να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα σε ένα ασφαλές περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας.
 • Προστασία από παράσιτα – Προσφέρουν ένα ζωτικό στρώμα προστασίας που προστατεύει τα σπορόφυτα από πεινασμένα πουλιά, σκίουρους, ελάφια και άλλα άγρια ​​ζώα.
 • Προστασία από τη θερμότητα και τον έλεγχο του περιβάλλοντος – Μπορείτε να ελέγξετε όλες τις πτυχές του περιβάλλοντος καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του αερισμού.
 • Βολική κατασκευή – Κατασκευάζονται πιο γρήγορα από τις μόνιμες κατασκευές και μπορούν να σχεδιαστούν σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές μεγέθους σας.
 • Προσαρμοστικότητα – Είναι σχετικά εύκολο να επεκταθούν, να μετακινηθούν και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες.
 • Σχέση ποιότητας και τιμής – Είναι φθηνότερα στην κατασκευή και τη συντήρηση από τα θερμοκήπια – κατά μέσο όρο, οι πολυσήραγγα έχουν χαμηλότερο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τι μπορείτε να καλλιεργήσετε σε ένα πολυτούνελ;

Πρακτικά οτιδήποτε! Τα μόνα φυτά για τα οποία θα συνιστούσαμε να μην χρησιμοποιήσετε πολυσήραγγα είναι τα οπωροφόρα δέντρα (τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν το τούνελ) και τα φυτά με αγκάθια, καθώς αυτά θα μπορούσαν να βλάψουν το κάλυμμα.

πολυσήραγγα μέσα
Αυτή η πολυσήραγγα είχε στηθεί σε ένα αστικό τσιμεντοτεμάχιο. Προστέθηκαν ράφια για να συγκρατούν δίσκους ανάπτυξης φυτών στο ύψος της μέσης.

Ξεκινώντας

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε την κηπουρική σε πολυτούνελ είναι να φτιάξετε το δικό σας, μικρό πολυσήραγγα. Εάν έχετε μόνο έναν μικρό χώρο ή δεν είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε ακόμα, μπορείτε να αποκτήσετε «μίνι πολυτούνελ». Μια μίνι πολυσήραγγα είναι μια σήραγγα πλάτους 4 ποδιών που απαιτεί ελάχιστη συναρμολόγηση και συντήρηση, αλλά προσφέρει τα περισσότερα από τα ίδια οφέλη με μια πολυσήραγγα πλήρους μεγέθους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να προστατέψετε τις νέες καλλιέργειες ενώ βρίσκονται στο στάδιο της φύτευσης ή για να προστατέψετε τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες από τον παγετό.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας πολυτούνελ

Εάν αποφασίσατε να φτιάξετε το δικό σας πολυσήραγγα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το κάνετε σωστά. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κατασκευάσουν το δικό τους πολυτούνελ ως έργο DIY, καθώς είναι η τέλεια δραστηριότητα για ένα ηλιόλουστο, ξηρό Σαββατοκύριακο. Εάν δεν είστε πολύ σίγουροι για τις δεξιότητές σας στο DIY, μπορείτε να προσλάβετε επαγγελματίες για να το κάνουν για εσάς.

Τι θα χρειαστείτε

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος κατασκευής ενός πολυσήραγγα είναι να αγοράσετε ένα κιτ στο διαδίκτυο. Ένα κιτ περιέχει όλα όσα χρειάζεστε και υλικά που είναι βελτιστοποιημένα για την καλλιέργεια φυτών. Προσπαθήστε να ζητήσετε τη βοήθεια 3 ή 4 φίλων για να σας βοηθήσουν να το φτιάξετε.

Υλικά

Ένα αξιόπιστο κιτ πολυτούνελ περιλαμβάνει:

 • Σκελετός και εξαρτήματα αλουμινίου, PVC ή χάλυβα
 • Θεμέλια – μπορείτε να βρείτε διαφορετικές επιλογές για χώμα, σκυρόδεμα και ξυλεία, ανάλογα με το πού το κατασκευάζετε
 • Ράγα βάσης από ξύλο ή αλουμίνιο
 • Κάσα/α πόρτας
 • Πόρτα/ες
 • Φύλλο/κάλυμμα πολυαιθυλενίου
 • Εξαερισμός
 • Ταινία anti-hotspot
 • Πρόσθετα εξαρτήματα, όπως ράβδοι περικοπής και στηρίγματα στήριξης για κρεμαστά καλάθια ή αναρτώντας καλάμια και καλλιέργειες μέσα στο τούνελ σας

Εργαλεία

 • Φτυάρι
 • Κοφτερό μαχαίρι
 • Πριόνι ξύλου
 • Τρυπάνι που λειτουργεί με μπαταρία
 • Κατσαβίδι
 • Σετ κλειδιών
 • Γραμμή χορδών
 • Πνευματικό επίπεδο
 • Μαρκαδόρος

Προετοιμασία του εδάφους

Επιλέξτε μια περιοχή που είναι επίπεδη, στιβαρή και στεγνή.

 1. Ελέγξτε τον καιρό. Θα πρέπει να αφιερώσετε 2 ξηρές ημέρες για να φτιάξετε το πολυτούνελ σας.
 2. Αποφασίστε πού να χτίσετε. Επιλέξτε μια περιοχή που θα αφήνει περίπου 3 πόδια χώρο γύρω από το πολυτούνελ
 3. Καθαρίστε την περιοχή. Ισοπεδώστε το έδαφος και απομακρύνετε τυχόν φύλλα, ζιζάνια και υπολείμματα.
 4. Σημειώστε τον ιστότοπο με συμβολοσειρά και πασσάλους.
 5. Αν χρειαστεί, βάλτε μια τσιμεντένια βάση για το πολυτούνελ σας. Αυτό συνήθως δεν είναι απαραίτητο για μικρές σήραγγες.

Συναρμολόγηση του πλαισίου

Το πλαίσιο είναι η «στεφάνη» δομή που αποτελεί το εσωτερικό του πολυτούνελ.

 1. Συναρμολογήστε κάθε τσέρκι, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά εξαρτήματα σε κάθε στεφάνι για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα στη γραμμή.
 2. Προσθέστε τους ολοκληρωμένους κρίκους στους παρεχόμενους σωλήνες γείωσης.
 3. Συναρμολογήστε τον στύλο κορυφογραμμής – αυτός είναι ο στύλος που κατεβαίνει στο κέντρο στην κορυφή του πολυσήραγγα. Συνδέστε όλους τους κρίκους μεταξύ τους χρησιμοποιώντας το κοντάρι. Θα πρέπει να έχετε μια άκαμπτη δομή μέχρι τώρα.
 4. Προσθέστε οποιοδήποτε στήριγμα που παρέχεται με το πολυσήραγγα σας και τυχόν ράβδους καλλιέργειας.
 5. Εφαρμόστε ταινία anti-hotspot σε περιοχές του πλαισίου που θα αγγίξουν το κάλυμμα – αυτό θα αποτρέψει την υπερθέρμανση και τη ζημιά του καλύμματος.

Κάλυψη του πλαισίου

Η κάλυψη του πλαισίου του πολυτούνελ σας είναι όπου η ομάδα των βοηθών σας θα είναι πραγματικά χρήσιμη. Όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διατηρήσετε την τάση του φύλλου πολυαιθυλενίου καθώς το στερεώνετε στη θέση του.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να στερεώσετε ένα φύλλο πολυσήραγγας – είτε προσθέτοντας μια ράγα βάσης για να το στερεώσετε (συνήθως περιλαμβάνεται σε κιτ πολυτούνελ κατόπιν αιτήματος) είτε σκάβοντας μια τάφρο για να θάψετε τις άκρες του καλύμματος κάτω από το χώμα. Γενικά, οι ράγες βάσης χρησιμοποιούνται σε πιο σκληρό έδαφος, ενώ μια τάφρο μπορεί να σκαφτεί σε χώμα.

 1. Ξεδιπλώστε το κάλυμμα από πολυαιθυλένιο και ανακινήστε το.
 2. Τραβήξτε προσεκτικά το πολυτούνελ κατά μήκος του ανορθωμένου πλαισίου, αφιερώνοντας χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλες τις πλευρές.
 3. Τοποθετήστε το κάλυμμα στη ράγα βάσης ή θάψτε τις άκρες στην τάφρο, προσέχοντας να διατηρήσετε την τάση.
 4. Μόλις ασφαλιστεί το κάλυμμά σας, θα χρειαστεί να κόψετε το κάλυμμα έτσι ώστε να μπορείτε να προσθέσετε το/τα σκελετό/ες της πόρτας και τις πόρτες σας.

Τελευταίες πινελιές

 1. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή, προσθέστε τη ράγα της πόρτας, τα ξύλινα κουφώματα της πόρτας και κρεμάστε τις πόρτες.
 2. Κόψτε τυχόν περίσσεια από το κάλυμμα πολυαιθυλενίου και τακτοποιήστε το.
 3. Εάν χρειάζεται, προσθέστε τάνυση στο κάλυμμα σηκώνοντας τα τσέρκια (αν σκάψατε τάφρο) ή ρυθμίζοντας τη ράγα βάσης.

Συχνές ερωτήσεις για το Polytunnel

Είναι καλύτερο να αναπτυχθεί απευθείας στο έδαφος ή σε δοχεία;

Πολλοί καλλιεργητές πολυτούνελ επιλέγουν να καλλιεργηθούν σε δοχεία ή υπερυψωμένα κρεβάτια, ό,τι προτιμάτε.

Πόσο διαρκούν τα πολυτούνελ;

Μπορούν να διαρκέσουν οπουδήποτε έως και 15-20 χρόνια εάν συντηρηθούν σωστά, αλλά πρέπει να αντικαθιστάτε το κάλυμμα από πολυαιθυλένιο κάθε λίγα χρόνια καθώς θα προκύψει φθορά.

Τι μέγεθος πολυσήραγγα πρέπει να πάρετε;

Εάν είστε νέοι στα πολυτούνελ, ξεκινήστε από μικρά. Μια σήραγγα με πλάτος 6 ποδιών είναι συνήθως η καλύτερη.

Το polytunnel είναι μια ευέλικτη και οικονομική επιλογή για την προστασία των προϊόντων σας από τα στοιχεία. Εάν κατασκευάσετε ένα, φροντίστε να ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες και απολαύστε την ελευθερία να δοκιμάζετε διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας και παραλλαγές καλλιέργειας που παρέχει η εκτεταμένη καλλιεργητική περίοδος.

Βιογραφικό συγγραφέα: Ο Sean Barker είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Πρώτες σήραγγεςο κορυφαίος προμηθευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο «οικιακών» και «εμπορικών» πολυσηράγγων.

Schreibe einen Kommentar