Πώς να δοκιμάσετε τη βιωσιμότητα των σπόρων κήπου ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

11
Πώς να δοκιμάσετε τη βιωσιμότητα των σπόρων κήπου ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

Όταν ανακαλύψετε ένα πακέτο με σπόρους κήπου που ξεχάσατε ή αν αναρωτιέστε εάν αυτοί οι σπόροι ντομάτας που αγοράσατε πριν από 6 χρόνια είναι εντάξει για να φυτέψετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το απλό τεστ για να προσδιορίσετε εάν είναι ακόμα βιώσιμοι.

πόσο καιρό είναι βιώσιμοι οι σπόροι
Μπορείτε να φυτέψετε παλιούς σπόρους στον κήπο σας;

Πόσο καιρό είναι βιώσιμοι οι σπόροι;

Η βιωσιμότητα των σπόρων είναι το μέτρο του αριθμού των σπόρων που είναι ζωντανοί και μπορούν να παράγουν φυτά. Αυτό ισχύει για κάθε είδους σπόρους: φρούτα, λουλούδια, λαχανικά, γρασίδι, βότανα. Μερικοί σπόροι – ντομάτες και μπρόκολο για παράδειγμα – μπορούν να διαρκέσουν έως και 5 χρόνια εάν αποθηκευτούν σωστά. Από την άλλη πλευρά, ο μαϊντανός και το κρεμμύδι μπορεί να είναι βιώσιμα μόνο για 1 ή 2 χρόνια υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Για να μάθετε πόσο χρονών είναι οι σπόροι, ελέγξτε το πακέτο σπόρων: Θα πρέπει να υπάρχει μια ημερομηνία σφραγισμένη κάπου για να δείχνει για ποια εποχή προετοιμάστηκε. Ανάλογα με τον προμηθευτή των σπόρων, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά προφανές ή με μικρά γράμματα στην πίσω πλευρά ή στο πτερύγιο. Διαφορετικές ποικιλίες σπόρων μπορούν να αποθηκευτούν περισσότερο από άλλες. Δείτε την ανάρτησή μας σχετικά με το πόσο καιρό μπορείτε να αποθηκεύσετε σπόρους κήπου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πώς να δοκιμάσετε τη βιωσιμότητα των σπόρων

Προμήθειες δοκιμής σπόρων:

 • 10 σπόροι από κάθε ποικιλία κάθε φυτού
 • Χαρτοπετσέτες
 • Νερό
 • Επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα
 • Μαρκαδόρος μόνιμου μελανιού

Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω βήματα για κάθε ποικιλία σπόρων που θέλετε να δοκιμάσετε. Συμπεριλάβετε μόνο 1 τύπο και ποικιλία σπόρων σε κάθε χαρτοπετσέτα και σακούλα – μην ανακατεύετε διαφορετικά είδη σπόρων κήπου.

 1. Βρέξτε τη χαρτοπετσέτα. Μην το μουλιάζετε γιατί οι σπόροι θα σαπίσουν. Εάν η χαρτοπετσέτα είναι λεπτή και αρχίζει να καταρρέει, προσθέστε μια δεύτερη στρώση.
 2. Βάλτε 10 σπόρους από το εν λόγω πακέτο πάνω στη βρεγμένη χαρτοπετσέτα.
 3. Διπλώστε απαλά τη βρεγμένη χαρτοπετσέτα γύρω από τους σπόρους, φροντίζοντας η πετσέτα να έρθει σε επαφή με τους σπόρους πάνω και κάτω.
 4. Με τον μόνιμο μαρκαδόρο, γράψτε τη σημερινή ημερομηνία στην πλαστική σακούλα, καθώς και τον τύπο και την ποικιλία των σπόρων που δοκιμάζετε.
 5. Τοποθετήστε τη διπλωμένη χαρτοπετσέτα στην πλαστική σακούλα και σφραγίστε την για να μην στεγνώσει η πετσέτα.
 6. Τοποθετήστε τη σακούλα σε μια ζεστή περιοχή που είναι σταθερά πάνω από 70 βαθμούς Φ. Για τους περισσότερους σπόρους, το άμεσο ηλιακό φως δεν είναι απαραίτητο για τη βλάστηση, μόνο μια ζεστή θερμοκρασία.
 7. Ελέγχετε τη χαρτοπετσέτα στη σακούλα κάθε μέρα και βεβαιωθείτε ότι δεν έχει στεγνώσει. Θα πρέπει να παραμείνει υγρό εάν η σακούλα παραμένει σφραγισμένη. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι η πετσέτα είναι στη στεγνή πλευρά, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να βρέξετε την πετσέτα.
 8. Μετά από 7 ημέρες, ελέγξτε για βλάστηση. Αφαιρέστε τη βρεγμένη χαρτοπετσέτα από τη σακούλα και ξετυλίξτε την απαλά. Μπορεί να βλέπετε ήδη μικροσκοπικές ρίζες να αναδύονται από τους σπόρους, αλλά διπλώστε ξανά τη χαρτοπετσέτα, βρέξτε την και τοποθετήστε την ξανά στην πλαστική σακούλα. Σφραγίστε την τσάντα.
 9. Κάθε ποικιλία σπόρων μπορεί να χρειαστεί διαφορετικό αριθμό ημερών για να βλαστήσει πλήρως, επομένως συνεχίστε τον έλεγχο για έως και 2 εβδομάδες. Μετά από 10-14 ημέρες, αφαιρέστε τη χάρτινη σακούλα από τη σακούλα και μετρήστε πόσοι σπόροι έχουν φυτρώσει. Αυτό είναι το ποσοστό βλάστησής σας (3 από 10 = 30%, 5 από 10 = 50%, 7 από 10 = 70% και ούτω καθεξής). Αυτό είναι το ποσοστό των σπόρων από αυτό το πακέτο που μπορείτε να περιμένετε να βλαστήσουν στον κήπο σας.

Ποιο είναι το καλό ποσοστό βλάστησης των σπόρων;

Εάν το ποσοστό βλάστησης της δοκιμής σας είναι κάτω από 70%, ίσως θέλετε να σκεφτείτε να αγοράσετε φρέσκο ​​απόθεμα σπόρων. Εάν είναι αργά στην εποχή και αυτό δεν είναι δυνατό, ρίξτε μια βολή: σπείρετε όλους τους σπόρους στον κήπο σας ή ξεκινήστε τους σπόρους σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους, 4-6 σε κάθε γλάστρα. Μετά το τρέχον έτος, αγοράστε νέους σπόρους για την επόμενη σεζόν ή αποθηκεύστε τους σπόρους από τον φετινό κήπο.

Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους που φύτρωσαν στη χαρτοπετσέτα;

Ναι μπορείς. Για να μην καταστρέψετε τις ευαίσθητες ρίζες, κόψτε τη χαρτοπετσέτα σε κομμάτια – ένα για κάθε σπόρο που βλάστησε. Φυτέψτε τον σπόρο στην πετσέτα απευθείας στον κήπο σας – η πετσέτα θα αλλοιωθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το νερό κοντά στις ρίζες του δενδρυλλίου. Μην συμπεριλάβετε περισσότερο από την πετσέτα από ό, τι χρειάζεται κατά τη φύτευση.

Πώς να δοκιμάσετε μεγαλύτερους σπόρους όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια

Τα μπιζέλια, τα φασόλια και το καλαμπόκι μπορούν να δοκιμαστούν γρήγορα σε ένα μπολ με νερό. Οι βιώσιμοι σπόροι θα βυθιστούν, οι νεκροί σπόροι θα επιπλέουν. Φυτέψτε αμέσως τυχόν σπόρους που βυθίστηκαν.

Πηγές: North Carolina State University, Extension Επέκταση του Πανεπιστημίου του Ιλινόις

Schreibe einen Kommentar