Πώς να καλλιεργήσετε ασκαλώνια – Suttons Gardening Grow How

1
Πώς να καλλιεργήσετε ασκαλώνια – Suttons Gardening Grow How

Τα ασκαλώνια είναι μια πιο γλυκιά και πιο ήπια γευστική εναλλακτική από τα κρεμμύδια. Είναι εύκολο και διασκεδαστικό να αναπτυχθούν και ευδοκιμούν στο έδαφος ή σε γλάστρες. Είτε προτιμάτε να τα μεγαλώσετε από σπόρους είτε να φυτέψετε χωρίς φασαρία, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την καλλιέργεια ασκαλώνια.

Πότε να φυτέψετε ασκαλώνια

Το πότε θα φυτέψετε τα ασκαλώνια σας εξαρτάται από το αν μεγαλώνετε από σετ ή από σπόρους. Τα σετ είναι ασκαλώνια που ξεκίνησαν την προηγούμενη σεζόν, συγκομίστηκαν νωρίς και στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν σε αδρανή κατάσταση έτοιμα να φυτευτούν τον επόμενο χρόνο. Είναι ένας βολικός τρόπος ανάπτυξης και, επειδή τα περισσότερα σετ υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία κατά την αποθήκευση, είναι επίσης ανθεκτικά στο μπουλόνι. Αν πρόκειται για ανοιξιάτικα σετ ασκαλώνων, φυτέψτε τα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Υπάρχουν λίγα φθινοπωρινή φύτευση ποικιλιών ασκαλώνια που μπορεί να βγει και τον Οκτώβριο.

Η καλλιέργεια των ασκαλώνων σας από σπόρους είναι πιο χρονοβόρα αλλά πολύ ικανοποιητική. Παίρνετε επίσης πολλούς σπόρους για τα χρήματά σας, καθιστώντας αυτό μια οικονομικά αποδοτική επιλογή. Εάν μεγαλώνουν από σπόρους, ξεκινήστε τους σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ή σπείρετε απευθείας στο έδαφος κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Πώς να φυτέψετε ασκαλώνια

Τα κρεμμύδια και τα ασκαλώνια μπορεί να είναι ευαίσθητα σε παράσιτα και ασθένειες, επομένως είναι πολύ σημαντικό να εναλλάσσετε την καλλιέργεια σας. Αποφύγετε να τα φυτέψετε στο ίδιο κομμάτι εδάφους δύο ή περισσότερα χρόνια στη σειρά. Επιλέξτε ένα προστατευμένο μέρος που έχει άφθονο ήλιο και σκάψτε σε μια γενναιόδωρη ποσότητα κομπόστ ή καλά σαπισμένη κοπριά. Δουλέψτε το χώμα μέχρι να πετύχετε μια λεπτή κλίση.

Εάν φυτεύετε σετ, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα ρίχνετε στο χώμα ανά διαστήματα 25 cm (10”), αφήνοντας 40 cm (16”) μεταξύ των σειρών. Φυτέψτε προσεκτικά με τις ρίζες στραμμένες προς τα κάτω σε ένα βάθος που αφήνει εκτεθειμένη μόνο την άκρη του σετ. Σφίξτε απαλά για να μην καταστρέψετε τις ρίζες και το νερό χρησιμοποιώντας μια λεπτή ροζέτα.

Εάν μεγαλώνετε από σπόρους, σπείρετε σε εσωτερικούς χώρους σε θερμοκρασία 15-20ºC (60-68ºF). Αναπτύξτε τα σπορόφυτα που προκύπτουν σε δίσκους, φυτεύοντας σε εξωτερικούς χώρους τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση 7,5 cm (3″) μεταξύ τους στη σειρά και 30 cm (12″) μεταξύ των σειρών. Εναλλακτικά, σπείρετε τους σπόρους απευθείας έξω από τον Μάρτιο έως τον Μάιο σε λεπτή τσουγκράνα, σφιχτό έδαφος σε βάθος 1 cm (½″).

Πώς να φροντίσετε τα ασκαλώνια

Λαμπτήρες Shallot «Meloine» από την Suttons
Τα ασκαλώνια «Meloine» μεγαλώνουν σε μεγάλους στρογγυλούς βολβούς και είναι ανθεκτικοί στον περονόσπορο
Εικόνα: Βολβοί ασκαλώνου «Meloineαπό τον Σάτονς

Κατά τη σπορά την άνοιξη, φροντίστε να προστατεύσετε τα νεαρά φυτά σας από τις καταστροφές του παγετού. Η κάλυψη τους με κηπευτικό φλις κατά τη διάρκεια των κρύων θα κάνει το κόλπο.

Θα πρέπει επίσης να παραμείνετε στην κορυφή των ζιζανίων σας – τα ασκαλώνια σας θα καλλιεργηθούν καλύτερα εάν δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται άλλα φυτά για ηλιοφάνεια και θρεπτικά συστατικά. Όπως τα κρεμμύδια, έτσι και τα ασκαλώνια έχουν ρηχές ρίζες που διαταράσσονται εύκολα από την τσάπα, επομένως είναι καλύτερο να τα ξεριζώσετε με το χέρι.

Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά τα ασκαλώνια σας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η διατήρηση της υγρασίας του εδάφους δίνει στα αναπτυσσόμενα φυτά άφθονο ποτό και όταν έχει ήλιο, η εξάτμιση βοηθά στο να διατηρείται το φύλλωμα δροσερό. Αυτό είναι σημαντικό γιατί κάθε άγχος που προκαλείται από τη ζέστη και την ξηρασία μπορεί να προκαλέσει την άνοδο της καλλιέργειας σας. Σταματήστε το πότισμα μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Αυτό ενθαρρύνει τα ασκαλώνια να ωριμάσουν και βοηθά να στεγνώσει το φύλλωμα που είναι έτοιμο για συγκομιδή.

Πότε να μαζέψετε ασκαλώνια

Τα ασκαλώνια αναπτύσσονται σε άμεση σχέση με την ποσότητα του ηλιακού φωτός που δέχονται. Θα ξέρετε ότι είναι έτοιμα όταν το φύλλωμα κιτρινίσει και αρχίσει να ανατρέπεται. Μερικοί κηπουροί επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία γκρεμίζοντας τους μίσχους, αλλά είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι το φυτό να το κάνει φυσικά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί σήψη.

Μπορείτε να μαζέψετε ασκαλώνια μόλις είναι έτοιμα και να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως, αλλά πιθανότατα θα θέλετε επίσης να αποθηκεύσετε το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής σας για χρήση καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχοντας αυτό κατά νου, ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού και ξεθάψτε τα ασκαλώνια σας μόνο όταν ξέρετε ότι έχετε μερικές καλές ξηρές μέρες μπροστά.

Σκάψτε τη σοδειά σας, προσέχοντας να μην καταστρέψετε τους βολβούς, διαχωρίστε τους σβόλους και βάλτε τους στο έδαφος για να στεγνώσουν στον ήλιο. Θέλετε το δέρμα να γίνει τραγανό και χάρτινο έτοιμο για αποθήκευση.

Πώς να αποθηκεύσετε ασκαλώνια

Τα ασκαλώνια αποθηκεύονται όμορφα, διαρκούν έως και ένα χρόνο εάν υποβληθούν σε σωστή επεξεργασία. Για να το κάνετε αυτό, απλώς βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σας έχουν στεγνώσει καλά. Εάν ο καιρός είναι κακός, φέρτε τα ασκαλώνια σας στο υπόστεγο ή σε άλλο εσωτερικό χώρο όπου υπάρχει άφθονη ροή αέρα και βεβαιωθείτε ότι οι βολβοί έχουν στεγνώσει καλά πριν τους αφήσετε.

Για να αποθηκεύσετε, είτε πλέξτε τα κοτσάνια και κρεμάστε τα όπως θα κάνατε τα κρεμμύδια ή κόψτε το μεγαλύτερο μέρος (αλλά όχι όλο) το φύλλωμα και αποθηκεύστε τα σε σχάρες. Ελέγχετε τακτικά για σήψη και πετάτε αμέσως τυχόν προσβεβλημένους λαμπτήρες.

Καλύτερες ποικιλίες ασκαλώνια

Υπάρχουν πολλές υπέροχες ποικιλίες ασκαλώνων για να διαλέξετε, γι‘ αυτό δοκιμάστε μερικά διαφορετικά είδη για να δείτε τι αναπτύσσεται καλύτερα στο έμπλαστρο σας. Μερικά από τα αγαπημένα μας περιλαμβάνουν:

  • Shallot Banana Seed – Zebrune – δημοφιλής στους σεφ της τηλεόρασης, αυτή η ποικιλία που καλλιεργείται με σπόρους ξεφλουδίζεται γρήγορα και εύκολα και διατηρεί τη γεύση της καλά κατά το μαγείρεμα.
  • Jermor – το ασκαλώνιο που καλλιεργείται στην καρδιά της ζώνης των ασκαλώνων της Βρετάνης, το Jemor είναι μια απόλαυση που δεν μπορείτε να χάσετε. Ελαφρώς επιμήκη με ελκυστική χάλκινη φλούδα, αυτό το ασκαλώνιο όχι μόνο έχει νόστιμη γεύση, αλλά και η σάρκα του με ροζ απόχρωση φαίνεται ελκυστική.
  • Γκριζέλ – αν σας αρέσουν τα ασκαλώνια σας με έντονη γεύση και πικάντικο, αυτό είναι το κατάλληλο για εσάς. Είναι ένα σετ φύτευσης φθινοπώρου που παράγει προϊόντα με ασημί δέρμα τον Ιούνιο. Αποθηκεύεται καλά τον χειμώνα.
  • Μελοΐνη – βαριές καλλιέργειες και ανθεκτικά στον περονόσπορο, αυτά τα ασκαλώνια μεγαλώνουν στρογγυλά και παχουλά και είναι ιδανικά για μερίδες.
  • Golden Gourmet – άλλο ένα βαρύ στρογγυλό ασκαλώνιο, αυτό έχει υπέροχη γεύση και είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί, καθιστώντας το αγαπημένο για αρχάριους.

Τα ασκαλώνια προσφέρουν μια πιο γλυκιά, πιο ήπια γευστική εμπειρία από τα κρεμμύδια και είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε κήπο ή έκταση. Ελπίζουμε να τους δοκιμάσετε!

Εικόνα μολύβδου: Shallot Banana Seed – Zebrune από τον Σάτονς

Schreibe einen Kommentar