Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες στον κήπο σας ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

1
πώς να καλλιεργήσετε φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα που καλλιεργώ στον κήπο μου και είμαι σίγουρος ότι αυτά τα γλυκά, νόστιμα μούρα είναι τα αγαπημένα οποιουδήποτε τα καλλιεργεί. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, να αποθηκευτούν κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, να γίνουν ζελέ και μαρμελάδες και είναι απλά υπέροχα. Ανάλογα με το τι είδους φράουλες φυτεύετε, μπορείτε να απολαύσετε φρούτα σχεδόν όλη την εποχή.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Tufts, Οι φράουλες είναι γεμάτες με βιταμίνες, φυτικές ίνες, υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών γνωστών ως πολυφαινόλες και υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών που μειώνουν τη φλεγμονή. Είναι μεταξύ των κορυφαίων 20 φρούτων σε αντιοξειδωτική ικανότητα και είναι καλή πηγή μαγγανίου, φυλλικού οξέος και καλίου. Μόνο μια μερίδα από περίπου 8 φράουλες παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Αυτό είναι ένα πολύ δυνατό φαγητό.

Τύποι φράουλας – ποιο είδος πρέπει να φυτέψετε;

Υπάρχουν τρία είδη φραουλών και το καθένα παράγει μούρα διαφορετικών μεγεθών σε διαφορετικές περιόδους της σεζόν: June Bearing (γνωστή και ως ανοιξιάτικο σκουλαρίκι), Everbearing και Day-Neutral.

Ιούνιος με φράουλες

Οι φράουλες που φέρουν τον Ιούνιο παράγουν μεγάλα μούρα σε μια περίοδο 2-3 εβδομάδων κάθε σεζόν, συνήθως στα μέσα Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, ανάλογα με την τοποθεσία σας. Από τους τρεις τύπους, τα φυτά που φέρουν τον Ιούνιο παράγουν τη μεγαλύτερη απόδοση ανά εποχή, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τα την καλύτερη επιλογή για την παραγωγή μαρμελάδων και ζελέ. Ένα εργοστάσιο που φέρει τον Ιούνιο παράγει μια σημαντική ποσότητα δρομέων και έως και 120 νέα θυγατρικά φυτά κάθε σεζόν, αν αφεθούν χωρίς φροντίδα.

Αλλά για να μπερδέψουμε τα πράγματα, οι τύποι ρουλεμάν Ιουνίου ταξινομούνται επίσης ως Early Season, Mid-Season και Late Season. Καθένας από τους τύπους φράουλας που φέρουν τον Ιούνιο καρποφορεί για συνολικά 10 έως 14 ημέρες με ρυθμό που αρχίζει 5-14 ημέρες μετά τον προηγούμενο τύπο. Έτσι, εάν φυτέψετε μια ποικιλία από αυτούς τους τύπους φράουλες που φέρουν τον Ιούνιο, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια συνεχή καλλιέργεια μεγάλων μούρων για περίπου 60 ημέρες.

Αειφόρες φράουλες

Οι αειφόρες φράουλες παράγουν δύο καλλιέργειες κατά τη διάρκεια της σεζόν, μία την άνοιξη και μία στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. Κάτω από ιδανικές συνθήκες, είναι δυνατό για ορισμένες αιώνιες ποικιλίες να παράγουν τρεις συγκομιδές μούρων. Γενικά, οι αιώνιες ποικιλίες φράουλας παράγουν λιγότερους δρομείς από τις ποικιλίες που φέρουν τον Ιούνιο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής ενέργειας των φυτών κατευθύνεται προς την παραγωγή πολλαπλών συγκομιδών φράουλας. Οι αειφόρες φράουλες φυτεύονται συχνά χρησιμοποιώντας το σύστημα λόφων ή σε τοποθεσίες όπου ο χώρος είναι περιορισμένος.

σαριανές φράουλες
Οι φράουλες Sarian είναι ένας αειφόρος/ουδέτερος τύπος με καρπό μικρού έως μεσαίου μεγέθους που παράγει όλη την εποχή.

Φράουλες ουδέτερες για την ημέρα

Οι ουδέτερες για την ημέρα φράουλες παράγουν καρπούς καθ‘ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και θα παράγουν καλή απόδοση τον πρώτο χρόνο που φυτεύονται. Παράγουν μόνο λίγους δρομείς. Το αντάλλαγμα για να έχετε καρπούς για μια ολόκληρη εποχή είναι ότι τα ουδέτερα κατά την ημέρα φυτά φράουλας παράγουν μικρότερα μούρα από τις ποικιλίες φράουλας που φέρουν τον Ιούνιο και αιώνια – ο καρπός τους σπάνια υπερβαίνει τη μία ίντσα.

Εάν έχετε περιορισμένο χώρο, δοκιμάστε μια ποικιλία που είναι αιώνια ή ουδέτερη για την ημέρα. Αυτοί οι τύποι φραουλών αναπτύσσονται καλά σε περιοχές με περιορισμένο χώρο και μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε κρεβάτια κήπου ή δοχεία ή να χρησιμοποιηθούν ως μπορντούρα ή κάλυμμα εδάφους σε βρώσιμους κήπους.

Πότε να φυτέψετε φράουλες

Οι φράουλες πρέπει να φυτεύονται μόλις το έδαφος μπορεί να δουλέψει την άνοιξη, συνήθως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ανάλογα με τη ζώνη σας και τον τοπικό καιρό. Αυτή η πρώιμη φύτευση επιτρέπει στα φυτά να εγκατασταθούν πριν φτάσει ο ζεστός καιρός. Μην τα φυτέψετε εάν το χώμα είναι βρεγμένο από τις ανοιξιάτικες βροχές ή το λιώσιμο του χιονιού.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη φύτευση φράουλας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας χωρίς σύννεφα, ηλιόλουστη, καθώς το ξαφνικό, άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει άγχος στη μεταμόσχευση, αναστέλλοντας την ανάπτυξη και πιθανώς βλάπτοντας τα φυτά. Θα είναι καλύτερα εάν φυτευτούν κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης ή συννεφιασμένης ημέρας. Εάν δεν υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα, περιμένετε μέχρι αργά τη μέρα και μετά φυτέψτε.

Φυτέψτε τις φράουλες έτσι ώστε το χώμα να καλύπτει μόνο τις κορυφές των ριζών, προσέχοντας να μην καλύψει το στέμμα από το οποίο εμφανίζεται νέα ανάπτυξη. Σε 4-5 εβδομάδες, τα φυτά θα παράγουν δρομείς και νέα θυγατρικά φυτά.

φράουλες που καλλιεργούνται σε δοχεία
Επιλέξτε κατάλληλες φράουλες ουδέτερες για την ημέρα για δοχεία και μπορείτε να έχετε μια σταθερή συγκομιδή στο κατάστρωμα, το αίθριο ή το μπαλκόνι σας.

Ποιο είδος φράουλας είναι καλύτερο για την περιοχή σας; Δείτε προτεινόμενα φυτά φράουλας από την πολιτεία των ΗΠΑ από το strawberryplants.org.

Μέθοδοι Φύτευσης Φράουλας

Συστήματα Matted Row

Οι μπερδεμένες σειρές είναι η καλύτερη μέθοδος για τη φύτευση φράουλας που φέρουν τον Ιούνιο. Τα φυτά θα πρέπει αρχικά να τοποθετούνται σε απόσταση 18-30″ μεταξύ τους σε σειρές 3-4′. Αφήστε τα θυγατρικά φυτά να ριζώσουν ελεύθερα για να δημιουργήσετε μια νέα σειρά όχι μεγαλύτερη από δύο πόδια.

Συστήματα Spaced-Row

Οι σειρές σε απόσταση περιορίζουν τον αριθμό των θυγατρικών φυτών που αναπτύσσονται από κάθε μητρικό φυτό. Όπως και με τη φύτευση μπερδεμένων σειρών, τοποθετήστε τα μητρικά φυτά σε απόσταση 18-30″ μεταξύ τους σε σειρές 3-4′. Τα θυγατρικά φυτά είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να μην ξεπερνούν τις ρίζες τους σε απόσταση μικρότερη από 4″. Όλοι οι άλλοι δρομείς κλαδεύονται από τα μητρικά φυτά. Αυτή η μέθοδος παράγει υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερα μούρα και λιγότερα προβλήματα ασθενειών από τις μπερδεμένες σειρές.

Συστήματα λόφων

Τα συστήματα Hill είναι ανώτερα για την καλλιέργεια φραουλών ουδέτερης ημέρας και αιώνιας παραγωγής. Όλοι οι δρομείς αφαιρούνται σε συστήματα λόφων, έτσι ώστε μόνο το αρχικό μητρικό φυτό να αποδίδει καρπούς. Αυτό αναγκάζει το μητρικό φυτό να αναπτύξει περισσότερες κορώνες και μίσχους λουλουδιών. Τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση περίπου ενός ποδιού σε πολλές σειρές και τακτοποιήστε κάθε σειρά σε ομάδες των δύο, τριών ή τεσσάρων φυτών με ένα διάδρομο δύο ποδιών μεταξύ κάθε ομάδας σειρών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ή τριών εβδομάδων ανάπτυξης, η φύτευση θα πρέπει να ζιζανίων ακολουθούμενη από σάπια φύλλα.


Αγορά στο Amazon: Βάζο φράουλας με ανθεκτικό Terra-Cotta Aztec


Καλλιέργεια φράουλας σε δοχεία

Οι φράουλες μπορούν σίγουρα να καλλιεργηθούν με επιτυχία σε δοχεία αν ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες. Αρχικά, φυτέψτε μια κατάλληλη ποικιλία για δοχεία που δεν παράγουν πολλά φυτά δρομέα. Είναι δελεαστικό να καλλιεργείτε μεγάλα φυτά που παράγουν μεγάλα μούρα, αλλά δεν θα τα πάνε καλά στον περιορισμένο χώρο που προσφέρει ένα δοχείο. Αντίθετα, επιλέξτε ποικιλίες με μικρότερα μούρα (συνήθως ποικιλίες ουδέτερες για την ημέρα) και φυτέψτε όχι περισσότερα από 3 φυτά ανά τετραγωνικό πόδι εδάφους. Εάν τα φυτά είναι γεμάτα, παράγουν όλο και μικρότερους καρπούς. Επίσης, οι ρίζες της φράουλας είναι πολύ ευαίσθητες στις καυτές θερμοκρασίες, γι‘ αυτό επιλέξτε δοχεία ανοιχτόχρωμα και παρέχουν στα δοχεία απογευματινή σκιά τις πιο ζεστές μέρες της καλλιεργητικής περιόδου. Οι φράουλες χρειάζονται επίσης άφθονο νερό για να παράγουν αυτά τα όμορφα μούρα, επομένως ποτίζετε τα δοχεία σας καθημερινά – κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού, μπορεί να χρειαστεί να ποτίσετε δύο φορές. Ο στόχος είναι να διατηρείται το έδαφος υγρό, αλλά ποτέ μουσκεμένο.

Εάν πρόκειται να προσπαθήσετε να καλλιεργήσετε ξανά τις ίδιες φράουλες το επόμενο έτος σε αυτό το δοχείο, συνεχίστε να φροντίζετε τη γλάστρα σας μέχρι το φθινόπωρο, καθώς τότε πρέπει να μεγιστοποιήσετε τη διατροφή των φυτών, ώστε το φυτό να παράγει μπουμπούκια καρπού την επόμενη άνοιξη. Η γλάστρα σας με φράουλα πρέπει επίσης να διατηρείται μονωμένη καθ‘ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Όπως οι ρίζες της φράουλας είναι ευαίσθητες στη ζέστη του καλοκαιριού, είναι επίσης ευαίσθητες στην κατάψυξη. Χωρίς τις μονωτικές ιδιότητες του εδάφους στο επίπεδο του εδάφους, οι ρίζες μπορούν εύκολα να παγώσουν σε ένα δοχείο εάν εκτεθούν στις χειμερινές καιρικές συνθήκες.

Συμβουλές φύτευσης φράουλας:

 • Οι φράουλες προτιμούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.
 • Τοποθετήστε τα έτσι ώστε να λαμβάνουν τουλάχιστον 6 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Δέκα ώρες είναι το ιδανικό.
 • Μην φυτεύετε φράουλες όπου καλλιεργήθηκαν πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες ή πατάτες την προηγούμενη χρονιά. Βερτισίλλιο μαρασμό είναι μια κοινή ασθένεια αυτής της οικογένειας φυτών και αποτελεί σοβαρή απειλή για τις φράουλες.
 • Οι φράουλες χρειάζονται περίπου μία ίντσα νερό την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Μετά τη φύτευση, αφαιρέστε τα άνθη για τις πρώτες εβδομάδες. Αυτό βοηθά το φυτό να παράγει φύλλα και ρίζες, έτσι όταν τα λουλούδια γονιμοποιούνται και αρχίζουν να παράγουν καρπούς, υπάρχει αρκετή ενέργεια στο φυτό για να αναπτύξει μούρα.
 • Όταν σχηματιστούν μούρα, καλύψτε το μπάλωμα φράουλας με δίχτυ πουλιών για να τα προστατέψετε από τα πουλιά και άλλα άγρια ​​ζώα.
μπάλωμα φράουλας που προστατεύεται από δίχτυ πουλιών
Καλύψτε το κρεβάτι σας με φράουλα με δίχτυ πουλιών για να προστατέψετε τα μούρα από την πεινασμένη άγρια ​​ζωή.

Μάλτσαρα Φράουλες

Το φθινόπωρο, προτού οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 20 βαθμούς, προσθέστε σάπια φύλλα στο κρεβάτι φράουλας βάθους τριών έως τεσσάρων ιντσών (το άχυρο είναι το καλύτερο). Το μούλτι προστατεύει τα αδρανοποιημένα φυτά της φράουλας από τις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να σκοτώσουν τους καρπούς που σχηματίζονται το φθινόπωρο και να τραυματίσουν τις ρίζες και τις κορώνες. Τα χειμερινά σάπια φύλλα πρέπει να αφαιρούνται στις αρχές της άνοιξης αλλά να αφήνονται στους διαδρόμους για να καλύπτουν τα άνθη εάν προβλέπεται παγετός (παλιές κουβέρτες ή σεντόνια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για προστασία από τον παγετό). Αφήστε λίγο από το σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά για να μην έρθει ο καρπός σε επαφή με το έδαφος και για να διατηρήσετε την υγρασία του εδάφους.

Πώς να ανακαινίσετε κρεβάτια φράουλας

Σύμφωνα με το Κρατικό Πανεπιστήμιο της ΑϊόβαΟι φράουλες που φέρουν πάντα και είναι ουδέτερες για την ημέρα δεν πρέπει να ανακαινίζονται όπως οι φράουλες που φέρουν τον Ιούνιο. Οι φράουλες με αιώνια και ουδέτερη ημέρα είναι πιο παραγωγικές όταν τα φυτά διατηρούνται ως μεγάλα, μεμονωμένα φυτά. Όλοι οι δρομείς που αναπτύσσονται σε φράουλες που φέρουν πάντα και είναι ουδέτερες για την ημέρα πρέπει να αφαιρούνται. Οι μπερδεμένες σειρές από αιώνιες και ουδέτερες φράουλες δεν είναι τόσο παραγωγικές όσο τα μεμονωμένα φυτά.

Η ανακαίνιση είναι το κλειδί για να διατηρήσετε ένα κρεβάτι φράουλας που φέρει τον Ιούνιο που καλλιεργείται στο σύστημα μπερδεμένων σειρών για 4-5 εποχές.

 • Μέσα σε μία εβδομάδα μετά τη συγκομιδή, κόψτε ή κλαδέψτε το παλιό φύλλωμα, κόβοντας τα φύλλα περίπου μία ίντσα πάνω από τις κορώνες των φυτών φράουλας.
 • Εάν τα φύλλα είναι απαλλαγμένα από ασθένειες, κομποστοποιήστε τα ή δουλέψτε τα στο έδαφος γύρω από τα φυτά.
 • Αφαιρέστε τα παλαιότερα φυτά και κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερα θυγατρικά φυτά.
 • Περιορίστε τις σειρές σε πλάτος 8-10″ και 3′ απόσταση μεταξύ τους. (Τα φυτά που φέρουν τον Ιούνιο θα αναπτύξουν δρομείς και τελικά θα σχηματίσουν μια μπερδεμένη σειρά φυτών πλάτους 2 ποδιών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού).
 • Αφαιρέστε τα ζιζάνια γύρω από τα φυτά και στις ενδιάμεσες σειρές.
 • Προσθέστε 2-3″ κομπόστ για να γονιμοποιήσετε τις φράουλες.
 • Συνεχίστε να ποτίζετε 1″ την εβδομάδα απουσία βροχοπτώσεων για να προωθήσετε την ανάπτυξη και την παραγωγή μπουμπουκιών που συμβαίνει στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Πηγές: Επέκταση του Πανεπιστημίου της Μινεσότα; Επέκταση Πανεπιστημίου του Ιλινόις; strawberryplants.org.

Schreibe einen Kommentar