Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της αποχώρησης από την άνεση της εργασίας από το σπίτι

2
Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της αποχώρησης από την άνεση της εργασίας από το σπίτι

Χρόνος διαβασματός: 3 λεπτά

άγχος-εργασία-από-σπίτι

Η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Και κάποιοι θα αισθανθούν άγχος μήπως αφήσουν την άνεση της εργασίας από το σπίτι για να επιστρέψουν στο γραφείο.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό του αμερικανικού εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να συνεχίσει να βιώνει έναν συνδυασμό επιτόπιας εργασίας και εργασίας εξ αποστάσεως.

Ωστόσο, παρόλα αυτά, για όσους έχουν κοινωνικό άγχος, η επιστροφή στα γραφεία σας, όσο μικρός κι αν είναι ο χρόνος, μπορεί να μην είναι ευχάριστη προοπτική.

Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε το άγχος και να διευκολύνουμε τη μετάβασή μας στην εργασία από τα γραφεία ξανά.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στην εξ αποστάσεως εργασία για να αντιμετωπίσουμε τα άγχη και τις ανησυχίες σχετικά με την επιστροφή στα γραφεία.

Για το σκοπό αυτό, αυτή η ανάρτηση εστιάζει σε μερικές από τις πιο σημαντικές και εφαρμόσιμες ιδέες από τη γνωστική και συμπεριφορική ψυχολογία.

Και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι γνώσεις που προκύπτουν από αυτούς τους κλάδους είναι πολύ σχετικές και συγκεκριμένες για την καθημερινή ζωή, ειδικά στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο ο Covid άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε.

Συμπεριφορική ψυχολογία επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους το περιβάλλον μας επηρεάζει και ρυθμίζει τις πράξεις και τις ψυχικές μας καταστάσεις, ενώ γνωστική ψυχολογία επικεντρώνεται στο πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις πράξεις και τις ψυχικές μας καταστάσεις παρατηρώντας πώς σκεφτόμαστε.

Η άντληση από τους καλύτερους από αυτούς τους συμπληρωματικούς κλάδους μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και να ξεπεράσουμε το άγχος που προκαλεί η προοπτική της μετάβασης από την εξ αποστάσεως εργασία στην προετοιμασία της επιτόπιας εργασίας.

Οι κοινές παγίδες της εργασίας από το σπίτι

Είναι οι κακές συνήθειες που μπορεί να έχουμε δημιουργήσει στην άνεση του σπιτιού μας.

Η παρατήρηση των μοτίβων συμπεριφοράς σας ενώ εργάζεστε από το σπίτι θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε συνήθειες που μπορεί να εμποδίσουν τη μετάβασή σας στην επιστροφή στο γραφείο και εκείνες που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια πιο εύκολη μετάβαση για εσάς.

Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε κυρίως από το κρεβάτι ή τον καναπέ σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να προσαρμοστείτε ξανά στο περιβάλλον του γραφείου σας.

Πολλοί από εμάς εργάζονται από το κρεβάτι ή τον καναπέ ακόμα κι αν έχουμε έναν ειδικό χώρο εργασίας στο σπίτι.

Αν και αυτό μπορεί να είναι μια από τις πολυτέλειες της εργασίας από το σπίτι, σίγουρα δεν είναι καλή συνήθεια μακροπρόθεσμα.

Όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει τη στάση σας, καθιστώντας σας ευάλωτους στους κινδύνους του καθιστικού τρόπου ζωής, να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας κατάσταση και τελικά να γίνει μια εξουθενωτική συνήθεια.

Αυτό με τη σειρά του ενισχύει μια εξέχουσα άποψη της συμπεριφορικής ψυχολογίας: ότι το περιβάλλον μας επηρεάζει και ρυθμίζει τις πράξεις και τις σκέψεις μας.

Ρυθμίστε τον εαυτό σας για να ξεπεράσει το άγχος εάν σας ζητηθεί να αφήσετε την άνεση της εργασίας από το σπίτι

Αν και η εργασία από το κρεβάτι ή τον καναπέ μπορεί να είναι άνετη μερικές φορές, δεν είναι απαραίτητα το πιο ευνοϊκό περιβάλλον εργασίας.

Μακροπρόθεσμα, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και να σας κάνει λιγότερο αποδοτικούς. Με άλλα λόγια, η υπερβολική συμπεριφορά αναζήτησης άνεσης μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Μπορεί επίσης να μην είναι δυνατό να κόψουμε αυτή τη συνήθεια από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε μπορούμε να στραφούμε στις γνώσεις της γνωστικής ψυχολογίας.

Πρώτον, είναι απαραίτητο να έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα κάποιου να ξεπεράσει τη συνήθεια.

Ένας καλός τρόπος για να αναπτύξετε αυτή την αυτοπεποίθηση είναι αναπτύσσοντας θετική σκέψη: οπτικοποιώντας τον εαυτό σας να πετυχαίνει τους στόχους σας και μειώνοντας τις αρνητικές σκέψεις.

Ξεκινήστε με σεμνότητα. Για παράδειγμα, δώστε στον εαυτό σας μικρούς στόχους στην αρχή και θεωρήστε τον εαυτό σας υπεύθυνο. Θα βρείτε αυτό μια καλή αρχή για να μπορέσετε να ξεπεράσετε το άγχος σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο.

Αρχικά, ο στόχος σας θα μπορούσε να είναι να περάσετε τριάντα λεπτά στο τραπέζι. Μόλις είστε άνετοι με τη διάρκεια, ανεβείτε από εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιμετωπίσετε άμεσα ένα μοτίβο συμπεριφοράς και τη σχετική ψυχική σας κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, εάν δεν έχετε χαράξει έναν ειδικό χώρο εργασίας στο σπίτι σας, θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να είναι μια περίτεχνη εγκατάσταση.

Ένα απλό τραπέζι εργασίας και μια άνετη καρέκλα είναι όλα όσα χρειάζεστε. Εάν ο χώρος είναι δύσκολο να βρεθεί, τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή να ξεφορτωθείτε.

Ο ενεργός εντοπισμός καλών και κακών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το άγχος

Σε γενικές γραμμές, θα ήταν ωφέλιμο να κάνουμε μια λίστα με τις συνήθειες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του παρατεταμένου ξόρκι της εξ αποστάσεως εργασίας που προκαλείται από τον Covid (αυτό περιλαμβάνει και ψυχικές συνήθειες).

Σας συνιστώ να κάνετε μια λίστα με τις καλές συνήθειες επίσης: αυτές που θα σας κρατήσουν σε καλή θέση όταν επιστρέψετε στο γραφείο σας. Διαφορετικά, αυτό μπορεί να μοιάζει σαν μια άσκηση που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τον εντοπισμό των κακών συνηθειών σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε κάνει μια θετική διατροφική αλλαγή ή να έχετε αναπτύξει μια συνήθεια να κρατάτε σημειώσεις ή να έχετε γίνει καλύτεροι στο να κάνετε σύντομα, αποτελεσματικά διαλείμματα από τη δουλειά. Ένας καλός τρόπος για να ξεπεράσετε τις κακές συνήθειες είναι να εντοπίσετε άλλες συνήθειες που θα θέλατε να ακονίσετε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι συνήθειες που μπορεί να έχουμε αναπτύξει για να μεγιστοποιούμε την άνεσή μας ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι μπορεί να μην ισχύουν πάντα για την εργασία από το γραφείο.

Δώστε προτεραιότητα και δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να απομακρυνθείτε από αυτές τις συνήθειες. Αυτό θα πάρει χρόνο, οπότε μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας.

Αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια

Ωστόσο, εάν αυτό φαίνεται συντριπτικό, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να μην βασίζεστε αποκλειστικά στη θεραπεία.

Χρησιμοποιήστε τη θεραπεία ως πρόσθετο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το άγχος για την επιστροφή στο γραφείο σας.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για όλους.

Όπως πάντα, είναι καλύτερο να κάνετε κάποια βασική έρευνα πριν αναζητήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας.

Ντένις Γουέλσι
Ο Dennis Welsey είναι ανεξάρτητος διεπιστημονικός ερευνητής και blogger. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το προσωπικό του blog εδώ.
Ντένις Γουέλσι

Schreibe einen Kommentar