Πώς να πάρετε αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε

1
Πώς να πάρετε αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε

Χρόνος διαβασματός: 5 λεπτά

Υποψιάζομαι ότι θα θέλατε να πάρετε αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε. Σωστά?

Ειδικά από τη στιγμή που παίρνουμε 35.000 αποφάσεις κάθε μέρα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, και οι περισσότερες είναι αναίσθητες. Τα περισσότερα είναι ασήμαντα, αλλά μερικά είναι επακόλουθα. τι να σπουδάσεις, ποια επαγγελματική πορεία να ακολουθήσεις, ποιον να βγεις ραντεβού ή να παντρευτείς.

Το γεγονός είναι ότι η ποιότητα των αποφάσεών μας καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε σχεδόν καμία εκπαίδευση στη λήψη αποφάσεων. Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε για τις αποφάσεις με τον δύσκολο τρόπο – όταν υποφέρουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κακών. Έχω αρκετή εμπειρία σε αυτό!:

Πριν από χρόνια, πήρα τη φρικτή απόφαση να πιω και να οδηγήσω. Έπινα πολύ στην πόρτα του χώρου αποσκευών και αποφάσισα να πάω πίσω από το τιμόνι. Μπορείτε να μαντέψετε τι συνέβη στη συνέχεια: φώτα που αναβοσβήνουν, αλκοτέστ και χειροπέδες.

Ευτυχώς, δεν έβλαψα κανέναν, αλλά το DUI ήταν μια συντριπτική οπισθοδρόμηση που με πονούσε για χρόνια. Θα μπορούσα να έχω περπατήσει ή να κάνω μια βόλτα, αλλά η ανυπομονησία και η ανεμελιά μου έκαναν το καλύτερο.

Αργότερα στα είκοσί μου, κόντεψα να αρραβωνιαστώ το λάθος άτομο γιατί αγνόησα πολλές κόκκινες σημαίες. Για να γίνει χειρότερος ένας σκληρός χωρισμός, στη συνέχεια προσπάθησαν να μου κλέψουν χρήματα και τιμαλφή.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνέλθω και να αρχίσω να εμπιστεύομαι ξανά τους ανθρώπους.

«Μάθετε από τα λάθη των άλλων. Δεν μπορείς να ζήσεις αρκετά για να τα φτιάξεις όλα μόνος σου». ― Eleanor Roosevelt

Ναι, οι κακές αποφάσεις χάνουν το χρόνο σας και εξαντλούν τα συναισθήματά σας, προκαλώντας άσκοπους πονοκεφάλους και στενοχώριες.

Μερικές φορές είναι καλύτερο να μαθαίνεις τα πράγματα με τον «δύσκολο τρόπο», αλλά η Eleanor το είχε σωστά – συχνά είναι καλύτερο να μαθαίνεις από άλλους.

Ή το καλύτερο από όλα, ακολουθήστε ένα αποδεδειγμένο σύστημα λήψης αποφάσεων για να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για εσάς. Έτσι, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ακολουθούν αποδεδειγμένες αρχές για να λάβετε αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε:

flower-rock-κείμενο-αποφάσεις-δεν-θα-μετανιώσεις

Γνωρίστε πρώτα τον εαυτό σας αν θέλετε να πάρετε αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε

Αν ζητούσατε τη συμβουλή μου για το αν πρέπει να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να παρατήσετε τη δουλειά σας και να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο, δεν θα μπορούσα να σας απαντήσω. Πρώτα, θα έπρεπε ξέρετε τις αξίες σας.

Πώς δίνετε προτεραιότητα στην υγεία, τις σχέσεις, την ανάγκη για δημιουργικότητα, ανάπτυξη και συνεισφορά; Για κάποιους, η σωματική τους υγεία είναι #1. Για άλλους, είναι οι σχέσεις τους.

Ποια είναι η ελάχιστη προσδοκία σας σε κάθε ζωτικό τομέα της ζωής σας; Είστε πρόθυμοι να θυσιαστείτε το ένα για το άλλο; Οι αξίες σας είναι το πιο κρίσιμο φίλτρο όταν παίρνετε αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε.

Ο καθένας έχει μοναδικές προσωπικές αξίες, όπως η ειλικρίνεια ή η ελευθερία. Μπορούν να είναι οτιδήποτε αν είναι συνεπείς και ενάρετοι. Πρώτα, κάντε μια λίστα με όλες τις αξίες σας, ομαδοποιήστε τις και μετά κατατάξτε τα κατά σπουδαιότητα.

Μόλις γνωρίσετε τις αξίες σας, έχετε τη σαφήνεια του σκοπού για να δημιουργήσετε τους στόχους σας. Εδώ είναι ένα απλό σύστημα για τους Προσωπικούς Στόχους Ανάπτυξης που λειτουργεί.

Αποτρέψτε την κούραση αποφάσεων

κείμενο-απόφαση-ροζ-φόντο

ΕΝΑ μελέτη διαπίστωσε ότι οι δικαστές ήταν πολύ πιο πιθανό να χορηγήσουν αποφυλάκιση υπό όρους πριν από το μεσημέρι. Η θεωρία είναι ότι Τα επίπεδα ενέργειας μας επηρεάζουν τις επιλογές μας.

Αυτό το βλέπω συχνά στη ζωή μου. Κάνω το καλύτερο που μπορώ να γράφω και να προπονούμαι τα πρωινά. Οι προσπάθειές μου είναι πολύ χειρότερες στο τέλος μιας αγχωτικής εργάσιμης ημέρας.

Πριν από μια επακόλουθη απόφαση, ρωτήστε εάν είστε σε κατάσταση ξεκούρασης και ξεκούρασης—Χρονίστε τις πιο σημαντικές αποφάσεις σας σε αυτές τις καταστάσεις αιχμής. Προσπάθησε να μειώστε τον όγκο των αποφάσεων που παίρνετε κάθε μέρα.

Σκεφτείτε ότι ο Steve Jobs, ο Mark Zuckerberg και ο Barack Obama είναι γνωστό ότι φορούν μόνο μερικά ρούχα. Προετοιμάζω γεύματα λίγες μέρες νωρίτερα και αυτοματοποιώ όσο το δυνατόν περισσότερο (λογαριασμούς, επενδύσεις, αναπαραγγελίες.)

Όσο λιγότερη ψυχική ενέργεια ξοδεύετε σε ασήμαντες αποφάσεις, τόσο περισσότερη θα έχετε για τις σημαντικές. Η πιο σημαντική συνειδητοποίηση είναι ότι δεν χρειάζεται να μεγιστοποιήσετε την αξία κάθε απόφαση.

Ο στόχος σας σε αποφάσεις ρουτίνας πρέπει να είναι ικανοποιητικός. να ικανοποιεί και να επαρκεί. Τέλος, σαν αθλητής πριν από έναν μεγάλο αγώνα, «Τερματισμός» πριν από μια μεγάλη απόφαση. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη λήψη οποιωνδήποτε μεγάλων αποφάσεων από την άλλη.

Εάν θέλετε πραγματικά να πάρετε μια απόφαση, δεν θα μετανιώσετε – έχετε επίγνωση των προκαταλήψεων

Αρκετές γνωστικές προκαταλήψεις μπορούν να μειώσουν τον ορθολογισμό. Γνωρίστε αυτούς τους υποσυνείδητους παράγοντες επιρροής, ώστε να μην θολώνουν την αντικειμενικότητά σας.

Για παράδειγμα, ασυνείδητη προκατάληψη μπορεί να συμβεί όταν κρίνουμε τους άλλους. Αγνοούμε αυτά τα έμμεσα στερεότυπα, αλλά επηρεάζουν τις αποφάσεις μας.

Προκατάληψη επιβεβαίωσης είναι όταν αναζητούμε μόνο πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την προκαθορισμένη προοπτική μας. Είναι να είσαι ερωτευμένος με μια λύση από την αρχή.

ο Πλάνη του Μόντε Κάρλο πιστεύει ότι ένα τυχαίο γεγονός είναι πιο πιθανό εάν έχουν συμβεί παρόμοια. Είναι όταν ο παίκτης της ρουλέτας ποντάρει σε έναν αριθμό επειδή εμφανίστηκε περισσότερο από άλλους.

Ρόδινη αναδρομή είναι όταν θυμόμαστε το παρελθόν ως καλύτερο από ό,τι ήταν. Όταν κάποιος αναφέρει τις «παλιές καλές μέρες», μπορεί να παραμελεί τα άσχημα μέρη.

Το θέμα είναι: όλοι έχουμε γνωστικές προκαταλήψεις, αλλά με την επίγνωσή τους, περιορίζουμε την ικανότητά τους να θολώνουν την κρίση μας και να σας βοηθήσουμε να πάρετε αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε.

Παραλείψτε παγίδες προηγούμενων αποφάσεων

Υπάρχουν πολλές παγίδες αποφάσεων. Το ένα είναι το «υπερβολική σκέψη» – υποθέτοντας ότι αν το πρόβλημα είναι δύσκολο, η λύση πρέπει να είναι περίπλοκη.

Όποτε είναι δυνατόν, χάρη απλότητα έναντι πολυπλοκότητας. Στο ίδιο πνεύμα, προτιμώ την ταχύτητα παρά την τελειότητα, ειδικά αν υπάρχει πλεονέκτημα πρώτου.

Αν η αποτυχία δεν είναι μοιραία, είναι καλύτερα να αποτύχεις γρήγορα, έτσι κερδίζετε την ανατροφοδότηση που χρειάζεστε για να πετύχετε. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι μην συγχέετε τη σχετική τιμή με την απόλυτη τιμή.

Ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε ένα νέο αυτοκίνητο και ο πωλητής αναφέρει μερικές τεράστιες εξοικονομήσεις από το MSRP. Διογκώνει το σχετικό κόστος για να επηρεάσει την απόφασή σας. Αλλά το ενδιαφέρον σας θα πρέπει να είναι αν το αυτοκίνητο αξίζει την μειωμένη τιμή για εσάς (την απόλυτη τιμή).

Μια άλλη παγίδα είναι η αποφυγή απώλειας. Αυτό συμβαίνει όταν εστιάζετε στο να μην χάσετε κάτι, με αποτέλεσμα να χάσετε ένα πιο σημαντικό κέρδος.

Ένα παράδειγμα δεν είναι η επένδυση σε μετοχές επειδή θα μπορούσαν να χάσουν την αξία τους, αν και είναι πιθανό να ανατιμηθούν τελικά. Επικεντρωθείτε στο καθαρό κέρδος αντί να αποφεύγονται οι απώλειες.

Μην εκτροχιάζεστε από λεπτομέρειες

Πάντα αναζητήστε κάθε πληροφορία που είναι διαθέσιμη στο ολόκληρο τον πλανήτη πριν αποφασίσεις; Αυτή η τάση είναι γνωστή ως παράλυση ανάλυσης. Είναι όταν «εκτροχιάζεσαι από λεπτομέρειες».

Είναι χρήσιμο να αναλύετε τα δεδομένα και να εξετάζετε ιστορικές, συγκρίσιμες αποφάσεις. Αλλά μόλις πετύχετε φθίνουσες αποδόσεις, καθυστερείτε. Παραδέξου ότι δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα εκ των προτέρων.

Επομένως, μην αναλύετε υπερβολικά κάθε πιθανό σενάριο. επικεντρωθείτε σε μερικά πιθανά αποτελέσματα. Αφαιρέστε στοιχεία της επιλογής που είναι άσχετα ή προσθέστε θόρυβο.

Θέστε όρια, όρια, παραβιάσεις συμφωνιών και απαιτήσεις που εξαλείφουν τις επιλογές. Εάν ο φόβος της αποτυχίας σας παραλύει, θυμηθείτε ότι μερικές φορές δεν χρειάζεται καν να κάνετε all-in.

Συχνά μπορείτε να περπατήσετε σε ένα μονοπάτι σε σημείο που να είναι αναστρέψιμο. Εάν δεν έχετε κάνει το πρώτο βήμα επειδή πιστεύετε ότι εξακολουθείτε να «δεν γνωρίζετε αρκετά», ο κανόνας 40-70 μπορεί να σας βοηθήσει.

Χρησιμοποιείται από τον Colin Powell, αυτή είναι η πρακτική να αποφασίζετε πότε έχετε τουλάχιστον το 40% των χρήσιμων πληροφοριών.

Εργαλεία λήψης αποφάσεων

Τέλος, ας συζητήσουμε μερικά εργαλεία για την αξιολόγηση μιας απόφασης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, οπότε το κρίσιμο ερώτημα είναι: ποια είναι η απλούστερη για αυτήν την περίπτωση χρήσης; Οι λίστες πλεονεκτημάτων/μειονεκτημάτων είναι δημοφιλείς, αλλά είναι καλύτερο να σταθμίζετε κάθε στοιχείο με βάση τη σημασία σας με βάση τις αξίες σας.

Ένα βοηθητικό σύστημα πηγαίνει από το πνευμονικό ΚΑΛΥΜΜΑ. Ξεκινήστε από Wταυτοποίηση των επιλογών σας.

Δηλαδή, μην συμβιβάζεσαι με τις επιλογές που σου δίνονται. πιέστε για νέα και καλύτερα. Δείτε πώς μπορείτε να επεκτείνετε το σύνολο των επιλογών σας. Επειτα, RΕπαληθεύστε τις υποθέσεις σας.

Βγείτε από το μυαλό σας και αιτιολογήστε μερικά αντεπιχειρήματα στη γραμμή σκέψης σας. Επόμενο, ΕΝΑκρατήστε κάποια απόσταση πριν αποφασίσετε.

Κάντε ένα βήμα πίσω και απομακρυνθείτε από τα συναισθήματά σας. Ζητήστε τη συμβουλή ενός φροντισμένου φίλου ή ενός αμερόληπτου ειδικού. Τελικά, Πεπανορθώστε να κάνετε λάθος. Σκεφτείτε τι ασφάλιση ή πρόγραμμα β έχετε εάν τα πράγματα πάνε νότια.

Μια άλλη χρήσιμη τεχνική για τη λήψη αποφάσεων που δεν θα μετανιώσετε ονομάζεται Έξι Καπέλα. Προσποιηθείτε ότι φοράτε καθένα από τα χρωματιστά καπέλα και υποδυθείτε την προοπτική του. Το λευκό καπέλο είναι ο ντετέκτιβ που σαρώνει όλα τα στοιχεία/δεδομένα. Τ

ο Red Hat χρησιμοποιεί τη διαίσθηση και τα συναισθήματα. Χτυπήστε το στομάχι σας και ρωτήστε: τι κάνω αφή Πρέπει να κάνω?

Το μαύρο καπέλο είναι ο αρνητής, ο απαισιόδοξος. Ρωτήστε τι θα μπορούσε να πάει στραβά στο χειρότερο σενάριο;

Το κίτρινο καπέλο βλέπει τα πράγματα ως αισιόδοξος. Πώς θα ήταν το πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα;

Το πράσινο καπέλο είναι ο σωστός εγκέφαλος δημιουργικός που φαντάζεται έξω από το κουτί.

Τέλος, το μπλε καπέλο συνοψίζει όλα όσα έχετε μάθει από τα άλλα πέντε καπέλα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες μέθοδοι απόφασης.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και να είστε συνεπείς με αυτό. Εάν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί, σκεφτείτε τις αξίες σας από παλαιότερα. Ποιες επιλογές ευθυγραμμίζονται με την κοσμοθεωρία σας; Ποια σε βοηθούν να φτάσεις εκεί που θέλεις να φτάσεις στη ζωή;

Αναρωτηθείτε: εάν έπαιρνα αυτή την απόφαση, πώς μπορεί να με επηρεάσει στο μέλλον, είτε σε δέκα μήνες είτε σε δέκα χρόνια από τώρα;

Το πιο σημαντικό, αφοσιωθείτε στην απόφασή σας. Εάν πηγαίνετε πέρα ​​δώθε και παραιτηθείτε, δεν αποφασίσατε καθόλου, και το βάρος είναι ακόμα εκεί. Αποφασίστε σε μια απόφαση, να είστε περήφανοι για την απόφαση που πήρατε και μην μετανιώσετε ποτέ.

Κρις Ταμπς
Ο Chris είναι ένας ολοκληρωμένος ηγέτης πωλήσεων και επιχειρηματικής ανάπτυξης με εμπειρία σε εταιρείες όπως η Microsoft, η Salesforce και η Dropbox. Από το να εκδιωχτεί δύο φορές από το γυμνάσιο έγινε MBA στο UC Berkeley και από το να είναι καπνιστής και ακουοφοβικός σε μαραθωνοδρόμο και τριαθλητής. Γράφει για τη βελτίωση του εαυτού για knowyourbest.com
Κρις Ταμπς

Schreibe einen Kommentar