Πώς να φιμώσετε το σύνδρομο απατεώνων

1
Πώς να φιμώσετε το σύνδρομο απατεώνων

Ανησυχείτε ποτέ μήπως εκτεθείτε ως «απάτη;» Δεν είσαι μόνος. Στην πραγματικότητα είναι πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους να αισθάνονται απατεώνες. Στην πραγματικότητα, περίπου το 70 τοις εκατό των ανθρώπων παραδέχονται ότι έχουν βιώσει το σύνδρομο απατεώνων κάποια στιγμή στη ζωή τους – μια δημοσκόπηση στο Twitter διαπίστωσε ότι το 87 τοις εκατό των ανθρώπων το έχουν βιώσει. Ακόμη και επιτυχημένοι και διάσημοι άνθρωποι όπως ο Τομ Χανκς, ο Χάουαρντ Σουλτς και η Νάταλι Πόρτμαν πάσχουν από το σύνδρομο απατεώνων.

Αλλά, τι ακριβώς είναι το σύνδρομο απατεώνων. Και, το πιο σημαντικό, πώς μπορείτε να το αποσιωπήσετε;

Αρχικά επινοήθηκε το 1978 από τις ψυχολόγους Pauline Rose Clance, Ph.D., ABPP, και Suzanne Imes, Ph.D., ο όρος «σύνδρομο απατεώνων» περιγράφει συμπτώματα που περιλαμβάνουν την αδυναμία εσωτερίκευσης των επιτευγμάτων και τον φόβο της έκθεσης ως απάτη. .

Το άτομο μπορεί επίσης να μαστίζεται από χρόνια αμφιβολία για τον εαυτό του και να πιστεύει ότι δεν έχει τα προσόντα για επιτυχία παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι ανεπάρκειες, οι φόβοι αποτυχίας και η δυσπιστία ότι η επιτυχία είναι θέμα τύχης ή χρόνου είναι επίσης κοινά.

Εάν δεν αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο, το να νιώθετε απατεώνας μπορεί να σας εμποδίσει να επιτύχετε φιλόδοξους στόχους. Επιπλέον, όσοι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα τείνουν να προετοιμάζονται υπερβολικά ή να καθυστερούν – κάτι που προφανώς εμποδίζει την παραγωγικότητα και την επίτευξη των στόχων. Και, σαν να μην ήταν αρκετά κακό, το σύνδρομο απατεώνων σας εμποδίζει να επιδιώξετε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Νιώθετε ότι πάσχετε από το σύνδρομο απατεώνων; Αν ναι, μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Άλλωστε, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα με υγιή και προληπτικό τρόπο.

1. Μην το κρύβεις.

«Πρώτον, αναγνωρίστε το», συμβουλεύει η Claudine Robson, ο Intentional Coach. «Δίνεις δύναμη στο σύνδρομο απατεώνων, αφήνοντάς το να συνεχίσει να αποσπά την αυτοπεποίθησή σου ανεξέλεγκτα». Μπορεί να εκδιωχθεί μόνο αν το αναγνωρίσετε το συντομότερο δυνατό και σπάσετε τη σιωπή.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

«Τότε πρέπει να διαχωρίσεις τα συναισθήματά σου από τα γεγονότα», προσθέτει ο Robson. «Ένα πράγμα που κάνει πολύ αποτελεσματικά το σύνδρομο απατεώνων είναι να ανακατεύει τις αντιλήψεις σας για την πραγματικότητα».

Αν μπορείτε, κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε την κατάσταση αντικειμενικά. «Αναγνωρίστε πότε πρέπει – και πότε όχι – να αισθάνεστε δόλιος», λέει. Εκτιμήστε και αναγνωρίστε το έργο, τη διάνοια και τη διορατικότητα που οδήγησαν στην επιτυχία σας.

Ίσως ακόμη και να είστε σε θέση να αναλάβετε δράση αναγνωρίζοντας ότι ο λόγος που αισθάνεστε δόλιος είναι ότι είστε νέος σε μια εργασία. «Αυτό σου δίνει μια πορεία προς τα εμπρός. Η μάθηση είναι ανάπτυξη, μην το αρνείσαι αυτό στον εαυτό σου».

2. Εφαρμόστε την τεχνική STOP

Στο βιβλίο της Cognitive Enlightenment, η Melinda Fouts, Ph.D., περιγράφει μια τεχνική για να ξεπεραστεί το σύνδρομο απατεώνων χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί τεχνική STOP.

«Το STOP είναι ένα αρκτικόλεξο του «σιωπήστε τον καταπιεστικό παίκτη», εξηγεί ο Fouts Forbes. «Πρέπει να εξαλείψετε αυτήν την κασέτα που παίζει 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, είτε το έχετε επίγνωση είτε όχι. Παίζει πιο δυνατά όταν είμαστε κουρασμένοι, πεινασμένοι ή νιώθουμε ηττημένοι».

Τα βήματα για την εφαρμογή της τεχνικής STOP και την επανακαλωδίωση του εγκεφάλου σας είναι τα εξής:

Για να αντικαταστήσετε την κασέτα του όχι αρκετά καλή, χρειάζεστε μια «πρόταση εκκίνησης». Το „Είμαι περισσότερο από αρκετά καλός“ είναι ένα παράδειγμα μιας σταθερής δήλωσης έναρξης.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Τοποθετήστε την πρόταση εκκίνησης σε εμφανείς τοποθεσίες, όπως το ταμπλό ή τον υπολογιστή του αυτοκινήτου σας. Πώς κι έτσι? Ο λόγος είναι ότι καθώς παίζει η κασέτα, δεν θα μπορείτε να θυμάστε τη δήλωση εκκίνησης.

Συνεχίστε να λέτε „stop“ μέχρι να θυμηθείτε την πρόταση εκκίνησης, λέει ο Fouts.

Βάλτε την πρόταση εκκίνησης με τα δικά σας λόγια και ποντίστε.

Καθώς εκτελείτε τις καθημερινές σας εργασίες, όπως όταν οδηγείτε ή ασκείστε, εξασκήστε την πρόταση εκκίνησης, ώστε να μπορείτε να την ανακαλείτε όταν τη χρειάζεστε στο μέλλον.

«Μου λένε ότι αυτό ακούγεται απλό και είναι», προσθέτει. Ωστόσο, αυτή η τεχνική είναι προκλητική όταν παίζει η αρνητική κασέτα σας. Δεν θα θέλετε να αντικαθιστάτε την ταινία κάθε μέρα ενώ ο εγκέφαλός σας επανακαλωδιώνεται. «Είναι αυτές οι στιγμές που δεν μπορείς να τα παρατήσεις».

3. Διακρίνετε την ταπεινοφροσύνη και τον φόβο

Όταν πρόκειται για σκληρή δουλειά και επιτεύγματα, υπάρχει ταπεινοφροσύνη και μετά υπάρχει φόβος. Με άλλα λόγια, η κατοχή υψηλού επιπέδου ικανοτήτων μπορεί να οδηγήσει κάποιον να μειώσει την αξία του περιστασιακά. Ωστόσο, όπως έγραψε ο Καρλ Ρίτσαρντς σε ένα άρθρο για τους New York Times, «Αφού ξοδέψουμε πολύ χρόνο για να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας, δεν είναι κάπως νόημα η ικανότητά μας να δείχνει και να νιώθει φυσική;»

Το πρόβλημα είναι ότι κατά καιρούς νιώθουμε ανάξιοι. Αλλά, όπως εξήγησε ο Seth Godin σε μια ανάρτηση ιστολογίου, «Όταν αισθάνεσαι ανάξιος, οποιαδήποτε ευγενική απάντηση, θετική ανατροφοδότηση ή ανταμοιβή μοιάζει με κόλπο, απάτη, τύχη της κλήρωσης».

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Το να νιώθεις άξιος χωρίς να αισθάνεσαι ότι δικαιούσαι είναι δυνατό. Και, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ τους είναι κρίσιμη για την υπέρβαση του συνδρόμου απατεώνων. «Η ταπεινοφροσύνη και η αξιοπρέπεια δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της επικράτειάς μας», συνεχίζει ο Γκοντίν. «Δεν χρειάζεται να νιώθουμε απατεώνες για να είμαστε επίσης ευγενικοί, ανοιχτοί ή ταπεινοί».

4. Κρατήστε ένα „Φύλλο καυχησιολογίας“

Όταν έστελνατε αιτήσεις για το κολέγιο, φτιάχνατε για τον εαυτό σας ένα „σεντόνι καυχησιολογίας;“ Αν όχι, εδώ είναι μια καθαρή περιγραφή από τη Shawna Newman, „Ένα φύλλο καυχησιολογίας μοιάζει πολύ με ένα βιογραφικό μαθητή – υπογραμμίζει τα επιτεύγματά σας, τις βασικές εμπειρίες, τις ηγετικές σας δεξιότητες και την απασχόληση σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.“ Εν ολίγοις, „είναι ένας γρήγορος οδηγός αναφοράς με όλες τις λεπτομέρειες και τα επιτεύγματα για κάποιον που προσπαθεί να σας γνωρίσει καλύτερα.“

Αν και μπορεί να είναι άβολο στην αρχή, μπορείτε να εφαρμόσετε την ίδια ιδέα όταν αντιμετωπίζετε το σύνδρομο απατεώνων. Απλώς συνθέστε μια λίστα με τα επιτεύγματα, τις δραστηριότητες, τις δεξιότητές σας. Αυτό είναι. Απλώς θυμηθείτε τη συμβουλή του Godin και επίσης να είστε ταπεινοί και ευγενικοί.

Ως πρόσθετο προνόμιο, εκτός από αποτελεσματικό τρόπο μιλάω μόνος μου, έχω επίσης διαπιστώσει ότι αυτό με βοήθησε να σταματήσω να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους. Αντί να σχολιάζω τα ορόσημα των άλλων, ακονίζω αυτό που έχω κάνει.

5. Γιορτάστε τις νίκες, περίοδος

Μιλώντας για επιτεύγματα, δεν πρέπει να κατηγοριοποιούνται ως μικρά ή μεγάλα. Άλλωστε, νιώθεις σαν να μην ανήκεις όταν έχεις σύνδρομο απατεώνα. Έτσι, όσο περισσότερο γιορτάζετε τις νίκες σας, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα αποκτήσετε.

Επιπλέον, αποδεχτείτε τα κομπλιμέντα χωρίς να τα προσφέρετε και εξασκηθείτε στο να ακούτε επαίνους κάθε μέρα. Τέλος, γίνετε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας λέγοντας τουλάχιστον ένα καλό πράγμα στον εαυτό σας καθημερινά. Και, δώστε στον εαυτό σας ένα χτύπημα στην πλάτη που σας αξίζει.

6. Συγκεντρώστε μια Λεγεώνα Υπερηρώων

«Ξέρετε πώς οι εταιρείες έχουν ένα διοικητικό συμβούλιο για – θεωρητικά – να τους κάνουν ισχυρότερους, να διατηρούν ελέγχους και ισορροπίες, να αξιοποιούν πόρους και να βοηθούν στην προώθηση του οράματος του οργανισμού;» ρωτά την εμπνευσμένη ομιλήτρια, προπονήτρια ομιλίας και δημιουργική σύμβουλο Tania Katan. «Γιατί να μην συγκεντρώσετε το δικό σας διοικητικό συμβούλιο για να αξιοποιήσετε πόρους για να κάνετε την καριέρα σας πιο δυνατή, να σας κρατά υπό έλεγχο και ισορροπία και να προωθήσετε το όραμά σας;»

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

«Η φίλη μου Άλισον Γουέιντ, πρόεδρος συνεδρίων, εκπαίδευσης και συμβούλων στην Techwell, αποκαλεί το προσωπικό της διοικητικό συμβούλιο την «πρώτη σειρά» της – αυτοί είναι οι άνθρωποι που καλεί να καθίσουν σε απόσταση από τη σκηνή, να την επευφημήσουν, να την προκαλέσουν και ελέγξτε την απόδοσή της», γράφει ο Katan.

Όσο για την Κάταν, αποκαλεί τη δική της «λεγεώνα υπερηρώων». Ο λόγος? «Ανακαλώ την ιδέα να ενώσω δυνάμεις για να κάνω καλό στον εταιρικό γαλαξία».

Είναι σημαντικό να έχετε μια διαφορετική ομάδα ατόμων που θα σας υπερασπιστούν. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να ποικίλλουν σε όλες τις διαστάσεις, όπως το πολιτισμικό υπόβαθρο, ο τρόπος σκέψης και οι δεξιότητες.

Ο Katan συνιστά να συναντιέστε συχνά, είτε μια φορά την εβδομάδα είτε κάθε τρίμηνο. «Μοιραστείτε τις εμπειρίες, τους φόβους, τις δημιουργικές ιδέες, τις φιλοδοξίες σας», προσθέτει. «Γιορτάστε ο ένας τα επιτεύγματα του άλλου». Πρέπει επίσης να υποστηρίζετε και να προκαλείτε ο ένας τον άλλον. «Ανακαλύψτε τι είστε ικανοί να κάνετε όταν συνδυάσετε τις δυνάμεις σας».

7. Οραματιστείτε την επιτυχία

Ακολουθήστε το παράδειγμα ενός επαγγελματία αθλητή, φαντάζεστε τον εαυτό σας να συντρίβει αυτήν την παρουσίαση ή το έργο. Θα απολαύσετε την ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται με την απόδοση. Και, το πιο σημαντικό, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να εστιάσετε στο χειρότερο σενάριο.

Τελικές Συμβουλές

Αν και δεν υπάρχει ενιαία συνταγή για τη θεραπεία του συνδρόμου απατεώνων, οι συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω είναι μια αρχή. Εξάλλου, η επιτυχία σας εξαρτάται από την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις αρνητικές επιπτώσεις της. Για παράδειγμα, το να αισθάνεσαι ανάξιος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ανάπηρο άγχος και κατάθλιψη εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Εάν έχετε δοκιμάσει τα παραπάνω, τότε φροντίστε να μιλήσετε σε κάποιον για αυτό που βιώνετε, είτε πρόκειται για μέντορα, ομάδα συνομηλίκων ή αδειοδοτημένο επαγγελματία. Και, πάνω απ‘ όλα, υπάρχει μια θέση στο τραπέζι για όλους — ανεξάρτητα από το τι σας λέει η εσωτερική σας φωνή.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Πώς να φιμώσετε το σύνδρομο απατεώνων δημοσιεύθηκε αρχικά στις Ημερολόγιο με Γιάννης Ράμπτον.

Επιλεγμένη φωτογραφία: Laurenz Kleinheider μέσω του unsplash.com

Schreibe einen Kommentar