Σκεφτείτε όπως ο Έλον Μασκ με τις πρώτες αρχές σκέψης

1
Σκεφτείτε όπως ο Έλον Μασκ με τις πρώτες αρχές σκέψης

Πρώτες Αρχές Η σκέψη ή ο συλλογισμός από τις πρώτες αρχές είναι μια από τις καλύτερες στρατηγικές που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων και την εξεύρεση πρωτότυπων λύσεων. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε την τέχνη της σκέψης καθαρά.

Η συλλογιστική από την πρώτη σκέψη έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια από πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους όπως ο John Boyd (στρατιωτικός στρατηγός), ο Johannes Gutenberg (εφευρέτης) και ο Αριστοτέλης (αρχαίος φιλόσοφος). Ωστόσο, κανείς δεν έχει αποδείξει τα οφέλη του First Principles Thinking στον σύγχρονο κόσμο μας καλύτερα από τον Elon Musk.

Στα 46 του, ο Έλον Μασκ έχει δημιουργήσει τρεις οργανισμούς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έφεραν επανάσταση στον κόσμο μας – την Tesla Motors (Αυτοκίνητο), το PayPal (Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες) και τη SpaceX (Αεροδιαστημική). Η επιτυχία του συνδέεται με την ικανότητά του να επιλύει περίπλοκα προβλήματα και την απίστευτη εργασιακή του ηθική.

Ενώ η εργασιακή ηθική παίζει βασικό ρόλο στο να κατακτήσεις αυτό που κάνεις και να πετύχεις, υπάρχουν και άλλα. Όταν πρόκειται για επιτυχία, αυτό έχει μικρή σχέση με το πόσο χρόνο αφιερώνεις σε κάτι, αλλά περισσότερο με τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς το First Principles Thinking σας βοηθά να λύνετε σύνθετα προβλήματα, να αυξάνετε την παραγωγικότητα και να επιτυγχάνετε τους μεγαλύτερους στόχους σας.

Τι είναι η σκέψη των πρώτων αρχών;

Μια πρώτη αρχή είναι ένα λογικό συμπέρασμα μιας υπόθεσης. Εν ολίγοις, δεν μπορεί να συναχθεί περαιτέρω. Πριν από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης όρισε την Πρώτη Αρχή ως τη βάση από την οποία ένα άτομο γνωρίζει ένα πράγμα. Αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης που οι επιστήμονες έχουν αγκαλιάσει εδώ και χρόνια. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαλείψουν όλες τις μορφές προκατάληψης από την έρευνά τους.

Μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν στον εαυτό τους περιλαμβάνουν:

 • Τι έχει αποδειχθεί;
 • Για τι είμαστε σίγουροι;

Πρώτες Αρχές Η σκέψη σας αναγκάζει να σκάψετε βαθιά για να βρείτε τις πραγματικές αλήθειες για κάτι. Ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο σκέψης με την Καρτεσιανή Αμφιβολία που τον ανάγκασε να αμφιβάλλει για όλα όσα μπορούσε συστηματικά να ανακαλύψει ότι αυτό που είχε ήταν καθαρές αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

Στον σύγχρονο κόσμο μας, δεν χρειάζεται να σκάβετε βαθιά στο ατομικό επίπεδο για να κατανοήσετε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβείτε ένα ή δύο επίπεδα πιο βαθιά από τον απλό άνθρωπο. Σε κάθε επίπεδο, θα λάβετε διαφορετικές λύσεις.

Ο John Boyd, ένας διάσημος στρατηγός δημιούργησε ένα πείραμα που θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις πρώτες αρχές της σκέψης στην καθημερινή σας ζωή:

Φανταστείτε ότι έχετε αυτά τα πράγματα:

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

 • Στρατιωτικό τανκ
 • Ενα ποδήλατο

Μπορείτε να αναλύσετε αυτά τα στοιχεία στα συστατικά τους μέρη:

 • Στρατιωτικό τανκ – Χάλυβας πλάκες θωράκισης, μεταλλικά πέλματα και ένα όπλο
 • Ποδήλατο – Τροχοί, κάθισμα, γρανάζια και τιμόνι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μεμονωμένα εξαρτήματα για να δημιουργήσετε κάτι διαφορετικό αλλά αξιοσημείωτο. Έτσι χρησιμοποιείτε την αρχή της πρώτης σκέψης. Καταρρίπτετε μια κατάσταση στον πυρήνα της και στη συνέχεια τη συναρμολογείτε ξανά με καλύτερο τρόπο. Με λίγα λόγια, αποδομείται για να ανακατασκευαστεί καλύτερα.

Παράδειγμα Πρώτων Αρχών Σκέψης: Έλον Μασκ και SpaceX

Το πιο συναρπαστικό πράγμα για τον Έλον Μασκ δεν είναι τι σκέφτεται αλλά πώς σκέφτεται. Να τι είπε κάποτε:

«Νομίζω ότι η διαδικασία σκέψης των ανθρώπων είναι υπερβολικά δεσμευμένη από σύμβαση ή αναλογία με προηγούμενες εμπειρίες… Πρέπει να δημιουργήσετε το σκεπτικό από την αρχή—«από τις Πρώτες Αρχές» είναι η φράση που χρησιμοποιείται στη φυσική. Εξετάζετε τα θεμελιώδη και κατασκευάζετε το σκεπτικό σας από αυτό, και μετά βλέπετε εάν έχετε ένα συμπέρασμα που λειτουργεί ή δεν λειτουργεί, και μπορεί να είναι ή να μην είναι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι άνθρωποι στο παρελθόν».

Για να κατανοήσει την πραγματικότητα, ξεκινά με απλά γεγονότα – όχι με διαίσθηση. Ενώ πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πολλά πράγματα, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τόσα όσα νομίζουμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη αποφάσεων λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιούμε στρατηγικές. Επομένως, το να βασιζόμαστε στη διαίσθησή μας δεν είναι καλή ιδέα όταν λύνουμε σύνθετα προβλήματα.

Ο τρόπος σκέψης του Μασκ είναι εντελώς διαφορετικός από τη διαδικασία σκέψης του μέσου ανθρώπου. Ξεκινά εστιάζοντας σε αυτό που θέλει να πετύχει – ας πούμε στην κατασκευή ενός πυραύλου. Μετά βουτάει στις πρώτες αρχές του προβλήματος.

Οι πύραυλοι είναι ακριβοί. Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν ήθελε να στείλει κόσμο στον Άρη. Δεδομένου ότι δεν είχε τους πόρους για να αγοράσει έναν πύραυλο, αναρωτήθηκε: «Από τι είναι κατασκευασμένοι οι πύραυλοι;» Βρήκε την απάντησή του – ανθρακονήματα, χαλκό, κράματα αλουμινίου αεροδιαστημικής ποιότητας και τιτάνιο.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Ποια είναι η αξία αυτών των υλικών στην αγορά;» Διαπίστωσε ότι αυτά τα υλικά ήταν δύο τοις εκατό του κόστους ενός πυραύλου.

Λοιπόν, γιατί είναι ακριβό να φτάσουμε έναν πύραυλο στον Άρη; Δεδομένου ότι ο Μασκ ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του μαθαίνοντας, άρχισε να μαθαίνει πυραυλική επιστήμη. Διαπίστωσε ότι η απόκτηση ενός πυραύλου είναι ακριβή επειδή οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τις πρώτες αρχές σκέψης. Στη συνέχεια δημιούργησε το SpaceX για να ανακαλύψει αν μπορεί να κατασκευάσει πυραύλους από την αρχή.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Kevin Rose, συνόψισε την προσέγγισή του λέγοντας:

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συλλογίζεσαι από τις πρώτες αρχές και όχι από την αναλογία… Η πρώτη αρχή είναι ένα είδος φυσικής προσέγγισης του κόσμου, συνοψίζεις τα πράγματα στις πιο θεμελιώδεις αλήθειες και λες, «εντάξει, τι είμαστε σίγουροι ότι είναι αλήθεια ;“ … και μετά σκεφτείτε από εκεί».

The Power of First Principles Thinking

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παραδοσιακή σκέψη για να κατανοήσουν διαφορετικές καταστάσεις και να λύσουν σύνθετα προβλήματα. Η παραδοσιακή σκέψη περιλαμβάνει τη χρήση της διαίσθησης και των αναλογιών. Ενώ θα θέλαμε να μάθουμε τα πάντα για να λύσουμε προβλήματα γρήγορα και αποτελεσματικά, η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Επομένως, το να βασιζόμαστε στη διαίσθησή μας μπορεί να μας δυσκολέψει να κατανοήσουμε και να λύσουμε προβλήματα.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι οι αναλογίες δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν την κατανόηση. Αν και είναι εύκολο για εσάς να συλλογιστείτε κατ‘ αναλογία, θα έχετε έναν εύκολο χρόνο να βρείτε καλύτερες απαντήσεις όταν ενστερνιστείτε τη σκέψη των πρώτων αρχών.

Σκέψη έξω από το κουτί κατά την επίλυση προβλημάτων

Η συλλογιστική από τις Πρώτες Αρχές θα σας επιτρέψει να ξεφύγετε από τη συμβατική και ιστορική σοφία και να ανακαλύψετε νέες δυνατότητες. Όταν κατανοήσετε τις βασικές αρχές, όλα θα αρχίσουν να έχουν νόημα.

Πρώτες Αρχές Η σκέψη είναι χρήσιμη όταν είστε:

 • Προσπαθώντας να λύσετε ένα σύνθετο πρόβλημα
 • Κάνοντας κάτι για πρώτη φορά
 • Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κατανοήσετε ένα περίπλοκο ζήτημα

Σε αυτούς τους τρεις τομείς, η σκέψη σας θα βελτιωθεί όταν αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις ή να επιτρέψετε σε άλλους να πλαισιώσουν και να λύσουν προβλήματα για εσάς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η δημιουργικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιούνται μόνο λίγοι άνθρωποι – ότι είτε την έχεις είτε όχι. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Κάθε άνθρωπος είναι δημιουργικός. Ωστόσο, κατά τα πρώτα στάδια, οι πολυάσχολοι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να μας ξεπεράσουν. Όταν γινόμαστε ενήλικες, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε συμβατικά γιατί είναι πιο εύκολο από το να χρησιμοποιούμε τις πρώτες αρχές σκέψης. Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το First Principles Thinking, όλα γίνονται δυνατά.

Ισχύει για Καθημερινά Προβλήματα

Το First Principle Thinking δεν εφαρμόζεται μόνο κατά την επίλυση προβλημάτων επιστήμης πυραύλων ή πολύπλοκων επιστημονικών εξισώσεων. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να λύσετε προβλήματα στην καθημερινότητά σας.

Ακολουθούν δύο παραδείγματα:

Υπόθεση: Θα χρειαστώ πολλά χρήματα για να αναπτύξω την επιχείρησή μου

Πρώτη Αρχή Σκέψης:

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

 • Τι χρειάζεστε για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας; Θα χρειαστεί να πουλήσετε προϊόντα ή υπηρεσίες σε περισσότερους πελάτες.
 • Πρέπει να επενδύσετε πολλά χρήματα για να πουλήσετε προϊόντα ή υπηρεσίες σε νέους πελάτες; Όχι πραγματικά. Ωστόσο, θα χρειαστείτε πρόσβαση σε αυτούς τους πελάτες χρησιμοποιώντας φθηνές μεθόδους.
 • Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς τους πελάτες; Και πώς μπορείτε να καταλήξετε σε μια win-win συμφωνία και για τα δύο μέρη; Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με επιχειρήσεις που εξυπηρετούν αυτούς τους πελάτες και να μοιράσετε τα κέρδη.

Υπόθεση: Πρέπει να αφιερώσω πολύ χρόνο και ενέργεια για να γίνω επιτυχημένος συγγραφέας

Πρώτη Αρχή Σκέψης:

 • Τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε καλό περιεχόμενο και να ζήσετε ως συγγραφέας; Θα χρειαστείτε έναν καλό αριθμό καλοπληρωμένων πελατών και κοινού που εκτιμούν τη δουλειά σας και είναι πρόθυμοι να αγοράσουν τα άρθρα σας.
 • Τι χρειάζεστε για να έχετε μεγαλύτερο κοινό; Πρέπει να μάθετε για τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους μάρκετινγκ. Το να εστιάσετε στην πώληση των κομματιών σας για να βελτιώσετε τη ζωή του κοινού σας θα σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας.

Πώς να κυριαρχήσετε στις πρώτες αρχές της σκέψης

Το First Principle Thinking θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια διαφορετική άποψη για τον κόσμο και να λύσετε σύνθετα προβλήματα με τρόπους που κανένας άλλος δεν μπορεί να καταλάβει. Ακολουθούν 3 απλά βήματα που ο Έλον Μασκ σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε:

1. Προσδιορίστε τις υποθέσεις

Όλοι κάνουμε υποθέσεις σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας. Μερικές από τις κοινές υποθέσεις περιλαμβάνουν:

Θα χρειαστεί να επενδύσω σε ακριβό εξοπλισμό για να αυξήσω το επίπεδο παραγωγικότητάς μου. Δεν έχω χρόνο να δουλέψω σε πολύπλοκα έργα…

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα περίπλοκο πρόβλημα, γράψτε κάθε υπόθεση που σας έρχεται στο μυαλό. Θα γοητευτείτε από αυτή την άσκηση.

2. Αναλύστε το πρόβλημα

Όπως είπαμε νωρίτερα, οι θεμελιώδεις αρχές είναι τα βασικά στοιχεία των αληθειών του κάτι. Για να ανακαλύψετε αυτές τις αλήθειες, πρέπει να κάνετε δυνατές ερωτήσεις στον εαυτό σας.

Ακολουθεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Έλον Μασκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Κέβιν Ρόουζ:

Κάποιος θα μπορούσε να πει, «Οι μπαταρίες είναι πολύ ακριβές και έτσι θα είναι πάντα. Ιστορικά, κοστίζει 600 δολάρια ανά κιλοβατώρα. Δεν πρόκειται να είναι πολύ καλύτερο από αυτό στο μέλλον».

Με τις Πρώτες Αρχές, λέω, «Ποια είναι τα υλικά συστατικά των μπαταριών; Ποια είναι η χρηματιστηριακή αξία των υλικών συστατικών;» Έχει κοβάλτιο, νικέλιο, αλουμίνιο, άνθρακα, μερικά πολυμερή για διαχωρισμό και στεγανοποιητικό δοχείο.

Αναλύστε το σε υλική βάση και πείτε: „Αν το αγοράζαμε στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, τι θα κόστιζε καθένα από αυτά τα πράγματα;“ Είναι σαν $80 ανά κιλοβατώρα.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Συμπέρασμα? Απλώς πρέπει να σκεφτείτε έξυπνους τρόπους για να πάρετε αυτά τα υλικά και να τα συνδυάσετε σε σχήμα κυψέλης μπαταρίας και μπορείτε να έχετε μπαταρίες πολύ, πολύ φθηνότερες από ό,τι πιστεύει κανείς.

Δεν χρειάζεται να ακολουθείς συμβατικούς τρόπους σκέψης για να πετύχεις τους στόχους σου. Το να σκέφτεσαι διαφορετικά είναι ο δρόμος.

3. Δημιουργήστε νέες λύσεις

Αφού εντοπίσετε και αναλύσετε τις υποθέσεις σας σε βασικές αλήθειες, πρέπει να δημιουργήσετε διορατικές λύσεις. Ακολουθεί ένα παράδειγμα που θα σας καθοδηγήσει:

Υπόθεση: Δεν έχω χρόνο να ασκηθώ και να πετύχω τους στόχους υγείας μου.

Πρώτες Αρχές Σκέψης:

 • Τι χρειάζεστε για να πετύχετε τους στόχους υγείας σας; Πρέπει να ασκείστε για πέντε ώρες την εβδομάδα (μία ώρα κάθε μέρα).
 • Μπορώ να πετύχω τους στόχους μου ασκώντας λιγότερο συχνά; Ναί! Μπορείτε να ασκηθείτε για δεκαπέντε λεπτά τρεις ημέρες την εβδομάδα. Κάνοντας προπονήσεις σώματος υψηλής έντασης (HIIT) θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους υγείας σας εύκολα και γρήγορα.

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα

 • Προσδιορίστε μια υπόθεση που έχετε για κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε, αλλά διστάσετε να το κάνετε.
 • Ρωτήστε τον εαυτό σας «τι πραγματικά χρειάζεστε για να το κάνετε αυτό;» Ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγη έρευνα για να μάθετε αν δεν είστε σίγουροι για αυτό.
πρώτες αρχές βήματα σκέψης

συμπέρασμα

Καθώς προσπαθείτε να πετύχετε τους στόχους σας, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα. Το μυαλό σας θα έρχεται πάντα με υποθέσεις όταν προσπαθείτε να λύσετε ένα περίπλοκο πρόβλημα.

Η κατάρριψη αυτών των υποθέσεων για να ανακαλύψετε τις υποκείμενες αλήθειες θα σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις σε προβλήματα που φαίνονται αδύνατα. Το να μάθετε πώς να αναπτύσσετε τις Πρώτες Αρχές Το Thinking θα αποφέρει καρπούς μακροπρόθεσμα. Μπορείτε να εφαρμόσετε το First Principles Thinking στην καθημερινή σας ζωή εύκολα.

Επιλεγμένη φωτογραφία: Per Lööv μέσω του unsplash.com

Schreibe einen Kommentar