Τι είναι το Groupthink Bias (και πώς να το εντοπίσετε και να το αμφισβητήσετε)

1
Τι είναι το Groupthink Bias (και πώς να το εντοπίσετε και να το αμφισβητήσετε)

Έχουμε πάει όλοι εκεί. Όλοι μας μπορούμε να θυμηθούμε μια περίπτωση κατά την οποία τα μέλη της ομάδας μεταξύ των οποίων ήμασταν πήραν μια απόφαση που δεν ήταν εντελώς σωστή, αλλά με την οποία συμπορευτήκαμε επειδή η ομάδα φαινόταν αποφασισμένη. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα «ομαδικής σκέψης». Ίσως νιώσαμε πολύ φοβισμένοι για να προκαλέσουμε την ομάδα. Ίσως κουνήσαμε καταφατικά γιατί φαινόταν πιο εύκολο από το να προβάλουμε αντίρρηση. Ίσως αναβληθήκαμε στην ομάδα, σκεπτόμενοι, «Λοιπόν, η ομάδα ξέρει καλύτερα».

Εάν έχετε ποτέ καταπιεί την ατομική σας γνώμη, νιώθοντας ότι η συναίνεση ήταν ο πιο ευγενής τρόπος να ακολουθήσετε, μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι η ομαδική σκέψη φέρει μαζί της την τάση προς την προκατάληψη που καταπνίγει τις δημιουργικές ή καινοτόμες λύσεις.

Τι είναι το Groupthink;

Ο κοινωνικός ψυχολόγος Ίρβινγκ Τζάνις καθιέρωσε για πρώτη φορά τις ύπουλες συνέπειες της ομαδικής σκέψης μέσω έρευνας που διεξήγαγε το 1972, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια ψυχολογική τάση για συναίνεση στις ομαδικές αποφάσεις. Οι άνθρωποι συχνά παραμερίζουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις για να υιοθετήσουν τη γνώμη της υπόλοιπης ομάδας.

Γιατί; Η σύντομη απάντηση είναι ότι η υιοθέτηση της γνώμης της ομάδας είναι μια συντόμευση ή είδος. Τείνουμε να παραμερίζουμε τη λογική και την ορθολογική κρίση όταν παίρνουμε αποφάσεις. Ασυνείδητα προσπαθούμε να απλοποιήσουμε πολύπλοκες πληροφορίες. Αυτό ονομάζεται μεροληψία Groupthink. Αλλά αυτή η τάση μερικές φορές οδηγεί σε παρερμηνεία των γεγονότων ή των συγκεκριμένων πληροφοριών που παρέχονται. Και, αποτυγχάνοντας να εξετάσουμε μόνοι μας τα γεγονότα, μερικές φορές συμβαδίζουμε με τη λάθος επιλογή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε ομάδες επιθυμούν την αρμονία. Οι ψήφοι πρέπει να είναι «ομόφωνες». Οι αντίθετες απόψεις θα πρέπει να συγκρατούνται. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμμόρφωση, οι άνθρωποι συχνά παραμερίζουν τη δική τους γνώμη και συμφωνούν με μια ιδέα που στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι είναι κακή ή μη ικανοποιητική μόνο και μόνο επειδή αρέσει στην πλειοψηφία της ομάδας. Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται κατάλληλα για αυτήν την τάση είναι «νοοτροπία αγέλης. ”

Τούτου λεχθέντος, το Groupthink Bias δεν είναι καθόλου κακό. Όταν εμφανίζονται διαφορετικές απόψεις, μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε απόφαση. Το Groupthink μπορεί να μετακινήσει μια ομάδα πέρα ​​από αυτό το εμπόδιο στη δράση. Αλλά το ερώτημα είναι, είναι η σωστή ενέργεια;

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Πότε λαμβάνει χώρα η μεροληψία Groupthink;

Η δημιουργία γρήγορης συναίνεσης χωρίς την εφαρμογή επαρκούς σκέψης, όπως συμβαίνει με το Groupthink Bias, μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες. Εξετάστε αυτά τα παραδείγματα με τις ακόλουθες ομάδες:

Μέλη Κριτικής Επιτροπής

Μερικά πειστικά μέλη – ή ακόμα και ένα μόνο μέλος – μπορούν να συσπειρώσουν άλλους να ακολουθήσουν τη θέση τους σχετικά με το αν ένας κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος. Καθώς οι περισσότερες ένορκοι αγωνιούν να καταλήξουν σε μια απόφαση, ώστε η δίκη να τελειώσει και να μπορέσουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, όλοι συμβαδίζουν με τα πιο δυνατά μέλη.

Τι θα γινόταν όμως αν κάποιοι είχαν αρχικά δει τα στοιχεία διαφορετικά και είχαν σχηματίσει άλλη γνώμη; Το να εμπλακείτε στο Groupthink θα μπορούσε να επαναφέρει έναν εγκληματία στους δρόμους – ή ένα αθώο άτομο πίσω από τα κάγκελα.

The Challenge Space Shuttle Engineers

Μετά από χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής του διαστημικού λεωφορείου Challenger, οι μηχανικοί που εξέτασαν το λεωφορείο λίγους μήνες πριν εκτοξευθεί στις 28 Ιανουαρίου 1986, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν ελαττωματικά μέρη. Αντί να το αναφέρουν, επέτρεψαν να προχωρήσει η εκτόξευση για να αποφευχθεί ο αρνητικός Τύπος. Εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, σκοτώνοντας επτά επιβαίνοντες.

Διοικητικό συμβούλιο

Στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, στις οποίες τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προτιμούν την ομόφωνη ψηφοφορία, τα μέλη με αντίθετες απόψεις μπορεί να συμβαδίζουν με την πλειοψηφία απλώς για να διατηρήσουν την ημερήσια διάταξη σε εξέλιξη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να ασκήσουν πίεση για να μην διαφωνήσει κανείς.

Αργότερα, εάν η απόφαση έχει αρνητικές συνέπειες, τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δείχνουν ότι όλοι ψήφισαν υπέρ, επομένως κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να λογοδοτήσει για κακή κρίση.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Συναντήσεις Μάρκετινγκ

Όταν υπάρχει ένα αφεντικό ή ένας βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων που έχει ισχυρή γνώμη, είναι ευκολότερο (και πιο ασφαλές!) για τους υφιστάμενούς του να γνέφουν και να πουν «ναι», ανεξάρτητα από την αντίληψή τους για τη διαφημιστική καμπάνια. Τα έσοδα μπορεί να χαθούν και το τρίμηνο μπορεί να είναι αθώο ως αποτέλεσμα.

Ομάδες Ιατρικής Έρευνας

Η προκατάληψη της ομαδικής σκέψης θα μπορούσε να έχει επιζήμια επίδραση εάν οι ιατρικοί ερευνητές επέλεγαν να παραβλέψουν κρίσιμα δεδομένα που δείχνουν λιγότερο από ευνοϊκά αποτελέσματα. Ειδικότερα, οι φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να αποδείξουν ότι ένα φάρμακο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό πιέζονται να φέρουν το φάρμακο στην αγορά το συντομότερο δυνατό για να μετατρέψουν το προϊόν σε κέρδος.

Αποκάλυψη αποδείξεων ομαδικής σκέψης

Η ομαδική σκέψη είναι πιο πιθανό να παίξει σε καταστάσεις όπου υπάρχει μια χρονική σύγκρουση, ένας παράγοντας κόστους ή μια διαφορά ισχύος, καθώς οι άνθρωποι τείνουν περισσότερο να θέλουν να διατηρήσουν την ειρήνη παρά να προσφέρουν αντίθετες απόψεις ή στοιχεία. Θα αναβάλουν στην ομάδα να παρακάμψουν τις περιστάσεις στις οποίες η ομιλία θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική απειλή για τη ζωή τους και την αξιοπιστία της ομάδας.

Εμείς οι άνθρωποι ως κοινωνικά ζώα, τείνουμε να θέλουμε να συμμορφωνόμαστε με την ομάδα, και επομένως αγνοούμε (ή αποτυγχάνουμε να μοιραστούμε) αμφιβολίες, ώστε να μην ξεχωρίζουμε από την ενότητα της ομάδας. Επιπλέον, δεν θέλουμε η αντίρρηση που μοιραζόμαστε να κάνει τους άλλους να μας αντιμετωπίζουν ως παρίας. Για αυτόν τον λόγο, το Groupthink μπαίνει πιο συχνά στο παιχνίδι μεταξύ πιο συνδεδεμένων ομάδων.

Τα αποτελέσματα του Groupthink

Σε αυτούς τους καιρούς που αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα, χρειαζόμαστε εφευρετικές ιδέες και λύσεις περισσότερο από ποτέ. Ωστόσο, με το Groupthink να καθοδηγεί τις συζητήσεις μας για την επίλυση προβλημάτων, να κάνει τα μέλη της ομάδας να αυτολογοκρίνονται ή να ακολουθούν την πιο πρόσφορη λύση, δεν επιτρέπουμε να ριζώσει η καλύτερη σκέψη μας.

Το κόστος του Groupthink όσον αφορά την απόσβεση της νέας και πρωτότυπης —για να μην αναφέρουμε την ακριβή— σκέψη οδηγεί σε μετριότητα και κακή επίλυση προβλημάτων. Οι βασικές πληροφορίες αγνοούνται σεβόμενοι τη συναίνεση. Επιπλέον, μπορεί να μην ληφθούν υπόψη πραγματικά χρήσιμες λύσεις επειδή προκαλούν αντίσταση.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Επιπλέον, το Groupthink συχνά προωθεί το status quo αντί να επιτρέπει και να ενσωματώνει διαφορετικές και αποκλίνουσες απόψεις. Το να παραγκωνίζει τις προοπτικές εκείνων που τείνουν να περιθωριοποιούνται διαιωνίζει μόνο παλιές υποθέσεις και ξεπερασμένους τρόπους σκέψης.

Μια επιζήμια πτυχή για το Groupthink Bias είναι ότι επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να παρασυρθούμε με όποιον τρόπο τείνει η ομάδα και να χάσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας ιδέες. Στη χειρότερη περίπτωση, το Groupthink μας επιτρέπει να είμαστε ψυχικά τεμπέληδες. Συμπεριφερόμαστε σαν ανεγκέφαλα ζόμπι, αδύναμοι στο να αφιερώνουμε σκέψη στις πράξεις μας.

Πώς να αποφύγετε την ομαδική σκέψη

Εργαστείτε για την καταπολέμηση του Groupthink για να προσκαλέσετε πιο παραγωγικές συζητήσεις. Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να επιτρέψετε την εμφάνιση νέων ιδεών και να βελτιώσετε τη λήψη αποφάσεων.

1. Ζητήστε από κάποιον να παίξει το ρόλο του δικηγόρου του διαβόλου.

Ειδικά αν έχετε ένα άτομο που συχνά ενεργεί ως ειλικρινής αντιφρονών, φροντίστε να λάβετε υπόψη τις ιδέες αυτού του μέλους της ομάδας. Εναλλακτικά, παίξτε εναλλάξ τον ρόλο έτσι ώστε η ομάδα να δίνει αρκετό χρόνο σε καιρό για να εκφράσει τυχόν αντιρρήσεις ή εναλλακτικές λύσεις.

2. Εξασφαλίστε ανατροφοδότηση από πιο εσωστρεφή μέλη.

Εάν τα πιο φωνητικά μέλη – ή ένας ισχυρός ηγέτης – της ομάδας τείνουν να κυριαρχούν στη συζήτηση, εισαγάγετε έναν βασικό κανόνα που επιτρέπει στα πιο επιφυλακτικά μέλη της ομάδας να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες. Αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιο διακριτικό, ειδικά εάν είναι ως απάντηση σε έναν ισχυρό ηγέτη που προτιμά να ηγείται παρά να παραχωρεί τον λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, κάντε την πρόταση ιδιωτικά.

3. Δημιουργήστε χρόνο αντίκρουσης πριν οριστικοποιήσετε μεγάλες αποφάσεις.

Πριν από οποιεσδήποτε μνημειώδεις αποφάσεις, προγραμματίστε μια συνάντηση ανασκόπησης. Δώστε χρόνο στα μέλη της ομάδας να αφομοιώσουν όσα έχουν ακούσει και δώστε την ευκαιρία να εκφράσουν τυχόν νέες ή εναπομείνασες αμφιβολίες. Αντισταθείτε στον πειρασμό να σβήσετε τις προκλήσεις στην κυρίαρχη γνώμη.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

4. Τα μέλη της έρευνας πριν από τη συνάντηση της ομάδας.

Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα έρευνας, όπως π.χ Survey Monkey, για να έχετε μια αίσθηση της θέσης των μελών πριν από τη συνάντηση. Προσπαθήστε να παρέχετε εναλλακτικές επιλογές, προσφέρετε εύρος συμφωνίας ή διαφωνίας (σε αντίθεση με το ναι ή όχι) για να μετρήσετε το επίπεδο ευθυγράμμισης και επιτρέψτε ερωτήσεις και σχόλια. Δημοσιοποιήστε τις απαντήσεις στην ομάδα και χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα για να ξεκινήσετε τη συζήτησή σας.

5. Σκεφτείτε να προσκαλέσετε εξωτερικούς ειδικούς

Απευθυνθείτε σε ένα συνταξιούχο μέλος της εταιρείας σας που δεν έχει πλέον πίστη αλλά έχει κατάλληλες τεχνικές γνώσεις. Ζητήστε από τον ειδικό να συμμετάσχει σε μια συζήτηση και στη συνέχεια να παράσχει ανατροφοδότηση σχετικά με τις ιδέες που εκφράστηκαν.

Ένας αμερόληπτος παρατηρητής θα είναι σε καλύτερη θέση για να ανοίγει τρύπες σε λύσεις που προκύπτουν μέσω του Groupthink αντί να βασίζεται σε θεμελιώδεις πληροφορίες και γεγονότα.

Η κατώτατη γραμμή

Η κοινωνία δίνει έμφαση στη συλλογικότητα, αλλά όταν το διακύβευμα είναι υψηλό, είναι καλύτερο να σκεφτόμαστε χωρίς διανοητικά δεσμά.

Μιλήστε αν έχετε μια έγκυρη άποψη ή διαφορετική οπτική. Όταν προσφέρετε στοχαστικές απόψεις, δεν σημαίνει ότι δεν σέβεστε τις θέσεις των άλλων, αλλά ότι σας ενδιαφέρει ότι οι καλύτερες, πιο δημιουργικές και προσεκτικά μελετημένες ιδέες είναι αυτές που γίνονται πράξη.

Επιλεγμένη φωτογραφία: TienDat Nguyen μέσω unsplash.com

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Schreibe einen Kommentar