Το ηλεκτρικό σας πρόγραμμα εμποδίζει τη δράση για το κλίμα;

24
Το ηλεκτρικό σας πρόγραμμα εμποδίζει τη δράση για το κλίμα;

Οι αμερικανικές ηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συχνά μιλούν για ένα καλό παιχνίδι όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή. Αλλά πολλοί εργάζονται για να κρατήσουν τη χώρα γαντζωμένη στα ορυκτά καύσιμα.

ΕΝΑ νέα έκθεση από τη δεξαμενή σκέψης InfluenceMap με έδρα το Λονδίνο διαπιστώνει ότι σχεδόν οι μισές από τις 25 μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας των ΗΠΑ που ανήκουν σε επενδυτές εργάζονται για να καθυστερήσουν τη μετάβαση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο — είτε μέσω άμεσης άσκησης πίεσης σε πολιτειακό ή ομοσπονδιακό επίπεδο, μέσω δημόσιων μηνυμάτων ή με τη χρηματοδότηση εκστρατειών και πολιτικών κόμματα. Η έκθεση χαρακτηρίζει 11 από τις 25 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ως «υστερούντες» και συνδέει πολλές από αυτές με την απουσία ισχυρής νομοθεσίας για το κλίμα στις πολιτείες τους.

Ο Kendra Haven, διευθυντής προγράμματος των ΗΠΑ για το InfluenceMap και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, είπε ότι οι ενέργειες των ηλεκτρικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας εμποδίζουν την επειγόντως αναγκαία πρόοδο προς τους κλιματικούς στόχους της χώρας. Το 2019 αντιπροσώπευε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Το 25 τοις εκατό της κλιματικής ρύπανσης των ΗΠΑ. Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα «πρέπει να συμβεί για να ικανοποιηθεί η συμβολή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού», είπε ο Haven στον Grist.

Για να μετρήσουν τη στάση κάθε εταιρείας κοινής ωφέλειας σχετικά με τη δράση για το κλίμα και τον αντίκτυπό της στην πολιτειακή και ομοσπονδιακή πολιτική, η Haven και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν εκατοντάδες δημόσια διαθέσιμα έγγραφα και ηχογραφήσεις, που κυμαίνονταν από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως μαρτυρίες που δόθηκαν σε πολιτειακές ακροάσεις. Παρόλο που τέσσερις εταιρείες κοινής ωφελείας — συμπεριλαμβανομένων των Edison International και PG&E, με έδρα και τα δύο στην Καλιφόρνια — υποστήριζαν σε μεγάλο βαθμό την πολιτειακή και ομοσπονδιακή πολιτική για το κλίμα, η πλειοψηφία έδειξε είτε «μικτή» ή «αρνητική» δέσμευση. Η τακτική τους περιελάμβανε απευθείας έκκληση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τα ορυκτά καύσιμα ως μέρος των ενεργειακών μειγμάτων των κρατών τους και απειλώντας νομικά μέτρα κατά των προτεινόμενων προτύπων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των πόλεων. Πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν επίσης οργανώσει εκστρατείες με αστροτύρφη – προσπάθειες που υποστηρίζονται από εταιρείες που δημιουργούν την εμφάνιση της δημόσιας υποστήριξης από τη βάση – για να ρίξουν τα ορυκτά καύσιμα με θετικό φως.

Μεταξύ των χειρότερων εταιρειών κοινής ωφελείας που αναφέρονται στην έκθεση ήταν η CenterPoint Energy στο Τέξας, η Southern Company στη Τζόρτζια και η FirstEnergy Corporation στο Οχάιο, οι οποίες εργάστηκαν πρόσφατα για να υπονομεύσουν την κλιματική πολιτική σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Πέρυσι, για παράδειγμα, η CenterPoint Energy και η Southern Company και οι δύο υποστηριζόμενα κρατικά νομοσχέδια προς την να εμποδίσει τις πόλεις να απαγορεύσουν τις συσκευές αερίου σε νέα κτίρια. Άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η Sempra Energy με έδρα την Καλιφόρνια, έχουν υποστηρίξει σε επίπεδο πόλης και κομητείας κατά των προτάσεων ηλεκτροδότησης των δημοτικών κτιρίων. Ένας λόγος για αυτήν την αντίθεση μπορεί να είναι ότι πολλές από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που αναφέρονται στην έκθεση διαθέτουν επίσης βραχίονες διανομής φυσικού αερίου που παρέχουν φυσικό αέριο απευθείας στους πελάτες για θέρμανση και μαγείρεμα.

Στην αντίθεσή τους στην πολιτική για το κλίμα, ο Haven είπε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας χρησιμοποίησαν σημεία συζήτησης για την οικονομική προσιτότητα και την αποδοτικότητα του φυσικού αερίου ή το αποκαλούσαν «καθαρό» καύσιμο, παρόλο που σχετίζεται με μεγάλες διαρροές μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου θερμοκηπίου. Ενώ συνηγορούν υπέρ της διευρυμένης υποδομής φυσικού αερίου, λίγες εταιρείες κοινής ωφέλειας σχεδιάζουν λεπτομερή σχέδια για τον μετριασμό των διαρροών μεθανίου, την εισαγωγή δέσμευσης άνθρακα ή την ταυτόχρονη ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπάρχουν επίσης πιο έμμεσοι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να επηρεάσουν την ενεργειακή πολιτική, όπως μέσω της συμμετοχής σε εμπορικούς ομίλους. Είκοσι από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που αναλύθηκαν από το InfluenceMap είναι μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικού Αερίου, για παράδειγμα, η οποία έχει ασκήσει επιθετικά πιέσεις κατά της πολιτειακής και ομοσπονδιακής πολιτικής για το κλίμα. Έντεκα είναι μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, μιας άλλης ομάδας που είναι γενικά εχθρική στα σχέδια μείωσης των εκπομπών που προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη. Το InfluenceMap τόνισε ότι ήταν σε θέση να αναφέρει μόνο για δραστηριότητες λόμπι που ήταν διαθέσιμες στο κοινό – την κορυφή ενός μεταφορικού παγόβουνου που μπορεί να περιλαμβάνει ακάλυπτους συνδέσμους με ομάδες υπεράσπισης, άγνωστες πολιτικές δωρεές και ιδιωτικές συναντήσεις.

Μονωμένοι σωλήνες φυσικού αερίου με ένα εργοστάσιο στο βάθος
Ένας αγωγός δικτύου μεταφέρει υγρό φυσικό αέριο από πλοία σε γιγάντιες δεξαμενές αποθήκευσης σε τερματικό που ανήκει στη Sempra Energy.
Don Bartletti / Los Angeles Times μέσω Getty Images

Από τα 11 βοηθητικά προγράμματα που «υστερούν» στα οποία ο Grist έστειλε αιτήματα για σχόλια, οκτώ απάντησαν έγκαιρα για δημοσίευση. Η FirstEnergy, η American Electric Power με έδρα το Οχάιο, η WEC Energy Group με έδρα το Ουισκόνσιν, η Duke Energy με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα και η Entergy Corporation με έδρα τη Λουιζιάνα ισχυρίστηκαν ότι κινούνται προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας και τόνισαν τις δημόσιες στρατηγικές για το κλίμα των εταιρειών τους, οι οποίες περιλαμβάνουν σχέδια για νέες ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις. Η CenterPoint Energy τόνισε τον στόχο της για μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τη χρήση φυσικού αερίου από τους πελάτες τουλάχιστον κατά 20 τοις εκατό έως το 2035. Η WEC υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της σε εμπορικούς ομίλους, λέγοντας ότι βοήθησαν „να διαμορφωθεί μια συλλογική φωνή με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής“, ενώ ο Duke είπε ότι μπορεί να μην συμφωνώ με τις εμπορικές της οργανώσεις σε κάθε τομέα, αλλά ότι βοήθησαν στη διευκόλυνση των εποικοδομητικών συζητήσεων. Ο Άμερεν με έδρα το Μισούρι έστειλε τον Γκριστ α παρουσίαση επισημαίνοντας τις υψηλές αξιολογήσεις της σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές μετρήσεις και «πολιτική αποκάλυψη και υπευθυνότητα», καθώς και ένα γράφημα που προβλέπει ότι θα επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Η Southern Company αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Joe Smyth, διευθυντής έρευνας και επικοινωνίας για το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πολιτικής που δεν συμμετείχε στην ανάλυση InfluenceMap, επαίνεσε την έκθεση για την επισήμανση της μεγάλης επιρροής των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στην κρατική πολιτική. Επειδή οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας συγκαταλέγονται συχνά στις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις πολιτείες τους, είπε, «η ικανότητά τους να επηρεάζουν την ενεργειακή πολιτική ενός κράτους είναι τεράστια» — καλώς ή κακώς. Πράγματι, αν και είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί η αιτιότητα, η έκθεση δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κλιματικής παρεμπόδισης από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας των μεγαλύτερων επενδυτών των κρατών και της απουσίας κλιματικής πολιτικής σε αυτές τις πολιτείες.

„Εάν έχετε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που λένε ότι έχουν δεσμευτεί να διατηρούν τις μονάδες άνθρακα τους στο διαδίκτυο ή ότι αντιτίθενται στη δικτυακή μέτρηση ή άλλες πολιτικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απειλούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αυτό μπορεί να επηρεάσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο το κράτος προσεγγίζει την ενεργειακή πολιτική“, είπε ο Smyth. (Το Net metering είναι μια πρακτική που αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες σπιτιού για την ηλεκτρική ενέργεια που προσθέτουν στο δίκτυο οι ηλιακοί συλλέκτες τους στην ταράτσα.) Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που είναι φωνές για τα οφέλη μιας μετάβασης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις συζητήσεις πολιτικής.

Ένας άλλος φάρος φωτός είναι η αυξανόμενη πίεση από τους επενδυτές για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ευθυγραμμίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα με τους στόχους των ΗΠΑ και τους διεθνείς για το κλίμα. Τον Οκτώβριο, ένας συνασπισμός ομάδων επενδυτών με την ονομασία Climate Action 100+ άρχισε να πιέζει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στον κόσμο — συμπεριλαμβανομένων αρκετών που αναφέρονται στην έκθεση InfluenceMap — να απανθρακοποίηση έως το 2035. Ο Smyth υποστήριξε ότι καθώς άλλοι επενδυτές καταβάλλουν παρόμοιες προσπάθειες, οι κλήσεις τους θα είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

«Το σύμπαν των θεσμικών επενδυτών που το σκέφτονται και ασκούν τουλάχιστον κάποιο επίπεδο πίεσης στις εταιρείες που κατέχουν είναι πολύ μεγάλο», είπε. «Δεν ασχολούνται τόσο με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όσο θα έπρεπε… αλλά τουλάχιστον αυτό συμβαίνει».


Schreibe einen Kommentar