Το μόνο που χρειάζεστε είναι τρεις αναπνοές

1
Το μόνο που χρειάζεστε είναι τρεις αναπνοές
Πάρε μακριά: Πριν κάνετε εναλλαγή μεταξύ των εργασιών, πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές. Είναι ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να επαναφέρετε την εστίασή σας και να ορίσετε μια γρήγορη πρόθεση για αυτό που ακολουθεί. Τρεις τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε: αναπνοή με κουτί, την τεχνική 4-7-8 και την τεχνική αναπνοής 5-5-5.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά, 28 δευτ.

Μήκος Podcast: 14 λεπτά, 21 δευτερόλεπτα (σύνδεσμος για αναπαραγωγή podcast στο κάτω μέρος της ανάρτησης).

Το μόνο που χρειάζεστε είναι τρεις αναπνοές

Η αναπνοή είναι κάτι που όλοι κάνουμε, αλλά σπάνια το σκεφτόμαστε. Κι όμως υπαγορεύει αν νιώθουμε άγχος ή ήρεμοι, εντάσεις ή χαλαροί (και για να μην πω ότι μας κρατά ζωντανούς). Η αξιοποίηση της δύναμης της αναπνοής σας είναι ένα από τα πιο απλά και δυνατά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική και σωματική σας ευεξία.

Αυτό οδηγεί σε μια από τις αγαπημένες μου νέες τακτικές παραγωγικότητας: την επόμενη φορά εσύ αλλάζεις μεταξύ έργων, συναντήσεων, ή τουρn να εργαστείτε αφού απαντήσετε στο emailπάρε τρεις μεγάλες, βαθιές αναπνοές.

Αυτό είναι.

Αυτό το απλό μισό λεπτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεταβείτε από τη μια εργασία στην άλλη και βοηθάει το μυαλό σας να επαναρυθμιστεί και να επικεντρωθεί στο επόμενο πράγμα στο πιάτο σας. Αυτή η τακτική σας βοηθά επίσης να καθαρίσετε το μυαλό σας από κάποια «υπολείμματα προσοχής», ένα φαινόμενο για το οποίο γράφω στο Υπερεστίαση.

Επινοημένο από τη Δρ. Sophie Leroy, καθηγήτρια οργανωτικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, το υπόλειμμα προσοχής είναι ο όρος που περιγράφει τα θραύσματα μιας προηγούμενης εργασίας που παραμένουν στη μνήμη σας αφού μεταβείτε σε άλλη δραστηριότητα. Εάν μεταπηδήσετε αμέσως από την εργασία Α στην εργασία Β, το μυαλό σας θα εξακολουθεί να σκέφτεται την προηγούμενη εργασία, εμποδίζοντάς σας να εμπλακείτε πλήρως σε οτιδήποτε συμβαίνει. Αυτό το φαινόμενο είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους το multitasking μας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς.

Λαμβάνοντας τρεις βαθιές αναπνοές μεταξύ των εργασιών θα σας βοηθήσει να ξεσκονίσετε μερικά από αυτά τα υπολείμματα προσοχής. Σκεφτείτε το λίγο ως νοικοκυριό—να καθαρίσετε το τραπέζι πριν φάτε το επόμενο γεύμα σας.

Ενώ τρεις βαθιές αναπνοές οποιουδήποτε μήκους μπορούν να κάνουν, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε μερικές διαφορετικές τεχνικές.

  • Αναπνοή κουτιού είναι μια τεχνική εισπνοής, κράτημα εκπνοής. Εισπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε το για τέσσερα δευτερόλεπτα, εκπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα και μετά ξεκινήστε ξανά με την εισπνοή. Σκεφτείτε το σαν να κατασκευάζετε ένα κουτί με την αναπνοή σας, όπου οι „τοίχοι“ του κουτιού έχουν μήκος τέσσερα δευτερόλεπτα.
  • Ένα άλλο είναι το 4-7-8 αναπνοή τεχνική όπου εισπνέετε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατάτε για επτά δευτερόλεπτα και εκπνέετε για οκτώ δευτερόλεπτα. Αν και όλοι είναι διαφορετικοί, αυτό το μοτίβο έχει χρησιμοποιηθεί για να μειώσει το άγχος και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
  • Το τελευταίο μοτίβο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το 5-5-5 τεχνική αναπνοής. Οι μελέτες προτείνουν ότι ένα μοτίβο εισπνοών και εκπνοών διάρκειας 5,5 δευτερολέπτων είναι ο βέλτιστος ρυθμός αναπνοής για την επίτευξη υψηλότερης μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού—η οποία έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη σωματική και ψυχική ευεξία.

Το να παίρνετε τρεις βαθιές αναπνοές είναι μια εύκολη, ισχυρή και εντελώς δωρεάν τακτική που δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό, ακόμα κι αν παίρνετε πολύ μεγάλες, επίτηδες αναπνοές. Δώστε μια ευκαιρία την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε τον εαυτό σας μανιωδώς να χοροπηδάει από το ένα πράγμα στο άλλο.

Αν θέλετε να εμβαθύνετε στη συναρπαστική τέχνη και επιστήμη της αναπνοής, προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο Αναπνοή, του Τζέιμς Νέστορα. Το συζητάμε λίγο στο podcast αυτής της εβδομάδας.

Schreibe einen Kommentar