Το νέο «δικαίωμα επισκευής» του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι δικαίωμα επισκευής – Μέσα σε τροχιά

25
Το νέο «δικαίωμα επισκευής» του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι δικαίωμα επισκευής – Μέσα σε τροχιά

Αυτή η ανάρτηση είναι του Libby Peake, επικεφαλής της πολιτικής πόρων στην Green Alliance, και του Ugo Vallauri του The Restart Project.

Όλοι έχουμε βιώσει την απογοήτευση μιας συσκευής ή μιας συσκευής που αποτυγχάνει πριν από την αρχή και ότι είναι πολύ δύσκολο, πολύ ακριβό ή απλώς πάρα πολύ ταλαιπωρία για να επισκευαστεί. Μάλιστα φαίνεται να συμβαίνει όλο και πιο συχνά και το έχει παρατηρήσει η κυβέρνηση, λέγοντάς το θέλει να απευθυνθεί σπάταλη και επιβαρυντική πρόωρη απαξίωση.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε αυτό που περιέγραψε ως «σκληρούς νέους κανόνες», που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να διαθέτουν πληροφορίες επισκευής και ανταλλακτικά για επισκευές για έως και δέκα χρόνια για ορισμένα νέα λευκά είδη και τηλεοράσεις. Η κίνηση ευθυγραμμίζει τη Μεγάλη Βρετανία με την ΕΕ και τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η ίδια νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο.

Ανακοινώνοντας τα νέα πρότυπα, η κυβέρνηση καυχιόταν ότι μας έδινε σε όλους ένα νέο «νόμιμο δικαίωμα για επισκευή». Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε ένα τέτοιο νόμιμο δικαίωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νέοι κανόνες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν μόνο τον πρώτο από τους τρεις πυλώνες του δικαιώματος επισκευής, οι οποίοι είναι: 1. Τα προϊόντα πρέπει να είναι σχεδιασμένα για επισκευή. 2. Τα ανταλλακτικά και οι υπηρεσίες επισκευής πρέπει να είναι προσιτές. και 3. οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν επισκευές.

Το κύριο εμπόδιο στην επισκευή δεν έχει αντιμετωπιστεί
Αυτή η νέα νομοθεσία είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα: τα προϊόντα θα πρέπει να σχεδιαστούν έτσι ώστε να είναι πιο επισκευάσιμα, κάτι που θα βοηθήσει την απομάκρυνση από την οικονομία των απόρριψης. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας, κυρίως επειδή δεν έχει αντιμετωπίσει το εμπόδιο πληροφοριών για τους κατόχους προϊόντων ή τα ζητήματα κόστους, και αυτά είναι δύο από τα βασικά εμπόδια στην επισκευή προϊόντων.

Επισκευαστές λευκών ειδών επισημάνετε το κόστος των ανταλλακτικών ως ο κύριος λόγος που ωθεί τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν ένα προϊόν αντί να το επισκευάσουν. Αυτός ο νέος κανονισμός δεν θέτει κανένα ανώτατο όριο στις τιμές που μπορούν να χρεώσουν οι κατασκευαστές για ανταλλακτικά. Και δεν κάνει τίποτα για να κάνει την επισκευή πιο ελκυστική από οικονομική άποψη για τους καταναλωτές, για παράδειγμα με την κατάργηση του ΦΠΑ, που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος όλων των επαγγελματικών επισκευών.

Η νομοθεσία επιτρέπει επίσης την πρακτική της «ομαδοποίησης» πολλών μικρότερων εξαρτημάτων μαζί με ορισμένα κοινά ανταλλακτικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, τα ρουλεμάν στο πλυντήριό σας αποτύχουν, δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να αντικαταστήσετε ολόκληρο το τύμπανο, με κόστος συγκρίσιμο με την αντικατάσταση του πλυντηρίου. Ομοίως, όταν ο θερμαντήρας σε ένα πλυντήριο πιάτων αποτύχει, θα πρέπει να αντικαταστήσετε ολόκληρη την αντλία θερμότητας, διπλασιάζοντας το κόστος επισκευής, παρόλο που η αντλία μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί.

Μόνο λίγα προϊόντα περιλαμβάνονται στη νομοθεσία
Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί αφορούν μόνο μερικές κατηγορίες προϊόντων: πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία και ηλεκτρονικές οθόνες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων. Γνωρίζουμε ότι συνεχίζονται οι εργασίες σε επίπεδο ΕΕ για να τεθούν απαιτήσεις επισκευής σε προϊόντα όπως smartphone, tablet και φορητοί υπολογιστές, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα ανά άτομο από οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός από τη Νορβηγία. Με 23,9 κιλά ετησίως ανά άτομο, αυτό είναι περισσότερο από το βάρος μιας βαλίτσας που συνήθως θα μπορούσατε να πάρετε μαζί σας σε ένα αεροπλάνο.

Η πιθανή αποτελεσματικότητα των αλλαγών περιορίζεται επίσης –τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ– από το γεγονός ότι ισχύει μόνο για νέα προϊόντα, επομένως δεν θα αυξήσει την ικανότητα επισκευής ή παροχής ανταλλακτικών ή εγχειριδίων επισκευής για προϊόντα που ήδη σε κυκλοφορία.

Δεν επεκτείνεται στο δικαίωμα του καταναλωτή να επισκευάσει
Ο νόμος επίσης δεν διασφαλίζει ότι όλα τα εξαρτήματα που μπορεί να χρειαστείτε ως κάτοχος ενός ελαττωματικού προϊόντος θα είναι διαθέσιμα. Αν και αναφέρεται ευρέως ως «δικαίωμα επισκευής», στην πραγματικότητα παρέχει πρόσβαση στις επαγγελματικές υπηρεσίες επισκευής μόνο στο ευρύτερο φάσμα ανταλλακτικών, εξαιρουμένων των κατόχων προϊόντων και των κοινοτικών πρωτοβουλιών επισκευής. Για παράδειγμα, απαιτεί μόνο από τους κατασκευαστές να παρέχουν στους καταναλωτές αντικατάσταση εξωτερικών τροφοδοτικών και τηλεχειριστηρίων για τις τηλεοράσεις τους. Είναι δύσκολο να θεωρήσετε κάποιο από αυτά τα στοιχεία ως ανταλλακτικά που χρειάζονται για επισκευή. Ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να προχωρήσουν περισσότερο από αυτό, αλλά δεν θα υποχρεωθούν σύμφωνα με τον κανονισμό.

Αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία και θα μπορούσε να μειώσει το εύρος των επισκευών που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Εμποδίζει οποιονδήποτε με δεξιότητες μηχανικής να επισκευάσει το δικό του πλυντήριο πιάτων. Και δεν θα έπρεπε ένας πρόθυμος εθελοντής του DIY-er ή του Repair café να μπορεί να επισκευάσει μια τηλεόραση με τα σωστά εξαρτήματα και οδηγίες;

Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη μείωση των απορριμμάτων. Μάρτυρας η αγανάκτηση στις πρόσφατες αποκαλύψεις της πολιτικής της Amazon να καταστρέφει απούλητα ή επιστρεφόμενα αγαθά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα της Green Alliance με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ το 2018 έδειξε ότι το 75 τοις εκατό των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν η κυβέρνηση να απαιτεί από τους κατασκευαστές να κάνουν τα προϊόντα πιο επισκευάσιμα.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να τα πάει καλύτερα από την Ευρώπη, θα πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να επεκτείνει την πρόσβαση σε ανταλλακτικά και πληροφορίες επισκευής για όλα τα προϊόντα σε όλους και να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος των επισκευών. Αυτό θα ήταν πραγματικό και καθολικό δικαίωμα επισκευής, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα να μπορούν να επισκευαστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να κρατηθούν μακριά από κέντρα υγειονομικής ταφής, αποτέφρωσης και ανακύκλωσης για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το έργο επανεκκίνησης έχει ξεκινήσει μια αναφορά ζητώντας σαφείς και φιλόδοξες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για να δώσει στους ανθρώπους γνήσιο δικαίωμα για επισκευή.

Schreibe einen Kommentar