Φυσικά βαμμένα αυγά με τσάι από βότανα

22
Φυσικά βαμμένα αυγά με τσάι από βότανα

Φτιάξτε αυτά τα φυσικά βαμμένα αυγά με τσάι από βότανα για να δώσετε όμορφο χρώμα στα πασχαλινά αυγά! Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αποχρώσεις τσαγιού από βότανα από ανοιχτόχρωμο σαν χαμομήλι έως σκούρο σαν σαμπούκο. Τα χρώματα από βότανα μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στη φυσική βαφή των αυγών. Παραλείψτε τη βαφή αυγών που αγοράσατε από το κατάστημα και χρησιμοποιήστε φυτά!

ένα καλάθι με όμορφα χρωματισμένα βαμμένα αυγά φτιαγμένα με τσάι από βότανα

Βαφή αυγών με τσάι από βότανα

Η βαφή των πασχαλινών αυγών με τσάι από βότανα είναι τόσο διασκεδαστική και εύκολη! Είναι ένα έργο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Τα αυγά είναι υπέροχα και δεν υπάρχουν δύο ίδια.

Πολλά από τα βότανα που χρησιμοποιούνται για τη βαφή μπορεί να έχετε ήδη στο νοικοκυριό σας!

Βότανα που χρησιμοποιούνται για τη βαφή αυγών

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βαφή των αυγών ανάλογα με τα χρώματα που θέλετε. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το χρώμα του βοτάνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι το χρώμα του αυγού!

Χρησιμοποίησα αποξηραμένα βότανα εκτός από τον κουρκουμά που χρησιμοποίησα φρέσκια ρίζα κουρκουμά, αλλά και αποξηραμένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό (και μπορεί ακόμη και να προσθέσουν περισσότερο χρώμα).

Βότανα Mountain Rose έχει μεγάλη ποικιλία από αποξηραμένα βότανα!

Εδώ είναι τα βότανα που χρησιμοποίησα:

Μερικά άλλα βότανα και λουλούδια που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι οι αγριοβιολέτες, τα άνθη πικραλίδας, η ρίζα της πικραλίδας, τα λουλούδια forsythia, τα άνθη πασχαλιάς, τα άνθη του σχοινόπρασου ή οποιαδήποτε άλλα βρώσιμα φυτά ή λουλούδια που μπορεί να καλλιεργείτε!

Πράσινο τσάι, rooibos, τσουκνίδα ή chaga είναι άλλες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης.

Άλλες δημοφιλείς επιλογές χωρίς βότανα για φυσική βαφή αυγών είναι τα παντζάρια, οι φλούδες από κόκκινο ή κίτρινο κρεμμύδι, το κόκκινο λάχανο, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα ή το σπανάκι.

Εδώ είναι ένα καλό σεμινάριο που περιγράφει πώς να το φτιάξετε βαφή αυγών με λαχανικά.

βάζα με τσάι από βότανα για τη βαφή αυγών σε ένα ξύλινο τραπέζι

Από αριστερά προς τα δεξιά: κουρκουμάς, σαμπούκος, κράταιγος, καλέντουλα, τριανταφυλλιά, λεβάντα, χαμομήλι και ιβίσκος

Mordants και Modifiers

Όταν φτιάχνετε τη βαφή αυγού με τσάι από βότανα, συνιστάται να προσθέσετε επίσης ένα μυρωδάτο ή τροποποιητικό. Ένα μυρωδάτο βοηθά στη ρύθμιση του χρώματος στα αυγά και ένας τροποποιητής αλλάζει το χρώμα της βαφής.

Η πιο συνηθισμένη ουσία που χρησιμοποιείται για τη βαφή αυγών είναι στυπτηρία και ο πιο συνηθισμένος τροποποιητής είναι λευκό ξύδι.

Η στυπτηρία και το ξύδι θα κάνουν διαφορετικά πράγματα στον χρωματισμό των αυγών για κάθε τσάι από βότανα που χρησιμοποιείται. Ήθελα να δω τη διαφορά μεταξύ τους, οπότε αφού έφτιαξα τα τσάγια, χώρισα το καθένα στη μέση και πρόσθεσα ξύδι στο ένα μέρος και στυπτηρία στο άλλο πριν προσθέσω τα αυγά.

Ήταν πολύ ωραίο να δεις τη διαφορά! Στην παρακάτω φωτογραφία τα αυγά στα αριστερά βάφτηκαν με την προσθήκη στυπτηρίας και στα δεξιά με την προσθήκη λευκού ξιδιού.

βαμμένα αυγά σε μια γραμμή που δείχνει τα διάφορα βότανα που χρησιμοποιήθηκαν και τα χρώματα που έφτιαξαν

Τα αριστερά βάφονται με την προσθήκη στυπτηρίας, τα δεξιά βάφονται με την προσθήκη λευκού ξιδιού

Όπως μπορείτε να δείτε, τα αποτελέσματα διέφεραν. Η καλέντουλα, ο κουρκουμάς και το μούρο κράταιγου ήταν σίγουρα καλύτερα με ξύδι που προστέθηκε στη βαφή.

Η λεβάντα και το σαμπούκο ήταν αναμφισβήτητα καλύτερα με τη στυπτηρία που προστέθηκε στη βαφή, αλλά οι εκδόσεις με ξύδι ήταν επίσης πολύ δροσερές.

Το χαμομήλι και το τριαντάφυλλο ήταν περίπου το ίδιο με τη στυπτηρία ή το ξύδι.

Ο ιβίσκος ήταν πανέμορφος σε κάθε περίπτωση, ένας όμορφος μωβ-μπλε με στυπτηρία και ένα διάστικτο πράσινο και καφέ με ξύδι. Σίγουρα αγαπημένο!

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι κανένα από τα αυγά δεν έγινε πολύ ροζ ή κόκκινο. Το τριαντάφυλλο ήταν ένα ανοιχτό ροζ-καφέ και το μούρο του κράταιγου με ξύδι ήταν ένα πιο σκούρο ροζ-καφέ. Αλλά ούτε ένα παραδοσιακό ροζ ήταν.

Αν θέλετε ροζ ή κόκκινα αυγά, σας προτείνω δοκιμάζοντας παντζάρια!

ένα λευκό τραπέζι με αυγά διαφορετικού χρώματος που έχουν βαφτεί με τσάι από βότανα

Πώς να φτιάξετε φυσικά βαμμένα αυγά με τσάι από βότανα

Η παρασκευή αυτών των φυσικά βαμμένων αυγών με τσάι από βότανα είναι τόσο εύκολη!

Πρώτα σκληρό βράσιμο τον αριθμό των αυγών που θα θέλατε να χρωματίσετε (εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα αυγά φάρμας, μέθοδος στον ατμό λειτουργεί καλύτερα).

Συνιστώ να χρησιμοποιείτε λευκά αυγά καθώς το χρώμα θα φαίνεται καλύτερα σε αυτά παρά στα καφέ αυγά.

Στη συνέχεια, φτιάξτε τα αφεψήματα από βότανα. Βάλτε περίπου 1/4 φλιτζάνι αποξηραμένο βότανο σε ένα βάζο. Χρησιμοποίησα λίγο περισσότερο για τα αποξηραμένα άνθη όπως η καλέντουλα και το χαμομήλι, πιο κοντά στο 1/2 φλιτζάνι.

Στη συνέχεια βράστε λίγο νερό και ρίξτε το πάνω από τα βότανα στα βάζα. Αφήστε τα αφεψήματα από βότανα να βράσουν για αρκετές ώρες ή μέχρι να κρυώσουν και μετά στραγγίστε τα βότανα.

Προσθέστε είτε ένα κουταλάκι του γλυκού στυπτηρία είτε μια κουταλιά της σούπας ξύδι στο τσάι. Το τσάι μπορεί επίσης να χωριστεί σε δύο βάζα αν θέλετε να κάνετε το ένα με στυπτηρία και το άλλο με ξύδι.

Προσθέστε ένα ή δύο αυγά σε κάθε χρώμα βαφής βοτάνων. Σκεπάζουμε το βάζο με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο. Τα αυγά πρέπει να μείνουν στη φυτική βαφή για αρκετές ώρες ή ακόμα και όλη τη νύχτα.

Αφαιρούμε τα αυγά από τη βαφή και τα βάζουμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν. Τα αυγά μπορούν να βυθιστούν στη βαφή για δεύτερη φορά για πιο έντονο χρώμα εάν επιθυμείτε.

Ψύξτε τα χρωματιστά αυγά αφού στεγνώσουν τελείως.

ένα κουτί αυγών με φυσικά βαμμένα αυγά που δείχνουν τα διαφορετικά χρώματα

Τα βαμμένα αυγά με βότανα είναι ιδανικά για τις γιορτές του Πάσχα ή της Άνοιξης

Αυτά τα φυσικά βαμμένα αυγά με τσάι από βότανα είναι τόσο διασκεδαστικά! Το πεντάχρονο παιδί μου σκέφτηκε ότι ήταν πολύ ωραίο να βλέπω όλους τους διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Πρέπει να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί και με αυτά! Φαίνονται πολύ πλανητικά αν με ρωτάτε. Τα στίγματα και οι στροβιλισμοί δεν ήταν κάτι που περίμενα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!

Ελπίζω να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτή τη φυτική βαφή αυγών για τα πασχαλινά αυγά σας ή άλλες ανοιξιάτικες γιορτές! Θα ήθελα πολύ να ακούσω ποια βότανα επιλέγετε και ποια είναι τα τελικά χρώματα. Παρακαλώ ενημέρωσέ με!

βαμμένα αυγά με τσάι από βότανα σε κουτί αυγών

Περισσότερες Ανοιξιάτικες Συνταγές

Εδώ είναι περισσότερες συνταγές που είναι ιδανικές για τις ανοιξιάτικες γιορτές σας!

ένα καλάθι με φυσικά βαμμένα πασχαλινά αυγά με τσάι από βότανα

Εκτύπωση συνταγής
Συνταγή καρφίτσας

Φυσικά βαμμένα αυγά με τσάι από βότανα

Φτιάξτε αυτά τα φυσικά βαμμένα αυγά με τσάι από βότανα για να δώσετε όμορφο χρώμα στα πασχαλινά αυγά! Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αποχρώσεις τσαγιού από βότανα από ανοιχτόχρωμο σαν χαμομήλι έως σκούρο σαν σαμπούκο. Παραλείψτε τη βαφή αυγών που αγοράσατε από το κατάστημα και χρησιμοποιήστε φυτά!

Κουζίνα Αμερικανός, Ευρωπαϊκός
Συγγραφέας Colleen @ Grow Forage Cook Ferment

Οδηγίες

 • Βάλτε 1/4-1/2 φλιτζάνι από κάθε αποξηραμένο βότανο σε ένα βάζο.

 • Στη συνέχεια βράστε λίγο νερό και ρίξτε το πάνω από τα βότανα στα βάζα. Αφήστε τα αφεψήματα από βότανα να βράσουν αρκετές ώρες ή μέχρι να κρυώσουν και μετά στραγγίστε τα βότανα με ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο.

 • Προσθέστε είτε ένα κουταλάκι του γλυκού στυπτηρία είτε μια κουταλιά της σούπας ξύδι στο τσάι. Το τσάι μπορεί επίσης να χωριστεί σε δύο βάζα αν θέλετε να κάνετε το ένα με στυπτηρία και το άλλο με ξύδι.

 • Προσθέστε ένα ή δύο αυγά σε κάθε χρώμα βαφής βοτάνων. Καλύψτε το βάζο με ένα καπάκι και βάλτε το στο ψυγείο. Τα αυγά πρέπει να μείνουν στη φυτική βαφή για αρκετές ώρες ή ακόμα και όλη τη νύχτα.

 • Αφαιρούμε τα αυγά από τη βαφή και τα βάζουμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν. Τα αυγά μπορούν να βυθιστούν στη βαφή για δεύτερη φορά για πιο έντονο χρώμα εάν επιθυμείτε.

 • Ψύξτε τα χρωματιστά αυγά αφού στεγνώσουν τελείως.

Σημειώσεις

 • Πρώτα σκληρό βράσιμο τον αριθμό των αυγών που θα θέλατε να χρωματίσετε (εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα αυγά φάρμας, μέθοδος στον ατμό λειτουργεί καλύτερα).
 • Μερικά άλλα βότανα και λουλούδια που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι οι αγριοβιολέτες, τα άνθη πικραλίδας, η ρίζα της πικραλίδας, τα λουλούδια forsythia, τα άνθη πασχαλιάς, τα άνθη του σχοινόπρασου ή οποιαδήποτε άλλα βρώσιμα φυτά ή λουλούδια που μπορεί να καλλιεργείτε!
 • Πράσινο τσάι, rooibos, τσουκνίδα ή chaga είναι άλλες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης.
 • Άλλες δημοφιλείς επιλογές χωρίς βότανα για φυσική βαφή αυγών είναι τα παντζάρια, οι φλούδες από κόκκινο ή κίτρινο κρεμμύδι, το κόκκινο λάχανο, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα ή το σπανάκι.
 • Η στυπτηρία και το ξύδι θα κάνουν διαφορετικά πράγματα στον χρωματισμό των αυγών για κάθε τσάι βοτάνων που χρησιμοποιείται (δείτε ανάρτηση ιστολογίου για περισσότερες πληροφορίες).

Θρέψη

Σερβίρισμα: 1αυγό | Θερμίδες: 78kcal

Schreibe einen Kommentar