10 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας (για τα λάθη σας)

1
10 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας (για τα λάθη σας)

Όταν κάνετε ένα λάθος, ξεχνάτε γρήγορα όλες τις νίκες και τους επαίνους που σας επαινούν όλα αυτά τα χρόνια. Κάντε ένα άθλιο λάθος και αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε. Και, δυστυχώς, μπορεί να το έχετε μαζί σας για μια ζωή. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά όχι υγιές.

Λάθη συμβαίνουν και οι σοφοί ξέρουν ότι έτσι μαθαίνεις. Σκόνταψε και πέσε και σήκω ξανά—είναι ο κύκλος της ανθρώπινης ανάπτυξης από την νηπιακή ηλικία. Ωστόσο, όταν κάνετε λάθη, αυτή η βιωματική σοφία μπορεί να πετάξει έξω από την πόρτα. Η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι: «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου». Αυτή μπορεί επίσης να είναι η ακριβής φράση που χρησιμοποιείτε στην αναζήτησή σας στο Διαδίκτυο για απαντήσεις. Πρώτον, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Δεύτερον, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δροσίσετε αυτό το έντονο συναίσθημα και να επαναφέρετε τον εαυτό σας σε καλό δρόμο.

Έτσι, καθίστε αναπαυτικά, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε αυτά τα δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας για τα λάθη σας

1. Θυμήσου, είσαι Άνθρωπος

Όλοι κάνουν λάθη, θα κάνετε και εσείς. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι είστε μέρος αυτής της ατελούς ομάδας που ονομάζεται άνθρωποι, θα νιώσετε καλύτερα για το ταξίδι σας. Στην πραγματικότητα, όταν είστε θυμωμένοι που κάνετε λάθη, θεωρήστε το μια ιεροτελεστία. Αναπόφευκτα θα αποτύχεις μερικές φορές, θα πεις πράγματα που δεν πρέπει ή θα υστερείς στις προσδοκίες σου. Όχι για να είμαι ειλικρινής, αλλά μάλλον ειλικρινής – αυτή είναι η ζωή. Είναι να είσαι άνθρωπος. Έτσι, όποια λάθη και αν έχετε κάνει στο παρελθόν και ό,τι και αν θα κάνετε στο μέλλον, θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος.

2. Ελέγξτε τον θυμό σας

Ο θυμός είναι ένα ανησυχητικό συναίσθημα γιατί θολώνει την κρίση σας και τη λογική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι επίσης απίστευτα ανθυγιεινό. Ο θυμός πυροδοτεί μια απότομη αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, αυξάνει το άγχος και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, ο αμείωτος θυμός μπορεί να τροφοδοτήσει επικίνδυνα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των εθιστικών συμπεριφορών.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Πρέπει να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τον θυμό σας. Παραδεχόμενοι φωναχτά: «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου», κατέχετε την κατάσταση του μυαλού σας. Τώρα, ελέγξτε το. Μην το αφήσετε να φουσκώσει και να αναπτυχθεί. Θυμηθείτε, τα λάθη είναι διαχειρίσιμα, αλλά ο αδέσμευτος θυμός δεν είναι. Εάν δεν ελέγχετε τον θυμό σας, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υπόλοιπη ζωή σας.

3. Εξαερώστε και βγάλτε το από το στήθος σας

Ένας τρόπος για να διαχέετε τον θυμό σας είναι να εκτονώσετε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απελευθερωτικό από το να μοιράζεσαι αυτό που νιώθεις με τον κόσμο. Λάβετε υπόψη, όμως, – η εξαέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σοφή ιδέα. Μπορεί να εκτροχιάσει την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή, εάν καταδικάζεστε με κάποιον ή επιδοθείτε σε μια αυτοκαταφρόνητη ατάκα.

Αντ ‚αυτού, βρείτε μια αξιόπιστη πηγή για την εξαέρωση. Αυτό μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, από φίλος έως κατοικίδιο ζώο σας. Απλώς πείτε τους: «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου». Βγάλε από το στήθος σου όλα τα εμφιαλωμένα συναισθήματα που σε βαραίνουν. Η παρέα μιας έμπιστης ομάδας φίλων ή ακόμα και μιας ομάδας υποστήριξης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξαεριστείτε. Αυτές οι συλλογικότητες έχουν σχεδιαστεί για να ακούν οτιδήποτε σας βαραίνει.

Ίσως βρείτε ακόμη και το καλύτερο μέρος για να εξαερώσετε είναι ένα ημερολόγιο. Το να καταγράφετε πώς νιώθετε και τι έχετε μάθει από αυτή την εμπειρία δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτονωθείτε, αλλά σας δίνει επίσης ένα μέρος για να σταθμεύσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για μελλοντικό προβληματισμό.

4. Σηκωθείτε και κινηθείτε

Η άσκηση και η δραστηριότητα είναι υπέροχοι τρόποι για να εξαντλήσετε το συναίσθημα «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου» που φουσκώνει μέσα μου. Κάντε ένα γρήγορο περπάτημα ή επιτεθείτε στην τσάντα βάρους ή σκεφτείτε να καθαρίσετε τη ντουλάπα ή το γκαράζ. Το να απασχολήσετε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας με παραγωγική σωματική δραστηριότητα είναι το επόμενο λογικό βήμα για να απελευθερωθείτε από αυτό το βάρος.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό από τον υγιή ιδρώτα. Θα διαπιστώσετε ότι η σωματική δραστηριότητα θα διαχέει αμέσως τον θυμό σας και ότι μια ακίδα ενδορφινών σας δίνει διαύγεια. Μόλις βρείτε έναν υγιή τρόπο να ασκείτε την αδρεναλίνη σας, είστε έτοιμοι να μπείτε σε ένα λογικό χώρο και να εξετάσετε τι πήγε στραβά και πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα πράγματα την επόμενη φορά.

5. Ζητήστε συμβουλή από άλλους

Όταν είστε θυμωμένοι ή αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε αυξημένο συναίσθημα, η κρίση σας είναι θολή. Είναι δύσκολο να βρεις το δρόμο σου έξω από το δάσος. Ζητήστε συμβουλή —είτε είναι με τη μορφή φίλου, μέλους της οικογένειας ή επαγγελματία— και πείτε τους: «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου» και εξηγήστε το γιατί. Θα σας ακούσουν και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον θυμό σας. Μπορούν επίσης να σας προσφέρουν συμβουλές για το τι θα μπορούσατε να αλλάξετε προχωρώντας ή πώς θα μπορούσατε να ξεπεράσετε την αυτοσυγκέντρωση. Οι αυθεντικές θετικές επιβεβαιώσεις και η προθυμία τους να ακούσουν θα είναι το καλύτερο αντίδοτο για τον θυμό σας.

Λάβετε υπόψη σας, δεν είναι σημάδι αδυναμίας να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, ειδικά εάν ο θυμός είναι μια συνεχής αντίδραση που αντιμετωπίζετε σε αποτυχίες. Ένας σύμβουλος ή κλινικός γιατρός έχει εκπαιδευτεί για να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη ρίζα τέτοιων συναισθημάτων και να σας βοηθήσει να διερευνήσετε γιατί προκαλούνται. Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα έχετε τις δεξιότητες για να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας και να εξερευνήσετε εναλλακτικές και πιο στοχαστικές διαδρομές όταν συμβαίνουν λάθη.

6. Καταπατήστε τον εσωτερικό σας κριτικό

Μην αφήνετε τα λάθη να φουντώνουν αυτή την εσωτερική φωνή που λέει: «Δεν είμαι αρκετά καλός». Ενώ θα αναρωτιέστε αν είναι αλήθεια και για μια στιγμή (ή δύο) πιστέψτε τον εσωτερικό σας επικριτή, σταματήστε τον εαυτό σας από το να κατεβείτε αυτή την ολισθηρή πλαγιά του θύματος. Το να ενδώσετε στον εσωτερικό σας κριτικό μπορεί να σταματήσει την πρόοδό σας. Θα υποκύψετε στην αμφιβολία και θα αναρωτιέστε πάντα, „αν προσπαθούσα ξανά, θα υπήρχαν τα ίδια αποτελέσματα;“

Αυτό το είδος παραλυτικού φόβου δεν θα σας οδηγήσει πουθενά. Αντίθετα, θυμηθείτε τα λόγια της συμβουλής σας και την εσωτερική σας σοφία—λάθη θα συμβούν. Λοιπόν, ανακοινώστε φωναχτά: «Έκανα ένα λάθος. Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου». Στη συνέχεια, σταθμεύστε το εκεί, σβήστε τον κινητήρα και απομακρυνθείτε. Την επόμενη μέρα, σηκωθείτε και επιστρέψτε στη ζωή και μην αφήσετε τον σπάταλο, ανακριβή και αυτοσαμποταριστικό εσωτερικό διάλογο να σας επιβραδύνει.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

7. Μάθετε από τα λάθη σας

Θα ήθελα να επιστρέψετε στην ιδέα ότι τα λάθη συμβαίνουν και ότι συμβαίνουν για κάποιο λόγο, ώστε να μάθετε τι δεν πρέπει να κάνετε. Το «είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου» θα πρέπει να είναι το κίνητρο για να το κάνω σωστά. Σταματήστε και εξερευνήστε πού είναι το μάθημα εδώ. Ποιο είναι ένα πράγμα που δεν θα κάνετε προχωρώντας; Τι άλλο αφαιρέσατε; Ίσως υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους πρέπει να μιλήσετε για να εξομαλύνετε τα πράγματα. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες διορθώσεις πορείας που πρέπει να κάνετε για να προχωρήσετε προς μια πιο θετική κατεύθυνση.

Πρόσφατα, συμμετείχα σε μια κομβική συνομιλία καριέρας που δεν πήγε καθόλου καλά. «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου», σκέφτηκα, επειδή μίλησα πάρα πολύ αυτή τη στιγμή για να προσπαθήσω να διορθώσω τα πράγματα, όπου η σιωπή θα ήταν η καλύτερη εναλλακτική λύση. Έμαθα από αυτό το λάθος. Αντί να προσπερνάμε, μερικές φορές μόνο η παύση και η ακρόαση είναι το μόνο που χρειάζεται. Προχωρώντας προς τα εμπρός, έχω ασκήσει περισσότερη αυτοσυγκράτηση όταν χρειάζεται και έχω απομακρυνθεί από τις επαγγελματικές μου συζητήσεις με καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

8. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας

Το «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου» είναι ένα από τα καλύτερα κίνητρα για να είσαι ξανά χαρούμενος με τον εαυτό σου. Πως? Η άσκηση, η επαναφορά, η χαλάρωση και οι υγιείς περισπασμοί είναι μερικές μόνο από τις πύλες σας σε έναν καλύτερο χώρο. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις κάτι είναι να ξαναπηδήσεις σε αυτό – ό,τι κι αν είναι αυτό – ή όπου κι αν έχει τις ρίζες του το λάθος σου. Αν και αυτό λειτουργεί για πολλούς, κάποιοι χρειάζονται λίγο χρόνο και χώρο για να τα λύσουν όλα — και αυτό είναι εντάξει. Το να χωρίσετε τον εαυτό σας από την κατάσταση για λίγο και να κάνετε ένα διάλειμμα ψυχικής υγείας μπορεί να κάνει θαύματα για να καθαρίσει το πνεύμα σας. Μπορεί επίσης να σας δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Αυτή τη στιγμή, μπορεί να είστε πολύ κοντά στα λάθη για να αποκτήσετε μια ξεκάθαρη προοπτική. Θυμηθείτε, είναι εντάξει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να καθαρίσετε το κεφάλι σας χωρίς να νιώθετε ενοχές που αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Αυτή η νοητική επαναφορά θα βάλει λίγο χώρο ανάμεσα σε εσάς και τα λάθη, ώστε να επιστρέψετε ανανεωμένοι και σε καλύτερη κατάσταση για να ανεβάσετε και να προχωρήσετε.

9. Εξασκηθείτε στις δεξιότητες χαλάρωσης

Οι βαθιές αναπνοές, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να κάνουν θαύματα για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να μειώσετε τα αυξημένα συναισθήματά σας. Ακριβώς όπως η άσκηση, μπορεί να ανακαλύψετε ότι αυτή η μορφή απελευθέρωσης και αποκατάστασης όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον θυμό σας αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το κεφάλι σας και να αποκαταστήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Αυτή μπορεί επίσης να είναι η στιγμή για να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική πρακτική χαλάρωσης, ώστε την επόμενη φορά που θα κάνετε ένα λάθος, να μπείτε στον χώρο της θεραπευτικής και αποκατάστασης πρακτικής σας και να ηρεμήσετε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

10. Συγχώρεσε τον εαυτό σου

«Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό». Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά μην το εφαρμόζετε πάντα. Η συγχώρεση είναι ο αληθινός δρόμος για τη θεραπεία. Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλές ιστορίες για το πώς αυτή η διαδικασία βοήθησε τους ανθρώπους να επιστρέψουν από ένα πολύ σκοτεινό μέρος, συμπεριλαμβανομένης της ανάρρωσης από ασθένεια.

Η συγχώρεση είναι ισχυρή και είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Λοιπόν, θα σας αφήσω με αυτήν την τελευταία πρόκληση: πώς μπορείτε να μετατρέψετε το «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου» στο «Συγχωρώ τον εαυτό μου;»

Τελικές σκέψεις

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να σιγοβράζει για όλα τα «woulda, cana, shouldas» που συνοδεύουν την γενική σκέψη «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου», δεν έχεις άλλες δικαιολογίες για να βυθιστείς στο εκτροχιαστικό συναίσθημα του θυμού. Ο πειραματισμός με μία ή όλες τις παραπάνω στρατηγικές μπορεί να σας βοηθήσει να συντομεύσετε το διάστημα μεταξύ του λάθους και της λήψης μιας στιγμής φώτισης. Ο υπολογισμός ότι είσαι άνθρωπος, έχεις ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα, έχεις πόρους για να σε υποστηρίξουν και ότι έχεις μια χρυσή ευκαιρία να μάθεις και να προχωρήσεις θα πρέπει να είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις το αύριο καλύτερο και το μέλλον σου καλύτερο.

Περισσότερες συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τα λάθη σας

Επιλεγμένη φωτογραφία: Marcos Paulo Prado μέσω unsplash.com

Schreibe einen Kommentar