7 σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση

1
7 σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση

Χρόνος διαβασματός: 5 λεπτά

συναισθηματικά-καταχρηστική-σχέση

Είναι τρελό δεν είναι.

Οι άνθρωποι δεν ξέρουν αν βρίσκονται σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση ή όχι.

Γιατί αυτό?

Φαίνεται τόσο προφανές σε όσους βρίσκονται έξω.

Αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο για όσους από εμάς στο εσωτερικό.

Δεν είναι σαν τη σωματική κακοποίηση που είναι αρκετά ξεκάθαρο, γιατί, γενικά, είναι ορατή σε έναν και σε όλους.

Πολλοί από εμάς υποβαθμίζουμε ή ακόμα και απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ιδέα ότι η σχέση μας είναι συναισθηματικά καταχρηστική.

Και κάποιοι χρήσιμοι δεν συνειδητοποίησαν ποτέ ότι υπήρχε κάτι τέτοιο. Και αυτός ήμουν εγώ… την προηγούμενη μέρα.

Την προηγούμενη μέρα ήταν ένα καλά αναγνωρισμένο πράγμα.

Στην πραγματικότητα, δεν το σκέφτηκα ποτέ μέχρι που ήρθα στην Αμερική και παρακολούθησα μια ταινία που φτιάχτηκε για τηλεόραση που απεικόνιζε τα ίδια πράγματα που είχα ζήσει για περισσότερα χρόνια από όσα με ενδιαφέρει να θυμάμαι.

Και ουάου. Είχε όνομα. Συναισθηματική κακοποίηση.

Μια συναισθηματική καταχρηστική σχέση έχει σημαντικές συνέπειες για όσους από εμάς την έχουμε υποφέρει.

Μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία μας (το δικό μου το έκανε) να μειώσει την αίσθηση της αξίας και την αυτοεκτίμησή μας (το έκανε τη δική μου) και να οδηγήσει σε ένα είδος πλύσης εγκεφάλου όπου πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ένα φυσιολογικό μέρος μιας σχέσης.

Το. Είναι. Δεν.

Έγραψα πρόσφατα για την ευτυχισμένη, υγιή σχέση που είχα τα τελευταία είκοσι χρόνια, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν δίκαιο να μιλήσω για την άλλη όψη του νομίσματος. Μια εντελώς ανθυγιεινή συναισθηματικά καταχρηστική σχέση, που έχω συναντήσει επίσης στη ζωή μου.

Έτσι, εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να είναι το σημείο που βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή, το να έχετε επίγνωση και να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε αυτό το είδος συμπεριφοράς, ελπίζουμε να σας σώσει από πολλούς ακόμη μήνες ή χρόνια.

Και ίσως σας εξουσιοδοτήσει να κάνετε κάτι για αυτό.

Αν νιώθετε σαν να παλεύετε με ένα χειριστικό, συναισθηματικά καταχρηστικό άτομο στη σχέση σας αυτή τη στιγμή, ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς αυτό το βάρος μόνος σου.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί από εμάς που ήμασταν εκεί ή που στέκονται μαζί σας αυτή τη στιγμή.

Μείνε δυνατός. Είθε να εμπνευστείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από συμπεριφορά που όχι μόνο δεν είναι φυσιολογική, αλλά εντελώς ανθυγιεινή, ταπεινωτική και τοξική.

Έχοντας κατά νου ότι ο συναισθηματικός κακοποιός δεν γνωρίζει φύλο. Μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα.

Εδώ είναι μερικές από τις δικές μου εμπειρίες που ίσως αναγνωρίσετε.

1. Περπατάτε πάνω σε τσόφλια αυγών

συναισθηματική κατάχρηση σε σχέσεις

Για να αποφύγετε μια άλλη σκηνή, ή θυμό ή οποιαδήποτε άλλη επιζήμια απάντηση μπορεί να έχει ο σύντροφός σας.

Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχετε εσωτερικεύσει τη συναισθηματικά καταχρηστική συμπεριφορά, έτσι δεν θα χρειαστεί να την αντιμετωπίσετε ανοιχτά.

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι εξαντλητικό.

Αλλά ο κατευνασμός σας δεν θα λειτουργήσει ποτέ για πολύ πριν εμφανιστεί το επόμενο συναισθηματικά καταχρηστικό μοτίβο.

2. Λυπάσαι τον σύντροφό σου

Ξέρω ότι αυτό ακούγεται πραγματικά κούκος. Αλλά να πούμε την αλήθεια, οι συναισθηματικοί κακοποιοί είναι επίσης κύριοι χειριστές. Ικανός να σε πληγώσει, ενώ όλη την ώρα σε πείθει ότι αυτοί είναι οι πληγωμένοι.

Και καταλήγεις να τους λυπάσαι.

Μην το κάνεις αυτό. Όσο ενσυναίσθητο πνεύμα κι αν έχετε, η υπερβολική σχέση με την πληγή του θύτη προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην καρδιά και την ψυχή σας.

3. Ο σύντροφός σας κουνάει μια γροθιά εναντίον σας ή κάνει απειλητικές χειρονομίες

Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικό. Είχα την απίστευτα τρομακτική εμπειρία να έχω μια γροθιά να κατευθύνεται προς το πρόσωπό μου, για να με γρονθοκοπήσουν σε έναν τοίχο την τελευταία στιγμή.

Και ναι… άφησε μια μεγάλη, ανοιχτή τρύπα στον τοίχο… αφήνοντάς με να τρέμω στη σκέψη του τι μπορεί να μου έκανε όλη αυτή η δύναμη. Μπορεί να μην ήμουν καν εδώ σήμερα, αν είχε ακολουθήσει την αρχική του πρόθεση.

4. Οι συναισθηματικά καταχρηστικές σχέσεις συχνά οδηγούν στο να είναι ο σύντροφός σας υπερβολικά κτητικός

συναισθηματική κακοποίηση

Αυτός ή αυτή δεν θέλει να σας μοιραστεί με άλλους. Ούτε καν παλιοί φίλοι και μερικές φορές ούτε οικογένεια.

Ανεξάρτητα από το πόσο αθώες είναι οι σχέσεις σας, ο σύντροφός σας έχει τον τρόπο να τις κάνει να είναι λάθος ή εγωιστές και να ενεργεί με ζηλιάρηδες εκρήξεις.

Έφτασε στο σημείο για μένα να τριγυρνάω με το κεφάλι μου να κοιτάζει τα πόδια μου για την περίπτωση που νόμιζε ότι κοιτάζω κάποιον, γιατί ακόμα κι αυτό θα μπορούσε να τον φέρει σε μια ζηλιάρη οργή.

Μπορείτε να πιστέψετε ότι το έκανα αυτό; Ούτε εγώ. Αλλά ήμουν νέος και ανόητος και μέχρι τότε κάπως φοβισμένος.

Προσέξτε, μην νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε νέους και ανόητους. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

5. Ο χρόνος σας και το πού πηγαίνετε παρακολουθείται

Αν δεν ήσασταν σίγουροι ότι ελέγχεστε ή σας κυριαρχεί κάποιος άλλος… αυτό είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία.

Το να έχεις κάποιον να σε παρακολουθεί συνεχώς, να ελέγχει πού είσαι και τι κάνεις μοιάζει περισσότερο με φυλάκιση παρά με σχέση. Επειδή είναι.

Το να δουλεύεις λίγο αργότερα από το συνηθισμένο και να έρχεται ο σύντροφός σου από το γραφείο σου «Για να δεις αν είσαι καλά» δεν είναι εντάξει.

Πήγαινα σε ένα ντους μωρών που έτυχε να γίνει το βράδυ και επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα με ενοχοποιούσαν που θα έμενα σπίτι, ο συναισθηματικά κακοποιός σύντροφός μου πήρε το ρούχο που σχεδίαζα να φορέσω, το έβαλε μπροστά από εμένα και το κόβω με ένα ψαλίδι.

Αλλά αυτή τη φορά, δεν επρόκειτο να πέσω στην παγίδα να πω στον εαυτό μου, δεν είναι τόσο κακό. Πρέπει να ξυπνούσα από την υπνωτισμένη κατάσταση που δημιουργούν συχνά οι κύριοι χειριστές στα θύματά τους.

Διάλεξα ένα άλλο ρούχο και βγήκα να δω τους φίλους μου παρά τις απειλές, την κακία και τον θυμό, και δεν ήταν εύκολο, αλλά είχα αρχίσει να ενδυναμώνω λίγο τον εαυτό μου.

6. Οι ανεπαίσθητες και όχι τόσο ανεπαίσθητες απειλές είναι ένα σίγουρο σημάδι μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση

Θα μπορούσαν να πουν. Αν φύγεις, κανείς άλλος δεν θα σε θέλει ποτέ. Και επειδή η αυτοεκτίμησή σας είναι αρκετά εκτοξευμένη… υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους πιστέψετε.

Θέλουν να νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν. Μην το πέφτετε αγαπημένοι μου.

Ή αν έχετε παιδιά, μπορεί να απειλήσουν να πάρουν τα παιδιά, ώστε να μην τα ξαναδείτε ποτέ.

Κάποτε έπρεπε να αντιμετωπίσω την απειλή ότι «αν φύγεις ποτέ, θα αυτοκτονήσω».

Και μια μέρα έφτασε στο σημείο να παραπαίει στο σαλόνι μας με αίμα να χύνεται από το λαιμό του. Μόνο που αποδείχτηκε κέτσαπ ντομάτας!

Η ενασχόληση με συντρόφους που κακοποιούν συναισθηματικά δεν είναι εύκολη.

Συχνά είναι σαν να αντιμετωπίζεις ένα παιδί με στεροειδή. Αλλά χωρίς να συνειδητοποιήσετε ότι βιώνετε συναισθηματική κακοποίηση, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Περίοδος.

7. Πηγαίνετε μαζί για να συνεννοηθείτε

Μέχρι να φτάσετε στο στάδιο όπου έχετε αποφασίσει ότι είναι καλύτερο «πήγαινε να συνεννοηθούμε» ή θα υπάρξει περισσότερη δυσαρέσκεια ή θυμός στον δρόμο σας, βρίσκεστε σε άσχημη θέση.

Και ναι, ήμουν εκεί.

Όταν ο σύντροφός σου δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ανάγκες σου και συνεχίζει να εξαναγκάζει και να ελέγχει όλα όσα κάνεις και εσύ να το συμβιβάζεσαι, τότε αγαπητέ μου, πραγματικά έχεις παραχωρήσει οποιαδήποτε προσωπική δύναμη μπορεί να είχες.

Και αν πιέσετε το ζήτημα ή τηρήσετε τον εαυτό σας, πιθανότατα θα εκφοβιστείτε να σιωπήσετε για οποιοδήποτε από τα παραπάνω ζητήματα.

Αυτή είναι η στιγμή που θέλω πραγματικά να συνειδητοποιήσεις:

Δεν μπορείτε να διορθώσετε το συναισθηματικά καταχρηστικό άτομο. Όσο κι αν προσπαθείς. Μόνο αυτοί μπορούν να φτιάξουν τον εαυτό τους.

Δεν φταις εσύ.

Πρέπει να θέσετε την υγεία και την ευεξία σας προτεραιότητα. Και αυτά των παιδιών σου αν τα έχεις.

Το να έχεις την προσοχή κάποιου δεν είναι το ίδιο με το να έχεις αγάπη.

Ζητήστε βοήθεια εάν δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας.

Τελευταία λόγια για τη βίωση μιας συναισθηματικά καταχρηστικής σχέσης

Δημιουργήστε ένα σχέδιο εξόδου.

Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να παραδώσετε τη ζωή σας στο να ζείτε για πάντα με έναν συναισθηματικά καταχρηστικό σύντροφο.

Οι άνθρωποι θα σας πουν ότι είναι δύσκολο να φύγετε, και είναι…αλλά θα είναι πιο δύσκολο για εσάς και την οικογένειά σας αν μείνετε.

Ό,τι σας εμποδίζει να φύγετε, είτε είναι οικονομικά, είτε παιδιά ή κάποιος άλλος λόγος που σας εμποδίζει να κάνετε αυτήν την κίνηση αυτή τη στιγμή, ας είναι εντάξει προς το παρόν.

Μην κάνετε τη ζωή πιο δύσκολη στον εαυτό σας. Απλώς αρχίστε να κάνετε σχέδια στο μυαλό σας.

Για όσους από εμάς έχουμε περάσει μήνες, ίσως και χρόνια, ελαχιστοποιώντας, αρνούμενοι και κρύβοντας μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση, αυτό μπορεί να είναι ένα τρομακτικά δύσκολο πρώτο βήμα.

Και είναι δύσκολο να αντισταθείς σε έναν κακοποιό που σε ένα χρονικό διάστημα σου έχει αφαιρέσει την αυτοεκτίμηση, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθησή σου.

Αλλά αν αρχίσετε να πιστεύετε, έστω και λίγο, ότι αυτή είναι μια πιθανότητα για εσάς, τότε έχετε κάνει πραγματικά το πρώτο βήμα για να μετατρέψετε την αόρατη δυνατότητα σε ορατή εμπειρία, γιατί τουλάχιστον στο μυαλό σας έχετε ήδη αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να μείνεις εκεί που είσαι.

Και η αλήθεια του θέματος είναι ότι αξίζεις κάποιον που θα σε ανεβάσει, όχι θα σε βάλει κάτω. Κάποιος που θα σου φερθεί με καλοσύνη, αγάπη και σεβασμό.

Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον.

Love Elle

xox

Υ.Γ. Εάν ανησυχείτε για συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση σας, ακολουθεί ένας σύνδεσμος προς ένα κέντρο κρίσης όπου μπορείτε να λάβετε βοήθεια. (Κάντε κλικ ΕΔΩ)

Ελ Σόμμερ
Η Elle Sommer είναι συγγραφέας 4 βιβλίων και ενός βιβλίου εργασίας. Οι τελευταίες της δημοσιεύσεις είναι μια σειρά που ονομάζεται Η δύναμη της συνείδησης, και θα βρείτε και τα τρία βιβλία αυτής της τριλογίας τώρα διαθέσιμα στο Kindle. Μοιράζεται αποσπάσματα, έμπνευση και θετικά vibes Facebook, Ίνσταγκραμ και Pinterest. Και η μεγαλύτερη επιθυμία της είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τους άλλους να δημιουργήσουν όχι απλώς μια καλή ζωή, αλλά μια φανταστική ζωή.
Ελ Σόμμερ

Schreibe einen Kommentar