9 τρόποι για να ξεπεράσετε αποτελεσματικά τον φόβο της αβεβαιότητας

2
9 τρόποι για να ξεπεράσετε αποτελεσματικά τον φόβο της αβεβαιότητας

Η πανδημία χτύπησε, η Μεγάλη Παραίτηση συμβαίνει, κανείς δεν ξέρει αν ο τρέχων λόξυγκας της αγοράς είναι ακριβώς αυτό ή ένα πρώιμο σημάδι της bear market. Συμβαίνουν πολλά που θα έκαναν οποιονδήποτε νευρικό και αβέβαιο για το μέλλον που πρόκειται να έρθει.

Αλλά υπήρξαν προβλήματα, αγώνες και προκλήσεις και στο παρελθόν και οι άνθρωποι τα αντιμετώπισαν. Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε τις λεπτομέρειες, τις συμβουλές και τα κόλπα, τις συμβουλές και τη σοφία από το παρελθόν που μπορούν να μας διδάξουν πώς να ξεπεράσουμε τον φόβο της αβεβαιότητας.

Λοιπόν, εδώ είναι οι εννέα τρόποι για να ξεπεράσετε αποτελεσματικά τον φόβο της αβεβαιότητας.

1. Βρείτε τον Εσωτερικό Τόπο Ελέγχου

Υπάρχουν δύο προοπτικές που μπορείτε να έχετε για τη ζωή: η εσωτερική ή η εξωτερική εστία ελέγχου.

Με τον εξωτερικό τόπο ελέγχου, εγκαταλείπετε τον έλεγχο των γεγονότων της ζωής σας σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η κυβέρνηση, οι άλλοι άνθρωποι, η οικονομία ή οι πολιτικοί.

Αλλά με τον εσωτερικό τόπο ελέγχου, είστε το άτομο που ελέγχει τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας. Αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις πράξεις σας και αρχίζετε να αναλαμβάνετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Οι άνθρωποι που κοιτάζουν τη ζωή μέσα από το φακό της εσωτερικής εστίας ελέγχου καταστέλλουν τον φόβο πολύ πιο εύκολα από εκείνους που δεν το κάνουν.

2. Μάθετε πώς να αφήνετε πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε

Υπάρχει μια παροιμία από την ΑΑ που λέει, «Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αποδεχτώ αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω, κουράγιο να αλλάξω αυτά που μπορώ και σοφία να ξέρω τη διαφορά».

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τον φόβο της αβεβαιότητας, θα χρειαστεί να διακρίνετε μεταξύ των πραγμάτων που μπορείτε και δεν μπορείτε να ελέγξετε και να αφήσετε αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Τα πράγματα για τα οποία δεν ευθύνεστε και πρέπει να τα παρατήσετε είναι:

 • Οι απόψεις των άλλων για τον εαυτό σας
 • Οι πράξεις και οι ευθύνες των άλλων
 • Η οικονομία
 • Ο καιρός
 • ΚΙΝΗΣΗ στους ΔΡΟΜΟΥΣ
 • Το μέλλον

3. Μάθετε πώς να αφήνετε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε

Ακριβώς επειδή μπορείτε να ελέγξετε κάτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξετε κάτι.

Με τα τέσσερα επίπεδα συνείδησης, ξεκινάτε από το άτομο που δεν έχει κανέναν έλεγχο του περιβάλλοντος της ζωής σας. Στη συνέχεια, αρχίζετε σιγά σιγά να αναλαμβάνετε τον έλεγχο και συνειδητοποιείτε ότι έχετε εξουσία — ότι μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα αν απλώς εφαρμόσετε τον εαυτό σας. Μετά αρχίζει να σε κυριεύει.

Αρχίζετε να παίρνετε τον έλεγχο όλο και περισσότερων πραγμάτων στη ζωή σας (και σε άλλες) επειδή αρχίζετε να πιστεύετε ότι τίποτα δεν θα γίνει αν δεν έχετε το δάχτυλό σας μέσα. Ένιωσες τον αντίκτυπο του να πάρεις τον έλεγχο και τώρα είναι γελοίο να δίνεις σε κάποιον άλλο μέρος αυτού του ελέγχου.

Αλλά αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε. Το ότι μπορείς να αλλάξεις κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει.

Εδώ πρέπει να μάθετε πώς να αφήνετε τα πράγματα στα οποία θα μπορούσατε να έχετε αντίκτυπο και να εστιάσετε σε ένα μόνο θέμα. Γιατί ένας άνθρωπος που κυνηγάει πολλούς λαγούς δεν πιάνει ούτε έναν.

4. Χρησιμοποιήστε το Stockdale Paradox

Το παράδοξο Stockdale πήρε το όνομά του από τον Jim Stockdale, έναν Αμερικανό αντιναύαρχο που κλείστηκε στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εκεί, είδε πώς ο συνάδελφός του αιχμάλωτος έχασε κάθε κίνητρο για να σωθεί κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.

Είδε δύο είδη ανθρώπων:

 • Εκείνοι που πίστευαν ότι θα σωθούν μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία και αγνοούσαν την τρέχουσα κατάσταση αυτών των στρατοπέδων
 • Αυτοί που πίστεψαν ότι δεν θα σωθούν ποτέ και που έβλεπαν τα φρικτά καθημερινά πράγματα στο στρατόπεδο ως το μέλλον τους

Οι πρώτοι έχασαν την πίστη τους όταν ήρθε η ημερομηνία και δεν σώθηκαν. Έτσι, ο Stockdale επινόησε το παράδοξο που τον βοήθησε να επιβιώσει για χρόνια στον καταυλισμό μέχρι να σωθεί:

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

«Πρέπει να διατηρήσετε ακλόνητη πίστη ότι μπορείτε και θα επικρατήσετε στο τέλος, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, και ταυτόχρονα, να έχετε την πειθαρχία να αντιμετωπίσετε τα πιο βάναυσα γεγονότα της τρέχουσας πραγματικότητάς σας, όποια κι αν είναι αυτά».

5. Συνειδητοποιήστε ότι τα σχέδια είναι άχρηστα, αλλά ο προγραμματισμός είναι το παν

Όταν ακούτε τη φράση «Τα σχέδια είναι άχρηστα, αλλά ο σχεδιασμός είναι το παν» από έναν από τους πιο διακεκριμένους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, τον αρχηγό της εισβολής της D-Day και έναν πρώην πρόεδρο Dwight D. Eisenhower, ξέρετε ότι έχει αξία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να προετοιμάζεστε για το μέλλον, αλλά όταν έρθει αυτό το μέλλον, όλα αυτά τα σχέδια θα αλλάξουν. Δεν θα μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον, αλλά η προετοιμασία που θα κάνετε για αυτό το μέλλον θα κάνει τη διαφορά.

Είναι σαν να ξεκινάς μια επιχείρηση και να σχεδιάζεις πώς θα γίνει κερδοφόρα. Το σχέδιο θα σας δώσει μια κατεύθυνση, αλλά θα στρίψετε τη στρατηγική και τα προϊόντα σας ανάλογα με τις συνθήκες που θα προκύψουν μέσα στα χρόνια.

Αλλά το πλεονέκτημα βρίσκεται στο μέρος του σχεδιασμού όπου ίσως θα μάθετε νέες δεξιότητες που θα σας φανούν χρήσιμες στο μέλλον, ανεξάρτητα από το τι είναι. Όταν μάθετε πώς να σκέφτεστε κριτικά ή πώς να τηρείτε τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε δεξιότητες ανεξάρτητα από το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Αν θέλετε να ξεπεράσετε τον φόβο της αβεβαιότητας, θα πρέπει να σχεδιάσετε το μέλλον. Φρόντισε όμως όταν συμβεί το μέλλον, να προσαρμοστείς σε αυτό.

6. Χρησιμοποιήστε τις προοπτικές του σκουληκιού και του αετού

Το σκουλήκι μπορεί να δει μόνο λίγα εκατοστά μπροστά του, ενώ ο αετός μπορεί να δει μίλια μπροστά. Το σκουλήκι μπορεί να δει όλες τις μικρές λεπτομέρειες όπως τα φύλλα, τις λακκούβες και τα δέντρα, ενώ ο αετός μπορεί να δει τα βουνά, τα δάση και τις θάλασσες.

Στη ζωή, πρέπει να μάθετε να βλέπετε τον κόσμο και από τις δύο οπτικές γωνίες.

Με την προοπτική του αετού, κοιτάς τη μεγαλύτερη εικόνα – πού θα σε βγάλει ο δρόμος στη ζωή, τι θα κάνεις σε δέκα χρόνια, θα έχεις ακόμα καριέρα και θα είναι ακόμα καλή η τρέχουσα σχέση μετά από χρόνια Έλα.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Με την προοπτική του σκουληκιού, εστιάζετε στα πρώτα βήματα που έχετε μπροστά σας. Σχεδιάζετε τις καθημερινές σας συνήθειες και ρουτίνες.

Όπως θα έλεγε ο Will Smith στο Will, δεν φτιάχνεις τοίχο, απλά στρώνεις τα καλύτερα δυνατά τούβλα μέρα με τη μέρα.

Ο φόβος της αβεβαιότητας μπορεί να συμβεί επειδή χάσατε την αίσθηση της μιας ή της άλλης οπτικής γωνίας. Εάν φοβάστε τις γενικές τάσεις που συμβαίνουν γύρω σας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψετε στην προοπτική του αετού σας και να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Τι άλλαξε και πώς θα προσαρμοστείς σε αυτό;

Εάν φοβάστε ότι δεν επιτυγχάνετε τους στόχους σας αποτελεσματικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψετε στην προοπτική των σκουληκιών και να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες και ρουτίνες. Οι συνήθειες θα πρέπει να σας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων και των ονείρων σας και όχι το αντίστροφο.

7. Περάστε το κατώφλι για να αποτρέψετε το „What Ifs“

Ένας άλλος τρόπος για να ξεπεράσετε τον φόβο της αβεβαιότητας είναι να κάνετε all-in σε κάτι. Νομίζατε ότι ο Φρόντο πήγε στα μισά του δρόμου προς τη Μόρντορ για να ρίξει το δαχτυλίδι και ξαφνικά είχε ένα „κι αν επιστρέψω;“ Όχι, γιατί πέρασε το κατώφλι.

Αυτός είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Joseph Campbell, που περιγράφεται στο βιβλίο του, Ένας ήρωας με χίλια πρόσωπα, όπου αναφέρει το ταξίδι του ήρωα. Ο ήρωας, νωρίς στο ταξίδι του, περνά ένα κατώφλι από το οποίο δεν μπορεί να επιστρέψει και πρέπει να συνεχίσει να προχωρά.

Έτσι, όταν δεν είστε σίγουροι για τα πράγματα στο μέλλον, μπορεί να σημαίνει ότι εξακολουθείτε να αφήνετε χρόνο στον εαυτό σας να υποχωρήσει. Εάν θέλετε να τρέξετε έναν ημιμαραθώνιο, κλείστε την ώρα, την ημερομηνία και τον τόπο και πληρώστε το τέλος. Αυτό θα είναι το κατώφλι που θα σε κάνει να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι για αυτό γιατί μπήκες all in.

Για να αποτρέψετε τη σκέψη με όρους «τι θα γινόταν αν», πηγαίνετε all-in σε ένα μόνο πράγμα και το μυαλό σας θα σταματήσει να ρωτά «τι θα γινόταν αν;».

Αν περιορίσεις τις επιλογές σου, το μυαλό σου θα σε πείσει ότι πήρες τη σωστή απόφαση. Και μην νομίζετε ότι σημαίνει να έχετε λιγότερη ελευθερία — λιγότερη ποικιλία δεν σημαίνει λιγότερη ελευθερία.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

8. Κατανοήστε ότι τα ΜΜΕ δεν είναι φίλοι σας

Πριν από εκατό χρόνια, ένα χωριό μόλις 40 μίλια μακριά από εσάς θα μπορούσε να είχε καεί ολοσχερώς και δεν θα το ξέρατε. Σήμερα, γνωρίζετε για κάθε μεμονωμένη πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες δεν έχουν καμία επίδραση στις καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις.

Ο Χανς Ρόσλινγκ είπε: «Αν θέλεις να καταλάβεις τον κόσμο, μην χρησιμοποιείς μέσα ενημέρωσης». Πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι χειρότερος από ό,τι είναι γιατί το μόνο που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης είναι εικόνες καταστροφών αντί για καλά πράγματα.

Ένα παράδειγμα είναι η αυτοκτονία. Υπήρχαν τόσα πολλά νέα για το αυξανόμενο ποσοστό αυτοκτονιών σε όλο τον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν μειωθεί κατά 25% τα τελευταία είκοσι χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με τον Gapminder, λιγότερο από το 6% των πλαστικών απορριμμάτων καταλήγει στον ωκεανό.

Τα μέσα μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον φόβο σας για το μέλλον και να σας κάνουν να μην είστε σίγουροι για πολλά πράγματα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι απλώς θόρυβος.

9. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας γιατί θα αποτύχετε

Όλοι οι τρόποι για να ξεπεράσετε τον φόβο της αβεβαιότητας λειτουργούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα λειτουργήσουν για εσάς στο 100% του χρόνου. Μερικές φορές, θα υπάρξουν στιγμές που θα αποτύχεις και θα εξακολουθείς να ανησυχείς για αυτό.

Το σημαντικό είναι να θυμάστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας γιατί θα υπάρξουν στιγμές που θα σκοντάψετε, αλλά αυτό σημαίνει μόνο ότι πρέπει να συνεχίσετε να πιέζετε προς τα εμπρός.

Είναι σαν να ξεκινάς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Θα υπάρξει μια στιγμή που θα χάσετε να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσετε να πηγαίνετε εντελώς. Όχι, μια και μόνο δεσποινίς είναι μια και μοναδική, και θα είσαι καλύτερα την επόμενη μέρα.

Λοιπόν, θυμηθείτε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας γιατί θα σκοντάψετε, αλλά αυτό σημαίνει μόνο ότι θα σηκωθείτε πιο δυνατοί.

Βασικά Takeaways

Καλύψαμε τους εννέα τρόπους για να ξεπεράσετε τον φόβο της αβεβαιότητας:

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

 1. Βρείτε τον εσωτερικό τόπο ελέγχου.
 2. Μάθετε πώς να αφήνετε πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.
 3. Μάθετε πώς να αφήνετε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.
 4. Χρησιμοποιήστε το παράδοξο Stockdale.
 5. Συνειδητοποιήστε ότι ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος, αλλά τα σχέδια είναι άχρηστα.
 6. Χρησιμοποιήστε τις προοπτικές του σκουληκιού και του αετού.
 7. Πηγαίνετε all-in σε κάτι «περνώντας το κατώφλι».
 8. Κατανοήστε ότι τα μέσα ενημέρωσης ζωγραφίζουν μια ελαττωματική εικόνα.
 9. Θυμηθείτε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας όταν σκοντάφτετε.

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους τρόπους, σίγουρα θα ξεπεράσετε τον φόβο της αβεβαιότητας.

Επιλεγμένη φωτογραφία: Einar Storsul μέσω unsplash.com

Schreibe einen Kommentar