Sweet Potatoes (Ipomoea batatas) – Suttons Gardening Grow How

1
Sweet Potatoes (Ipomoea batatas) – Suttons Gardening Grow How

Η εποχή της πατάτας έχει ξεκινήσει με πολλούς πατατόσπορους να απομακρύνονται ως προετοιμασία για φύτευση σε λίγες εβδομάδες και άλλοι παραγγέλθηκαν και καθ‘ οδόν. Όλοι έχουμε τις αγαπημένες μας ποικιλίες, αλλά τι θα λέγατε να δοκιμάσετε κάτι νέο φέτος και να καλλιεργήσετε γλυκοπατάτες;

Προερχόμενοι από την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι πατάτες σπόρων προς σπορά είναι μεγάλοι, αμυλώδεις, με γλυκιά γεύση κόνδυλοι γεμάτοι καλοσύνη. Υψηλή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά χαμηλή σε θερμίδες, η γλυκοπατάτα είναι σε καλό δρόμο για να γίνει σούπερ τροφή.

Γλυκοπατάταs είναι ένα πολυετές αναρριχώμενο αμπέλι και έχουν μόνο μακρινή σχέση με την κανονική πατάτα. Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των φυτών νυχτολούλουδου ενώ οι γλυκοπατάτες ανήκουν στην οικογένεια των convolvulaceae μαζί με την πρωινή δόξα.

Οι κηπουροί μπορεί να έχουν αποθαρρυνθεί από τις γλυκοπατάτες λόγω της φήμης τους ότι χρειάζονται μια μακρά καυτή περίοδο καλλιέργειας – ίσως δεν ταιριάζει καλύτερα σε ένα κανονικό βρετανικό καλοκαίρι! Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί νέες ποικιλίες που είναι ιδανικές για το ψυχρότερο κλίμα μας και ωριμάζουν γρήγορα και όλες περιλαμβάνονται στη σειρά Suttons – δείτε παρακάτω:

Beauregard – Αυτή είναι ίσως η πιο γνωστή καθώς είναι η ποικιλία που είναι άμεσα διαθέσιμη σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Μόνο στη Λουιζιάνα αφιερώνουν περισσότερα από 9.000 στρέμματα γης στην καλλιέργεια Προσέξτε τις γλυκοπατάτες. Τα φυτά παράγουν καλές καλλιέργειες μεσαίου μεγέθους κονδύλων με γλυκιά σάρκα σολομού-πορτοκαλιού. Ποικιλίες όπως αυτή με βαθύχρωμη σάρκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη – ένα πρόσθετο όφελος!

Μπονίτα – Κόνδυλοι με μαύρισμα δέρμα με ροζ/μωβ γύψο και λαμπερή λευκή σάρκα η Bonita είναι η πιο γλυκιά από τις διαθέσιμες ποικιλίες. Ιδανικό για παραδοσιακά πιάτα με πατάτα ή τι θα λέγατε για τσιπς με γλυκιά γεύση; Το Bonita Sweet Potato δεν είναι ακόμα διαθέσιμο από τα σούπερ μάρκετ.

Βουργουνδία – Ομοιόμορφα φυτά που παράγουν καλοσχηματισμένους κονδύλους με κόκκινο δέρμα με γλυκιά, μπορντό-πορτοκαλί σάρκα. Αυτή η ποικιλία έχει εξαιρετική γεύση και δεν διατίθεται ακόμη από τα σούπερ μάρκετ.

Μουρασάκι 29 – Γλυκοί, τρυφεροί κόνδυλοι με γεύση ξηρών καρπών, με το πρόσθετο πλεονέκτημα των νόστιμων βρώσιμων φύλλων. Και οι Ιάπωνες, μωβ δέρμα Murasaki 29 ποικιλία δεν χάνει το χρώμα του όταν ψηθεί!Sweet Potato Plants - Murasaki 29

Παραδοσιακά, οι γλυκοπατάτες καλλιεργούνται από «slips» που μπορεί να είναι λίγο δύσκολα, αλλά εδώ στη Suttons παρέχουμε Super Plugs, καλά ριζωμένα και ενεργά αναπτυσσόμενα, τα οποία είναι ευκολότερα και δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Μπορούν να φυτευτούν απευθείας στον κήπο σε ένα ηλιόλουστο σημείο ή να καλλιεργηθούν σε δοχεία ή σάκους στο θερμοκήπιο. Όντας κλήμα θα χρειαστούν μερικά καλάμια ή σπάγκο για να σκαρφαλώσουν, αν φυτευτούν έξω θα φαίνονται υπέροχα όταν μεγαλώνουν σε πέργκολα.

Ταΐζετε τα φυτά τακτικά με υγρή τροφή ντομάτας και διατηρείτε το έδαφος υγρό και η ανταμοιβή σας θα είναι μια καλή προμήθεια κονδύλων με γλυκιά γεύση. Αυτά θα είναι έτοιμα για συγκομιδή το φθινόπωρο μόλις τα φύλλα κιτρινίσουν και πέσουν ξανά.

Οι γλυκοπατάτες δεν αποθηκεύονται καλά και δεν μπορούν να καταψυχθούν, αλλά αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, καθώς θα θέλετε να πιείτε αυτή τη γλυκιά γεύση! Μπορούν να παρασκευαστούν με τον ίδιο τρόπο όπως μια κανονική πατάτα, αν και μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο. Στην Κίνα οι κόνδυλοι κόβονται σε κομμάτια, τηγανίζονται και μετά βυθίζονται σε τηγάνια με βραστό σιρόπι, στις ΗΠΑ σερβίρονται ως ζαχαρωτό συνοδευτικό ή μετατρέπονται σε βούτυρο γλυκοπατάτας, ενώ στην Αίγυπτο απλώς ψήνονται και πωλούνται ως δημοφιλές street food.

Οι γλυκοπατάτες είναι υπέροχες σε κάρυ, ριζότο και κάνουν μια όμορφη σούπα. Α, και μην αγνοήσετε τα φύλλα και τους βλαστούς – και αυτά είναι πολύ νόστιμα!

Schreibe einen Kommentar